Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Roślina powierzchniowa  (Przeczytany 5509 razy)
shinobi
Nowy
*

« : Grudzień 13, 2009, 12:13:29 »

Witam.
Powoli przymierzam się do założenia paludarium (połączenie akwarium z terrarium). Obecnie hoduje drzewołazy - małe, trujące (na wolności) żabki. Przykładowe zdjęcie jednej z nich dla tych, którzy nie wiedzą jak wyglądają:
Zdjęcie
Żabki te niby potrafią pływać lecz nie chce ryzykować ich utopienia się. W związku z tym mam pytanie czy jest jakaś roślina przypowierzchniowa, która tworzy swojego rodzaju dywan po którym żabki mogłyby bezpiecznie chodzić (nie zapadłyby się pod wode) a jednocześnie przepuszcza dostatecznie dużo światła aby mogły rosnąć rośliny podwodne? Żabki z racji swoich rozmiarów ważą co najwyżej kilka (od 4 do 8 ) gramów
« Ostatnia zmiana: Grudzień 13, 2009, 12:15:26 wysłane przez shinobi » Zapisane

Pierwszy internetowy magazyn terrarystyczny
www.terrae-zine.pl
Sepp
Zainteresowany
**

Born to own

« Odpowiedz #1 : Grudzień 13, 2009, 13:54:30 »

Oj, ciężko będzie pogodzić to, żeby żaby jednocześnie chodziły po powierzchni i rośliny nie przysłaniały dolnych warstw. Może piscja lub wgłębka? Wgłębka jest gęsta, nie będzie przepuszczala światła, ale możesz ograniczać jej rozrost do małej części plaudarium ^^ Myślałaś o roślinie, która jest łodygowa, wyrasta z podłoża, ale kładzie się na wodzie? Nurzanie byłby w stanie je utrzymać?

Scio me nihil scire.  <3
shinobi
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Grudzień 13, 2009, 20:53:22 »

Nie chodziło mi o żaden konkretny rodzaj. Pytałem ogólnie czy jest jakaś roślina spełniająca te kryteria.
Kiedyś widziałem zdjęcie zbiornika w którym przy powierzchni był właśnie takiego rodzaju "dywan". Nie wiem co to była za roślina, może jakiś mech. W każdym bądz razie podobnie wyglądała.

Pierwszy internetowy magazyn terrarystyczny
www.terrae-zine.pl
pin54
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #3 : Grudzień 14, 2009, 22:48:48 »

No raczej nie ma (tak to tylko w erze  Grin). Albo będzie gęste i będą spokojnie chodziły, albo będzie rzadkie (będą dziury) i będzie światło przelatywało.
Jak dasz kilka pistii to światło będzie spokojnie między liśćmi leciało w głąb zbiornika (no nie całe ofkorz) ale żeby tak było to muszą być jakiś odstępy między roślinami, czyli żaba teoretycznie może wpaść do wody.
Gęsty dywan możesz uzyskać z wglębki (pewnie o to Ci chodziło). Jak dobrze urośnie to będziesz miał grubą warstwę po której żaba bez problemu przejdzie, ale o świetle poniżej raczej zapomnij.

Może wydziel dla nich jakąś cześć zbiornika która będzie osłonięta roślinami pływającymi, pod spodem dasz jakieś bardzo mało wymagające rośliny np. microsoria... Resztę zbiornika zostaw wolną.
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Grudzień 15, 2009, 09:30:10 »

Może limnobium? Jest sztywniejsze od pistii i wgłębki i mniej wymagające ziele jak np żabienice pod tym rosną.
Ewentualnie lotosy...
« Ostatnia zmiana: Grudzień 15, 2009, 09:34:46 wysłane przez Emi » Zapisane

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
My Sensi
Bywalec

Jah Rastafari Haile Selassie

« Odpowiedz #5 : Grudzień 15, 2009, 09:45:14 »

a może Wąkrotka Białogłowa ( Hydrocotyle leucocephala ) łatwa w uprawie i szybko rośnie

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: