Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Choroby « Walcze z OSPĄ prosze o pomoc !!
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Walcze z OSPĄ prosze o pomoc !!  (Przeczytany 2158 razy)
Tomal
Nowy
*

« : Luty 01, 2005, 08:51:42 »

Witam Moje brzanki sa całe w kropeczkach ospy Sad wczoraj kupilem chtiosan i dałem wg. opisu 10ml na 100L wiec moje akwarium ma 25L dalem 2.5 ml. mam nadzieje ze ta dawka wystarczy? temp. wody 28 st.! byla 25!
Może dałem mało tego płytnu? może powinienem wlac wiecej?
jeśli w pon. dałem 1 raz lekarstwo to w czwartek wlać znowu 2.5 ml. ? i w niedziele po raz 3 wlać 2.5 ml ? czy może wymienic wode ?
prosze o rady bo to moja pierwsza choroba w akwarium.

Tomal
mala_lady_pank
Stały użytkownik

LP

« Odpowiedz #1 : Luty 01, 2005, 08:56:06 »

Dobrze, że wlałeś Ichtiosanu, teraz trzeba tylko czekać i powtórzyć kuracje, zgodnie z tym co jest napisane na opakowaniu.
NIe wlewaj więcej niż to wskazane.
Za niedługo Twoje rybki będą zdrowe :wink:

" muzyka mnie zasłania i chroni, mogę się za nią schować " - Jan Borysewicz
Tomal
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Luty 01, 2005, 09:03:34 »

Cytat: mala_lady_pank
Dobrze, że wlałeś Ichtiosanu, teraz trzeba tylko czekać i powtórzyć kuracje, zgodnie z tym co jest napisane na opakowaniu.
NIe wlewaj więcej niż to wskazane.
Za niedługo Twoje rybki będą zdrowe :wink:

No właśnie rano poprawy nie bylo widac
a jedna brzanka plywała jak by miala zaraz paść

Tomal
mala_lady_pank
Stały użytkownik

LP

« Odpowiedz #3 : Luty 01, 2005, 11:25:24 »

Niestety poprawa przyjdzie za jakiś czas, a nie tak z dnia na dzień Sad  Ale jutro powinno być już lepiej.

P.S. A jak teraz brzanka??

Tomal
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Luty 01, 2005, 12:56:03 »

Niestety poprawa przyjdzie za jakiś czas, a nie tak z dnia na dzień Sad  Ale jutro powinno być już lepiej.

P.S. A jak teraz brzanka??

OK a co dalej ? kolega mnie straszy ze te rybki mi padna ze musze przeprowadzic dezynfekcje calego akwarium  a wyposarzenie typu kamyczki roslinki na smietnik to prawda? jakimi preparatami odkazic akwarium?

Tomal
mala_lady_pank
Stały użytkownik

LP

« Odpowiedz #5 : Luty 01, 2005, 21:22:23 »

Jeśli zacząłeś leczyć rybki od razu to nie powinny paść. Kolega troche przesadził - przy ospie nie trzeba wyrzucac od razu roślinek i żwiru. Żwirek wystarczy (według mnie) wygotować (albo wyparzyć) żeby pozbyć się cyst i różnych dziadostw tego rodzaju. Roślin też nigdy nie wyrzucam tylko dokładnie je płukam(oczywiście juz nie wrzatkiem Tongue ).
No i chyba tyle....
Już tyle razy miałam ospę w akwa i prawie nigdy (sporadycznie się zdarzyło) nie padły mi ryby.

Tomal
Nowy
*

« Odpowiedz #6 : Luty 02, 2005, 12:52:00 »

Jeśli zacząłeś leczyć rybki od razu to nie powinny paść. Kolega troche przesadził - przy ospie nie trzeba wyrzucac od razu roślinek i żwiru. Żwirek wystarczy (według mnie) wygotować (albo wyparzyć) żeby pozbyć się cyst i różnych dziadostw tego rodzaju. Roślin też nigdy nie wyrzucam tylko dokładnie je płukam(oczywiście juz nie wrzatkiem Tongue ).
No i chyba tyle....
Już tyle razy miałam ospę w akwa i prawie nigdy (sporadycznie się zdarzyło) nie padły mi ryby.

No i mam pierwsze ofiary Sad
1) Brzanka sumatrzańska piekna i duza
2) brzanka purpurowa która została potem zjedzona przez sąsiadów Sad
pozostale rybki w dobrej formie na jednej purpurowej widac duzo kropek ale jest ruchliwa wiec moze bedzie OK
Wczoraj zrobilem dezynfekcje akwarium nowa woda itd zobaczymy co dalej Sad

Tomal
beata mlodawska
Tusia
Stały użytkownik

Nie taki smok straszny na jakiego wygląda...

« Odpowiedz #7 : Luty 05, 2005, 23:40:03 »

Ja mysle,ze tymi zmianami w akwa nie pomogles chorym rybkom.Ospe mozna porownac do wirusa opryszczki,ktory wiele osob ma w organizmie i nic...natomiast przy pogarszajacych sie warunkach(oslabieniu) tworza sie bable na wargach,z czasem znikaja ale wirus caly czas jest i bedzie.
Tak samo ryby maja go w sobie i tylko przy zmianach roznego rodaju (transport,stres,nowe ryby w akwa,itp)dochodzi do uaktywnienia.Ja przy leczeniu swoich ryb nie zmienialam nigdy calej wody ,zwiru, roslin itp.Jesli w trakcie leczenia wypadal dzien podmiany wody to uzupelnialam lek o taka dawke ile starej wody im odlalam.Rybki przy podwyzszonej temp i ichtiosanie po 3-4 dniach nie mialy sladow ospy(nie byl to nigdy stan zaawansowany,najwyzej kilka kropek na jednej rybie).Ty zmieniles im wszystko co nie jest dla nich dobre(totalna zmiana),obawiam sie,ze oslabione choroba dostaly dodatkowo "po garach"tymi zmianami.Wydaje mi sie ,ze przy orzesku nie jest konieczna calkowita wymiana ale podniesienie temp.do 32-34st.jesli masz ryby cieplolubne(no i rosliny-u mnie moczarka padala).Taka temp zabija orzeska w wodzie.Zreszta poczytaj wczesniejsze wypowiedzi na forum w tym temacie a zyskasz pewnosc co do dzialania.POZDRAWIAM

120x40x50 -  ruszyło 29.03.2008 (LT -  HT )  , LT (60l) - 06.04.08 Moje akwaria
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: