Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: zapytanie o obsadę  (Przeczytany 1250 razy)
smerfik89
Nowy
*

« : Styczeń 11, 2010, 14:02:14 »

dzień dobry ponieważ jestem tu nowa i planuje założyć akwarium 112l z roślinkami i rybkami i skąd moje zapytanie czy mogą w nim pływać takie rybki:

5 x otoski
5 x bojce wspaniałe
4 x tęczanki neonowe
10 x neonków ines
6 głupików
i 1 glonojad ?
 z góry dziękuję za odpowiedź

do akwarium juz mam zakupiony filtr zewnętrzny f302, grzałke z termostatem i jest też pokrywa z zraówkami 2xt18 czy takie wystarczą?
« Ostatnia zmiana: Styczeń 11, 2010, 14:04:20 wysłane przez smerfik89 » Zapisane
bebikk
Bywalec

nowa przygoda z krewetkarium

« Odpowiedz #1 : Styczeń 11, 2010, 14:30:45 »

niestety ale bocja potrzebuje 300l zbiornika wiec odpada na pewno
na teczanki masz tez za male akwa no i ich liczbe bys musiala powiekszyc co takze odpada raczej
otoski pasuja i liczba tez jest przyzwoita
neonki inessa tez ale proponowalbym tak z 20szt moze nawet do 30szt jesli by obsada miala sie skladac z samych neonkow + czysciciele
6 GUPIKÓW (nie głupikow ;p) pasuje jak najbardziej
1"glonojad" to zalezy jakiego masz na mysli... jesli zakupisz zbrojnika niebieskiego to bedzie mial sie dobrze przy takim litrazu, jesli kupisz wiekszego "glonojada" to juz odpada bo bedzie za male akwa...

zadbaj przy tym oswietleniu zebys kupila jakies swietlowki lepsze np flora lub Glo i nie wrzucaj bardzo wymagajacych roslin to bedziesz zadowolona z tego oswietlenia (chyba ze chcesz zamontowac dodatkowe 1-2x18W swietlowki to mozesz wtedy bardziej wymagajace roslinki hodowac)
ja osobiscie korzystam 2x hagen aqua glo i mi przy tym samym litrazu ladnie rosna rosliny.

przy zakladaniu akwarium zadbaj o to bys pod podloze dala ziemie np floran start albo cos podobnego (zapytasz w zoologu i powiedza Ci co i jak na pewno) to beda mialy lepszy grunt rosliny Wink

pamietaj ze Twoj przyszly "glonojad" bedzie chcial sie chowac np pod kokosem, bedzie potzebowal korzenia zeby czerpac z niego bodajze celuloze (w kazdym razie cos co mu jest potrzebne do prawidlowego trybu zycia - bo nie pamietam czy to celuloza czy cos innego)

w kupie siła więc napakujmy do 25l jak najwięcej ryb!
Martinez75
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #2 : Styczeń 11, 2010, 23:28:45 »

Pomyśl nad taką propozycją :
prętnik trójbarwny - harem (1 samiec + 2 samice )
otosek - 8 szt
neon inessa - 10 szt
krewetki red cherry, fire red, amano- kilka szt
i ewentualnie pomyśl nad dołożeniem jeszcze jednej świetlówki 18w, będziesz miała większe możliwości w kwestii doboru roślin do twojego baniaka. Dla krewetek oczywiście jakiś korzonek porośnięty mchem, kokos, gałęzatka itp. Życzę powodzenia  Wink
smerfik89
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Styczeń 12, 2010, 12:34:45 »

dziękuję bradzo za opowiedzi!!!
faktycznie będę musiała zrezygnować z bojców a tak mi się podobają ehh
co do glonojada to będzię to najzyklejszy dostępny w każdym sklpie nie wiem jaka to odmiana:(

do akwarium już mam zakupiony korzeń bo z tego co wiem to neonki lubią w koło czegoś pływać więc  zmyślą o nich też go kupiłam i dwa kokosy kupiłam w sklepie wyczyściłam i przegotowałam ( koleżanka mi tak doradziła) myślę że można je wsadzić do akwarium.

jeszcze raz dziękuję za rozjaśnienie:) pozdrawiam
smerfik89
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Styczeń 12, 2010, 12:39:26 »

czy w takim razie mogły by mi pływać pielęgniczki ramireza?
czy one raczej też wymagają większych litraży?

np
3 ramireza
6 otoskow
10 neoonek
6 glupikow
glonojad
 bo krewetki widzialam ale one są za malusie i nie wiem czy inne by ich nie zjadły
« Ostatnia zmiana: Styczeń 12, 2010, 12:45:34 wysłane przez smerfik89 » Zapisane
klasyka
Bywalec

« Odpowiedz #5 : Styczeń 12, 2010, 13:05:16 »

czy w takim razie mogły by mi pływać pielęgniczki ramireza?

spokojnie mozesz kupic ale
kup parke  Smiley

12L - 25l -30l -63l -130l -300l były
aktualnie  130 , 63
Krab
Unikam moderatorów jak ognia... xD
Bywalec

Rak umarł 12:58 02/01/10

« Odpowiedz #6 : Styczeń 16, 2010, 19:53:16 »

Bocje do oddania, reszta dla mnie tak jako pasuje. No te tęczanki chyba też. Pozdrawiam. papa Good !

Mój stary rak Smiley Pozdrawiam
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: