Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Roślinki z Allegro  (Przeczytany 2215 razy)
Morlinek
Bywalec

« : Styczeń 17, 2010, 09:35:25 »

Witam wszystkich akwarystów !!!  Smiley Wink
Mam do was jedno pytano a konkretnie to mam zamiar kupić sobir taki zestaw roślinek na allegro: http://www.allegro.pl/item881758521_zestaw_roslinek_akwariowych.html czy są to rośliny łatwe w hodowli ? Druga sprawa jaki nawóz do nich stosować ? Mam na oku Tetra PlanaMin,Nawóz w kulkach Filtusa do nawozów Tropicala nie jestem przekonany bo kupiłem je kiedyś i było jeszcze gorzej.Oświetlenie w moim akwarium to jedna świetlówka o mocy 15W firmy Hagen Aqua-glo
Pozdrawiam  Smiley
adinml
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #1 : Styczeń 17, 2010, 09:57:47 »

Musisz napisać jakie duże masz akwa, jaka obsada itp., pewnie coś około 60l. Wydaje mi się, że 15W to troszkę mało tym bardziej, że  Pistia, rzęsa i Limnobium to rośliny pływające i zakryją dostęp do światła roślinom posadzonym w podłożu. Co do nawożenia to możesz dać coś do podłoża jak piszesz ten w nawóz kulkach filtusa, żabienicom i kryptokorynom napewno to się przyda, natomiast z płynnymi nie ma co przesadzać przy tym oświetleniu. Napisz coś więcej o akwa.
« Ostatnia zmiana: Styczeń 17, 2010, 09:59:56 wysłane przez adinml » Zapisane

112l ; 45l - krewetkarium
GG: 2661217
Morlinek
Bywalec

« Odpowiedz #2 : Styczeń 17, 2010, 10:16:03 »

No więc tak:
akwarium ma 72l
-filtr Tetratec IN600plus
-grzałka eheim Jager 75W
-termometr atman pokazuje 27 stopni
-oświetlenie 1x15W Hagen Aqua-Glo
Obsada:
9x Neon (są pomieszane połowa to czerwone a połowa to inessa,ale trzymają się razem)
4x Żalobniczki
1x Bojownik
1x Kirysek pstry (jest on dość stary ma już 5 lat,było ich pięć ale odeszły trzy lata temu)
1x malutki Zbrojnik Niebieski

To na tyle
mario27-28
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Styczeń 17, 2010, 15:01:16 »

Rosliny raczej zmarnieją,bo masz z mało siatła,chociarz sa mało wymagające.4zł to nie majątek spróbuj,moze chociarz kryptokoryna się utrzyma.Z nawozów to polecam kulki gliniano-torfowe (może być filtrus)i nawóz mikro mi macro z firmy Planta Garnier Smiley

Morlinek
Bywalec

« Odpowiedz #4 : Styczeń 17, 2010, 21:13:06 »

No nic jutro je zamawiam,ale dokupię do nich jeszcze 2-3 gałązki Cabomby i 2-3 gałązki moczarki kanadyjskiej.Do tego nawóz Tropicala bo innych w moim sklepie nie ma (tam jest prawie wszystko z Tropicala).Zobaczymy jak będzie.
Morlinek
Bywalec

« Odpowiedz #5 : Styczeń 18, 2010, 20:21:40 »

ZMIANA ! Nie kupiłem tych roślin z allegro tylko pojechałem do sklepu i sam kupiłem.Moje nowe nabytki to: Cabomba Aquatica,Moczarka Kanadyjska,Nurzeniec Śrubowy.Wybrałem nawóz Tetra Crypto w tabletkach niestety innego nie było a tak jak m,i polecili koledzy płynami się nie bawiłem.Mam nadzieję że te roślinki utrzymają się przy moim oświetlenie, jak myślicie ?
wbchgkv
Pan akwarysta
Bywalec

Elektryka akwariowa mnie dobija ...

« Odpowiedz #6 : Styczeń 19, 2010, 18:49:33 »

obawiam się, że wątpię, że się utrzymają, ale z całego serca życzę ci powodzenia! Good !
Mi w 60l przy takim oświetleniu ewidentnie z braku oświetlenie padły 2 gęste cryptocoryny, ale życzę Ci jak najlepiej. Nie idź w moje ślady.

Uzależniony od stawiania trzech czarnych kropek...
NAZYWAM SIĘ >wbchgkv<. PROSZĘ POPRAWNIE WYMAWIAĆ I ZAPISYWAĆ IMIĘ MOJE!
Morlinek
Bywalec

« Odpowiedz #7 : Styczeń 19, 2010, 20:42:43 »

A prócz tego nawozu tetry jaki inny stosować chodzi mi o firmę i formę. (tabletki,płyny...)
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: