Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Rośliny akwarystyczne « ratujcie jakieś dziwne porosty na roślince nitkowate białe d
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: ratujcie jakieś dziwne porosty na roślince nitkowate białe d  (Przeczytany 4152 razy)
Żaklina
Nowy
*

« : Grudzień 14, 2004, 19:18:53 »

co z  tym robić?!!!! pomocy ludzie błagam
to już dłuugo sie utzrymuje i nawet nawóz lałam i nic:/ :/ blee fuj cokolwiek wiecie piszcie kazda informacja wazna
pozdrawiam dzieki z góry :cry:  :cry:  :cry:  :cry:  :cry:
mdramski
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Grudzień 14, 2004, 19:29:25 »

Znów nie podajesz parametrów wody itd. Nikt Ci nie pomoże jeśli napiszesz tylko - "dziwne porosty - pomocy"
Tramal
Global Moderator
Super aktywny

I see You...

« Odpowiedz #2 : Grudzień 15, 2004, 22:16:20 »

Po pierwsze nie porosty bo porosty to grzyby z symbiotycznymi glonami a tego w akwa napewno nie masz. To co masz to mogą byc glony tylko że z takiego opisu nie moge nawet wnioskować jakie.
U mnie długie "białe" glony  to prawdopodobnie zielenice . Aby sie ich pozbyć zmniejszam czas oswietlania akwa , podmieniam częściej wode i ograniczam nawóz! bo za duzo nawozu baaardzo sprzyja rozwojowi glonów. Pozdrawiam

112,25
Plex
Stały użytkownik

« Odpowiedz #3 : Grudzień 20, 2004, 15:29:20 »

To tak bez zakladania nowego tematu... Na moich roslinkach (niektorych) pojawilo sie owlosienie  :wink: koloru bardzo ciemnego zielonego. ciezko to oderwac i na ogol udaje sie to ale z malutkim kawalkiem roslinki. Rosnie tylko na duzych i ladnych zielonych lisciach. Nie rusza tych lekko zbrazowialych. Czy to jakis glon czy pasozyt?

Setka po starcie
Tramal
Global Moderator
Super aktywny

I see You...

« Odpowiedz #4 : Grudzień 20, 2004, 18:45:45 »

To zielenice które mają obrze rozwinięte komórki bazalne - dlatego takie mocne. Jeśli nitki to jakieś formy trychalne. ja się ich pozbywam przez częstsze podmiany wody oraz skrócenie czasu oświetlania akwa. Jednak bardzo zainfekowane liście usuwam - najgroźniejsze są wtedy kiedy się nadmiernie rozprzestrzenią. W mnie pozatym jedzą je molly's (jak sie nie karmione) ale wiem że świetnie je niszczą również zmienniaki wielobarwne X. variatus.
Pozdrawiam

112,25
Plex
Stały użytkownik

« Odpowiedz #5 : Grudzień 20, 2004, 18:53:39 »

To ja musze polowe lisci z dwoch roslin wyrzucic... a dopiero sie zaczely rozkrzewiac... Czy te zielenice sa grozne czy tylko psuja efekt wizualny?

Setka po starcie
Tramal
Global Moderator
Super aktywny

I see You...

« Odpowiedz #6 : Grudzień 20, 2004, 18:59:58 »

psują efekt wizualny Smiley warto też pomyśleć o zmniejszeniu dostaw soli mineralnych zawartych w nawozach na roslinach się to nie odbije a glony poważnie osłabi Smiley Pozdr.

112,25
Plex
Stały użytkownik

« Odpowiedz #7 : Grudzień 20, 2004, 19:09:19 »

Nie uzywam na razie zadnych nawozow poza co2. Oswietlenie: 2x 18W po 950lm wiec tez nic nadzwyczajnego... Od czego to moglo sie zrobic?

Setka po starcie
Tramal
Global Moderator
Super aktywny

I see You...

« Odpowiedz #8 : Grudzień 20, 2004, 19:18:57 »

nie no światło jak na takie akwa to masz całkiem niezłe Smiley ja 150l mam 2000lm gdzue jest może ze 130l wody rośliny rosna jak szalone a i glon mnie czasem straszy Wink
Myslę że azotu masz sporo - glony nie lubią: podmian wody, słabego światła, wody o słabym przepływie no i światła UV też nie lubią ale takie filtry są dla leniwych i po tym co widziałem co robią z równbowaga biologiczna pod mikroskopem nigdy bym ich nie stosował a wiem że sa tacy którzy uważają odwrotnie. Pozdrawiam

112,25
Plex
Stały użytkownik

« Odpowiedz #9 : Grudzień 20, 2004, 19:24:11 »

No to czeste podmiany bede robil. Ciezko mi bylo dobrac oswietlenie do akwa bo troche nietypowe jest... a jednej swietlowki przeciez nie wykrece :wink: bo sa na jednym ukladzie. Wczesniej mialem slabiutkie swiatlo i mi szyby brazowialy Smiley

Setka po starcie
Plex
Stały użytkownik

« Odpowiedz #10 : Styczeń 16, 2005, 20:43:34 »

zalozylem teraz jedna swietlowke 20W 950lm i zobaczymy czy to cos pomoze. Powyrzucalem juz tyle lisci ze mi sie z dzungli ogrodek zrobil  :wink: Czeste podmiany tez robie tak po 30 - 40% W kotniku mam swietlowke 8W i jest czysciutko i przyjemnie. Na roslinach przelozonych z duzego akwa rozwoj tych zielenic sie zatrzymal a nawet zaczely zanikac. To chyba przez swiatlo. Zmienilem swietlowke bo nawet ograniczenie czasu oswietlania nic nie dalo.

Setka po starcie
rob1979
Stały użytkownik

www.zobaczsiebie.pl

« Odpowiedz #11 : Styczeń 22, 2005, 21:04:03 »

na to chyba nie ma metody!
wstyd się przyznać ale w moim akwarium (75l) przez długi czas miałem oświetlenie 8W !! (osiem wat Smiley ) i też miałem problem z owłosionymi listkami szerokolistnych roślin! glony zaczęły nawet porastać dno czepiając się żwirku! na pewno nie było to spowodowana nadmiarem światła... hehe...
problem może leżeć jedynie w cyrkulacji wody w akwa (filtr bez deszczowni - szybki nurt) lub w intensywnym oświetleniem słonecznym (akwa mi stoi zaraz przy oknie (wprawdzie po północnej stronie ale jednak))
pozdrawiam

profesjonalne sesje zdjęciowe
www.zobaczsiebie.pl
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: