Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: podłoże + roślinki  (Przeczytany 2290 razy)
Zozolek
Stały użytkownik

Mój Zbrojniczek ;)

« : Styczeń 10, 2010, 15:19:02 »

Witam!
Chciałbym sie spytać jakie jest najlepsze podłóże pod roślinki jak je rozłożyć (jaka granulacja) , jakie nawozy stosować (kulki w podłoże itd).Jakie roślinki łatwe w uprawie i szybko rosnące.W tym tygodniu znów zaczynam z CO2.Cena zbytnio nie gra roli , ponieważ chce mieć ładne akwarium z ładnymi roślinkami.

Pozdrawiam i z góry dziękuje

-112l - Ogólne.
-20l - Przyszłe Krewetkarium.

Pozdrawiam
Yanooo
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #1 : Styczeń 11, 2010, 00:13:00 »

Jeżeli chcesz rośliny łatwe w uprawie i nie wymagające, to nie wiem czy jest sens bawić się w co2, jakieś ekstra podłoże, kulki i pewnie jeszcze mega moc w pokrywie.

Rośliny łatwe w uprawie nie wymagają tego wszystkiego.

Ja mam 0,28W mocy oświetlenia na 1 L, zwykły żwirek bazaltowy przykryty warstwą piasku jako podłoże a jedyne nawozy jakie daje to:
2ml Tropical Aquaflorin co 2-3 dni
1ml Tropical Ferro Activ co 2-3 dni

Mam rośliny niewymagające typu: Nurzaniec, moczarka, Cryptocoryna, Anubias... Rosną jak szalone i trudno je opanować Smiley

Jeżeli masz możliwość podawania CO2, stać Cię na dobre podłoże i oświetlenie to myślę, że możesz spokojnie szarpnąć się na jakieś bardziej wymagające, ciekawsze i ładniejsze roślinki, jakieś lotosy, rotale, jakiś trawniczek... Nie wiem jakie gatunki Ci doradzić, bo nie siedzę w roślinach z wyższej półki. Myślę, że kto inny Ci tu podrzuci konkretne gatunki.

Moje 126l:
Zozolek
Stały użytkownik

Mój Zbrojniczek ;)

« Odpowiedz #2 : Styczeń 11, 2010, 17:38:30 »

Dzięk,W ogóle źle zacząłem to wszystko , teraz za późno na dobre podłóze kupie kulki , nawozy potas , tez tropicala tez mialem i kupie sobie planta gainer do tego znów zaczynam dawać co2 i chce pobawić się z pokrywą...

-112l - Ogólne.

Pozdrawiam
Zozolek
Stały użytkownik

Mój Zbrojniczek ;)

« Odpowiedz #3 : Styczeń 13, 2010, 17:12:15 »

Będę chyba robił res akwa.

Zastanawiam sie jakie substraty i podłoże dać chodzi mi głównie , zeby roslinki dobrze rosły.Zaczynam znów nawozić Co2.Kupiłem dziś Tetra ; mikro element i aqua plant oprócz tego ,Mam potas oraz inny nawóz z allegro , kulki do podłoża znów kupię.
To taki nawóz : http://www.allegro.pl/item881999129_nawoz_dla_roslin_k2s04_fe_co2_kulki_dyfuzor.html
i potas : http://www.allegro.pl/item875570859_czysty_k2s04_siarczan_potasu_promocja.html i od tego kolesia mam jeszcze kulki
Mam dalej je stosować te rzeczy , coś jeszcze dodać , czy z innej firmy nawozy oraz kulki i ogólnie na ten temat.
Jakie roślinki na początek mam już nurzańca ale chce go dokupić na cały tył , anubiasa , rotale green , kilka sztuk glosi mech java zmieszany z christmas i taiwanem i inne roślinki jakby co dodam fotke. (licytuje jeszcze na allegro różnego rodzaju mchy.)
Oświetlenie standard. 2 x 18 w t8 dochodzi jeszcze 2x20 (elektronika z świetlówki energooszczędnej - chyba , zze coś innego dać lub inaczej ... Doradzcie.

Ogólnie liczę na pomoc w doradzeniu , wysokiej jakości jeśli chodzi o te rzeczy(i inne związane z roślinkami itd.) bo sprzęt mam.Chcę teraz założyć akwa z pomocą doświadczonych osób , nie tak jak wcześniej...

2x Grzałka ataman 100w , 150w (2 rodzaje) . Ta większa obecnie jest w szkole w moim 2 akwa.
-Termometr
-Aquael - FanFilter (Fan3) 700l\h wewn. - będzie zamieniony na kubeł myślę , ze taki przynajmniej 1000l/h
-Dodatkowy napowietrzacz

To chyba tyle.

Obsady nie pisze bo ulegnie ona zmianie , wiem napewno ,że zostanie 5 kirysków spirzowych i to jest max , jeśli chodzi o spirzowe, bo pstre też są ładne itd , a spirzowe rosną duże i potrzebują miejsca. 2 małe glonojady złoty i niebieski (nie wiem na 100%)

Liczę na POMOC

Pozdrawiam.!!!

P.S Resa jeszcze nie zrobiłem

Pozdrawiam Zozolek^^

« Ostatnia zmiana: Styczeń 16, 2010, 14:40:42 wysłane przez Zozolek » Zapisane

-112l - Ogólne.

Pozdrawiam
Zozolek
Stały użytkownik

Mój Zbrojniczek ;)

« Odpowiedz #4 : Styczeń 16, 2010, 14:41:17 »

Tak jak myślałem , ze nikt nie raczy się wypowiedzieć...

-112l - Ogólne.

Pozdrawiam
Muchomorek
Super aktywny

...a cыновья уходят в бой!

« Odpowiedz #5 : Styczeń 16, 2010, 15:38:03 »

Tak jak myślałem , ze nikt nie raczy się wypowiedzieć...
Zadaj sensowne pytanie, a nie takie porozrzucane po całym tekście.  Cheesy
A na temat podłoża jest już kilka wątków i nie warto tego pisać w dziesiątym z kolei. 
Ja osobiście jestem przeciw substratom, jeśli one nie mają konkretnej roli np. powolnego uwalniania związków potasu podczas częstej nieobecności właściciela.
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: