Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 [2]
  Drukuj  
Autor Wątek: Problem z Bojownikami !  (Przeczytany 4964 razy)
Muchomorek
Super aktywny

...a cыновья уходят в бой!

« Odpowiedz #15 : Styczeń 06, 2010, 21:20:16 »

Na razie wystarczą mi chyba Tylko sztuczne.
Tobie tak, rybkom nie.  Wink

Jeśli akwarium byłoby za małe na samca i 3 samiczki to sprzedawca w sklepie nie doradzałby mi tego akwarium . On na pewno wie co mówi .
Grin Grin Grin Grin Grin Grin Grin
Dawno się tak nie uśmiałem.
Pisałem ostatnio o kuli, sprzedawczyni poleciła kulę i do niej welonkę, kula ma może z 3 l, ta rybka nie potrzebuje filtra, bo "dla jednej nie potrzeba". Tak mówi sprzedawczyni, która wie lepiej. 
Female_Raziel
Super aktywny

« Odpowiedz #16 : Styczeń 06, 2010, 22:03:42 »

Drogi panie, sztuczne roslinki nie pochłaniają produktów przemiany materii, a o to własnie chodzi.
Temat (nie)znajomości tematów przez sprzedawców wałkowany jest juz na forum na jakieś 50 stron. Tongue

Moje 53l: http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=24019.0

Przed przeczytaniem moich postów przeczytaj regulamin bądź skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą, gdyż każdy post, niewłaściwie zrozumiany, zagraża Twemu życiu lub zdrowiu.
kapi
Nowy
*

« Odpowiedz #17 : Styczeń 06, 2010, 22:19:56 »

Może nie każdy sprzedawca jest taki ? Właśnie ten sprzedawca u którego kupowałam to od razu odradzał mi kulę więc chyba coś wie , nieprawdaż ? Ja się nie uśmiałam i to w ogóle ...
Harriet
Nowy
*

« Odpowiedz #18 : Styczeń 06, 2010, 23:07:40 »

Moim zdaniem wystarczy 35litrów dla haremu bojowników. Na sprzedawców w zoologicznych trzeba uważać (ostatnio jeden na pytanie czym najlepiej karmić narybek kiryska zapytał "co to jest narybek?") ale to nie znaczy, że wszyscy to kretyni. Roślinki żywe niestety będą Ci potrzebne bo to one pochłaniają azotany, które mogą być (przy dużym stężeniu) niebezpieczne dla rybek. Wystarczy jedna duża - tzn szeroka. Poczytaj troszkę o rybkach bo Ci pozdychają a to dosyć przykra sprawa - nawet człowiek nie zauważa kiedy się do nich przywiązuje. A nieprzyjemnymi wypowiedziami na tym forum się nie przejmuj - to tu normalne.
Female_Raziel
Super aktywny

« Odpowiedz #19 : Styczeń 07, 2010, 10:36:32 »

Moim zdaniem wystarczy 35litrów dla haremu bojowników.
Miałam harem 1+3 w 50l i doszło do tego, ze musiałam zredukować do 1+2. Wiecej haremu robic nie bede w zbiorniku mniejszym niż 80l. Wiem, ze ludzie gadają że wystarczy 45-35l, bo sama sie dałam na to namówić. Tongue

Moje 53l: http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=24019.0

Przed przeczytaniem moich postów przeczytaj regulamin bądź skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą, gdyż każdy post, niewłaściwie zrozumiany, zagraża Twemu życiu lub zdrowiu.
Muchomorek
Super aktywny

« Odpowiedz #20 : Styczeń 07, 2010, 12:13:55 »

Ja mam dwa cierniki w 64 l i to jest zdecydowanie za dużo, ratuje mnie tylko to, że mam gąszcz w akwarium, inaczej by się pozabijały.
b0rn2bewild
Bywalec

« Odpowiedz #21 : Styczeń 10, 2010, 13:03:53 »

Może nie każdy sprzedawca jest taki ? Właśnie ten sprzedawca u którego kupowałam to od razu odradzał mi kulę więc chyba coś wie , nieprawdaż ? Ja się nie uśmiałam i to w ogóle ...

oczywiscie ze nie kazdy jest taki sam ... ale on jest SPRZEDAWCA ktory glownie liczy na swoja kieszen... jezeli to nie jest jego sklep to i tak zazwyczaj jest tak ze dostaja prowizje od sprzedanego towaru...
abstrah*ac od tematu sprzedawcow bo to temat rzeka ... to :

ad 1) czasem harem bojownika w 80 litrach to za malo, a to dlatego ze samice potrzebuja kryjowek... ja mam, a raczej mialem harem bojkow w 45 litrach z tym ze mocno zarosniete akwa, i bylo OK.
ad 2) nie podales wogole parametrow wody ... ph gh kh no2 no3 <-- to te najwazniejsze.
ad 3) koniecznie zainwestuj w roslinki... to nie jest droga sprawa, zwlaszcza jak sie dogadasz z osobami z forum to zaplacisz za nie symboliczna kwote... badz kompletnie nic, zalezy Wink
ad 4) jakie masz podloze, oswietlenie ? - doradzimy ci jakie roslinki mozesz chodowac Wink
ad 5) zacznij czytac ... zacznij od wiki, oraz tematow przyklejonych ...

A nieprzyjemnymi wypowiedziami na tym forum się nie przejmuj - to tu normalne.

ktora wypowiedz uwazasz za nieprzyjemna ? muchomorka ?
ja rowniez czytajac to mialem usmiech na twarzy Wink

Muchomorek
Super aktywny

« Odpowiedz #22 : Styczeń 10, 2010, 15:20:12 »

(...)mialem harem bojkow w 45 litrach z tym ze mocno zarosniete akwa, i bylo OK.
Dla mnie to nie jest OK, bo wygląda to w ten sposób, że jedna ryba pływa wszędzie, a pozostałe stoją rozstawione po kątach i czasami wychodzą, żeby sprawdzić czy nie oberwą tym razem. Jeśli u kogoś żyją w zgodzie, to powinien się cieszyć, bo ma  duże szczęście.

Zażartowałem sobie, ale nie złośliwie, nikogo nie krytykuję, tylko wyrażam swoją opinię (być może za mało politycznie  Wink), a mam wyrobione zdanie o sprzedawcach, a wiem też, muszą sprzedać, żeby zarobić i żyć za tę pensję. Naciąganie kogoś, to nie jest dobra metoda, ale ma krótkie nogi. Więcej się zarobi dobrze podpowiadając, zamiast mimowolnie doprowadzać młodych akwarystów do porażek i zniechęcać ich tym.   
b0rn2bewild
Bywalec

« Odpowiedz #23 : Styczeń 11, 2010, 20:14:25 »

(...)mialem harem bojkow w 45 litrach z tym ze mocno zarosniete akwa, i bylo OK.
Dla mnie to nie jest OK, bo wygląda to w ten sposób, że jedna ryba pływa wszędzie, a pozostałe stoją rozstawione po kątach i czasami wychodzą, żeby sprawdzić czy nie oberwą tym razem.
NOT. Harem byl stosunkowo spokojny, zazwyczaj to bylo tak ze samica prowokowala samca do "igraszek"

Strony: 1 [2]
  Drukuj  

Skocz do: