Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Nowy akwarysta  (Przeczytany 3407 razy)
martin1989
Nowy
*

« : Styczeń 27, 2005, 19:10:38 »

Witam wszystkich to moj pierwszy post
Chce załozyc akwarium ale niewiem jak sie do tego zabrac mam akwa ok 60l panoramiczne
Po pierwsze jak przygotować podłoże czy takie kamienie mogą byc http://www.allegro.pl/show_item.php?item=40073302 chodzi mi o 6 lub 7 jak je przygotowac czy trzeba wymieszac rozne grubosci zwirku jaki nawoz do tego wlozyc
Jakie rośliny wybrać prosze o porady jakie wziąć rosliny ktore niesprawiaja duzo problemow a ladnie wygladaja
Prosze o opisanie krok po kroku jak przygotowac akwarium przed wlozeniem rybek
Rybki to moze gurami zbrojniki kiryski
Proszę o pomoc Z góry dziękuje za porady
mdramski
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Styczeń 27, 2005, 19:45:51 »

Przede wszystkim już zasługujesz na słowa pochwały, że najpierw się pytasz, a nie od razu kupujesz.
Od czego zacząć ? Po pierwsze zastanów się co chcesz hodować. W każdym bądź razie na 100% kup grzałkę, filtr, napowietrzacz - jest tego mnóstwo, są różne opinie - najlepiej poszukaj na forum.
Żwir - jeśli kupujesz, to wystarczy go porządnie wypłukać. Niektórzy jeszcze go gotują albo prażą w piekarniku. Kamienie - znalezione - wygotuj.
Roślinki - na początek jakieś mało wymagające  np. moczarka (znawcy roślin zaraz Ci tu pomogą). Rybki  kupujemy na końcu.
Sebastian
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Styczeń 27, 2005, 22:58:21 »

Masz juz jakąś kowte przeznaczoną na ten cel ? Założenie akwarium to jedno a wyposażenie to drugie a utrzymanie to trzecie itd.
Jeśli chodzi o żwir to niekoniecznie musisz go gotować, wystarczy przepłukać.Najlepiej o granulacji 3-6mm grubość warstwy w akwarium od 4-8cm, jeśli chcesz trzymać kiryski (lub inne ryby przydenne) to nie może on mieć ostrych krawędzi.Dodawanie nawozu nie jest konieczne, mozna to robić później - do podłoża lub wody (lub jedno i drugie).

Rośliny to również nie jest problem, przy odpowiednim oswietleniu ~0,5W/l jest już w czym wybierac np żabienice, kryptokoryny, limnofila bezszypułkowa, nadwódka trójkwiatowa, anubiasy i wiele inych.Odwiedź  serwis SRWiA i poczytaj http://www.holenderskie.pl/baza/

Start zbiornika to już trochę złozony proces i często zniechęca początujacych akwarystów, gdyż czesto trudno im opanować np plagi glonów czy zakwity.Nie jest to jednak regułą i nie zawsze tak musi być. Długo by pisać, a inni już to zrobili, dlatego polecam artykuł o cyklu azotowym: http://www.artnet.com.pl/lkozicki/thekrib/begin-cycling.html

Poczytaj też posty na naszym forum - jest naprawde dużo infromacji, które pomogą ci i w dużym stopniu ułatwią rozpoczęcie tak pieknego hobby jakim jest akwarystyka.W razie problemów pytaj, a napewno ktoś ci pomoże.

385 l - dyskowce
martin1989
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Styczeń 28, 2005, 12:58:07 »

Cytat: Sebastian
Masz juz jakąś kowte przeznaczoną na ten cel ? Założenie akwarium to jedno a wyposażenie to drugie a utrzymanie to trzecie itd.
Jeśli chodzi o żwir to niekoniecznie musisz go gotować, wystarczy przepłukać.Najlepiej o granulacji 3-6mm grubość warstwy w akwarium od 4-8cm, jeśli chcesz trzymać kiryski (lub inne ryby przydenne) to nie może on mieć ostrych krawędzi.Dodawanie nawozu nie jest konieczne, mozna to robić później - do podłoża lub wody (lub jedno i drugie).

Rośliny to również nie jest problem, przy odpowiednim oswietleniu ~0,5W/l jest już w czym wybierac np żabienice, kryptokoryny, limnofila bezszypułkowa, nadwódka trójkwiatowa, anubiasy i wiele inych.Odwiedź  serwis SRWiA i poczytaj http://www.holenderskie.pl/baza/

Start zbiornika to już trochę złozony proces i często zniechęca początujacych akwarystów, gdyż czesto trudno im opanować np plagi glonów czy zakwity.Nie jest to jednak regułą i nie zawsze tak musi być. Długo by pisać, a inni już to zrobili, dlatego polecam artykuł o cyklu azotowym: http://www.artnet.com.pl/lkozicki/thekrib/begin-cycling.html

Poczytaj też posty na naszym forum - jest naprawde dużo infromacji, które pomogą ci i w dużym stopniu ułatwią rozpoczęcie tak pieknego hobby jakim jest akwarystyka.W razie problemów pytaj, a napewno ktoś ci pomoże.

Dzieki kwoty jeszcze nie mam do konca ustalonej no ale chcialbym najtanszym kosztem teraz planuje sam zrobic oswietlenie jakie swietlowki beda dobre moga byc aqua0glo i flora-glo chyba z hagana no ale sa drogie sa jakies tansze ale tez dobre zeby mi rosliny dobrze rosly bo glownie tym bede sie zajmowal
Tramal
Global Moderator
Super aktywny

I see You...

« Odpowiedz #4 : Styczeń 28, 2005, 13:07:09 »

Ech w doborze świetlówek ci nie pomoge bo to nie moja brocha Wink w tych sprawach jestem raczej renegatem ze swoim oświetleniem aqua Wink
Wracając do żwiru to wybierz ten drobniejszy. Ja bym Ci jednak polecił nie sam bazalt a nr.2 żwir rzeczny bo ma delikatniejsze krawędzie co ma duże znaczenie jesli chesz mieć ryby przydenne jak kiryski. Mam taki i rośliny szaleją ze szczęścia Wink
Pozdrawiam

112,25
emem18
Stały użytkownik

« Odpowiedz #5 : Styczeń 29, 2005, 09:15:40 »

ze świetlówkami to tak jak z energooszczędnymni żarówkami .... jak kupisz drozszą to dłużej pochodzi a jak tanszą no to bedzie krócej chodziła ... ale to eni znaczy ze tak musi być ale przeważnie tak jest i no i oczywiście odpowiednią moc tej świetlówki musisz sobie kupić przy 60L 18W będzie max. ja mam 20 przy 75L więc mysle że tyo będzi odpowiednia moc.... jesli byś kupował zwykłą żarówke no to mniejwięcej 1W na 1L ale to tylko przy zwykłych zarówkach ....

martin1989
Nowy
*

« Odpowiedz #6 : Styczeń 30, 2005, 11:24:34 »

Chce glownie zeby dobrze rosly rosliny jaki nawoz do zwirku i jakie dwie swietlowki na 45cm
rob1979
Stały użytkownik

www.zobaczsiebie.pl

« Odpowiedz #7 : Styczeń 30, 2005, 13:34:48 »

Cytat: emem18
przy 60L 18W będzie max. ja mam 20 przy 75L więc mysle że tyo będzi odpowiednia moc.... jesli byś kupował zwykłą żarówke no to mniejwięcej 1W na 1L ale to tylko przy zwykłych zarówkach ....

no sam nie wiem... mówisz, że 18W starczy na 60l... może.
pytam, bo z przyczyn obiektywnych musiałem ostatnimi czasy używać 8W do 75l i wyglądało to nienajlepiej - rośnie tylko moczarka Smiley
ty używasz 20 W w 75l i jak to wygląda? hodujesz kabombe lub ludwigie?
zrobiłem teraz pokrywe i zamierzam założyć 2 x 15W a jeszcze sie zastanawiam czy wystarczy... pozdrawiam

profesjonalne sesje zdjęciowe
www.zobaczsiebie.pl
emem18
Stały użytkownik

« Odpowiedz #8 : Styczeń 30, 2005, 16:43:24 »

no u mnie są kryptokoryny głównie ale 8W tak jak ty uzywałeś to na pewno za mało 8 w mam w 25 l akwa i jest ok ... ale oczywiste ze trzab podejśc do problemu indywidualnie no bo roslinki są różne ale 20W do takiej 60 L to na pewno będzie oki tak mi się wydaje

martin1989
Nowy
*

« Odpowiedz #9 : Luty 03, 2005, 17:24:34 »

No to jakie dzie świetlówki mam wziąć dokladnie i jak je ulorzyc chce aby rosliny dobrze rosly jaki nawoz do podloza prosze ludzie pomagajcie
rob1979
Stały użytkownik

www.zobaczsiebie.pl

« Odpowiedz #10 : Luty 04, 2005, 10:46:52 »

skoro masz dwie świetlówki 15W w pokrywie to idealnie... ilość światła bedzie sprawiac, ze roslinki beda rosly jak szalone Smiley tyle tylko, ze z 15W swietlowkami jest maly problem - producenci (Phillips, Osram) nie produkują porządnych świetlówek tej mocy (TLD 840 - ale jak dla mnie za żółta Smiley ) więc zostają ci HAGENY i inne drogie specjalistyczne świetlówki... (osobiście wybrałbym LIFE-GLO i MARINE-GLO, podoba mi sie ten niebieski kolor)
pozdrawiam

profesjonalne sesje zdjęciowe
www.zobaczsiebie.pl
lukas
Global Moderator
Super aktywny

into U'r eyes my face remains

« Odpowiedz #11 : Luty 04, 2005, 20:43:51 »

Silvania robi świetlówki 15W. Są dobre i niedrogie. Za model Aquastar (15W) płaciłem ostatnio niecałe 30 zł. To już druga świetlówka tej firmy ,którą używam i polecam je.

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: