Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Prośba o identyfikację  (Przeczytany 1748 razy)
Adamo-95
Nowy
*

« : Styczeń 18, 2010, 20:49:41 »

Witam wszystkich

Mam pewne obawy co do wpuszczenia rybek do akwarium. Problem jest w tym, że na korzeniu znajduje się pleśń (albo coś takiego). Właśnie nie mam pewności. Być może że to zwykłe glony, ale myślę, że miałyby chociaż trochę barwy zielonej. Są jak wata trochę przezroczyste i białe. W niektórych miejscach nawet trochę różowe. Nie wiem co robić.Wpuszczać ryby bez obaw, czy w jakiś sposób usunąć roślinę, jeśli można tak to nazwać.

Za odpowiedzi z góry dziękuję.

Zdjęcia (trochę niewyraźne, ale zawsze coś)

Na żywo jest tego o wiele więcej. Wink
Krzysiek19
Bywalec

Siberian Husky

« Odpowiedz #1 : Styczeń 18, 2010, 21:42:46 »

Wydaje mi się że to jet pleśń.Czy korzonek był gotowany w soli?

45 l
  XxX-gupiki z młodymi
  5-kiryski pstre
35l
W planach muszlowce Smiley
---------------
patryk79
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #2 : Styczeń 18, 2010, 22:31:38 »

Witam.
Piękny okaz pleśni. Miałem to samo. Pozbyły się tego Amano. Wyczyściły korzenie i nigdy nie wróciło. Nie jestem w 100% pewien ale rybom nie powinno zaszkodzić. Gotowanie w soli powinno pomóc ale pełnej gwarancji nie ma. Pewniejsze będzie oczyszczenie mechaniczne a na resztki wprowadzenie czegoś co potraktuje to jak przysmak.
Pozdrawiam.

Pozdrawiam, Patryk

Hemichromis elongatus
Adamo-95
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Styczeń 19, 2010, 14:58:55 »

Dzięki. Wyjmę go oczyszczę i wygotuje w soli. Wink Jeśli nie to wpuszczę parę otosków Smiley Może im posmakuje Wink

P.S. Czy trzeba odczekać jakiś czas po wygotowaniu korzenia w soli, przed wpuszczeniem rybek?
Krzysiek19
Bywalec

Siberian Husky

« Odpowiedz #4 : Styczeń 19, 2010, 18:21:21 »

Dzięki. Wyjmę go oczyszczę i wygotuje w soli. Wink Jeśli nie to wpuszczę parę otosków Smiley Może im posmakuje Wink

P.S. Czy trzeba odczekać jakiś czas po wygotowaniu korzenia w soli, przed wpuszczeniem rybek?

Po wygotowaniu go w soli opłucz go jeszcze raz gorącą wodą(bez soli) i z dwa razy zimną z kranu.

45 l
  XxX-gupiki z młodymi
  5-kiryski pstre
35l
W planach muszlowce Smiley
---------------
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: