Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Pomocy  (Przeczytany 4483 razy)
picekwyspa
Zainteresowany
**

« : Listopad 30, 2009, 01:55:02 »

Dzień dobry jestem nowym użytkownikiem forum jak i akwarystą  .
Jestem nie szczęśliwym posiadaczem akwarium 112 l .
Mam problem jedna z moich bocji wspaniałych ma bardzo czerwone skrzela
nie wiem co jest przyczyna tego typu mieszkam w norwegi i woda jest tutaj dobrej jakosci
do filtracji wody używam filtra EHEIM o wydajności 600 l na godzinę wiec filtr radzi sobie bardzo dobrze.
Jestem nowy w tym temacie i moja wiedza jest bardzo mała ;/
Mam tak grze ryby co przypominają rekiny Smiley nie wiem jak się nazywają bo kupy wala je moja dziewczyna
już straciłem 4 rekinki ;p i 7 neonek i 4 bonce jestem w panice nie wiem co się dzieje .
Niedługo dobije mnie depresja bo wstaje rano i wyciągam martwe ryby ;/
Głownie objawy to czerwone Skrzela bardzo krwiste ryby umierają dość powoli pływają do góry brzuchem
lub kręcą się wokół własnej osi woda ma temperatura 25 stopni natleniam ja regularnie apetyt maja bardo duży
Jeśli chodzi o wodę mój znajomy dom dalej hoduje paletki i nie ma żadnych problemów a akwarium 760 l
Proszę o pomoc
bebikk
Bywalec

nowa przygoda z krewetkarium

« Odpowiedz #1 : Listopad 30, 2009, 10:28:48 »

mysle ze to moze byc wina zlej obsady, ale napisz jaka masz konkretnie obsade to wiele pomoze.
a jesli to nie jest jakas bitwa ryb w Twoim akwarium to przydaloby Ci sie sprawdzic parametry wody lub tez obserwowac je czesto i dopatrzec sie czy nie maja na 100% jakies choroby te rybki (jakies dziwne plamki na ciele, wysypka, zasinienie etc)

z tego co mi sie wydaje to brzanka rekinia (bo pewnie taka masz z Twojego opisu) to ryba stadna ktora powinno sie trzymac w minimum 10 sztuk. Ponadto Twoje 112l akwa jest dla nich zamale IMO
no a neonki to takze ryba stadna... j.w
« Ostatnia zmiana: Listopad 30, 2009, 10:36:08 wysłane przez bebikk » Zapisane

w kupie siła więc napakujmy do 25l jak najwięcej ryb!
Muchomorek
Super aktywny

...a cыновья уходят в бой!

« Odpowiedz #2 : Listopad 30, 2009, 13:10:56 »

Na pewno masz za duże ryby na to akwarium. Pewno jeszcze nowe akwarium, które nie dojrzewało. Czerwone skrzela są bardzo często spowodowane zatruciem ryb amoniakiem, to jest już martwica części skrzeli, ryby się duszą.
Jeżeli tak jest (nowe akwarium), pozostaje oddanie komuś ryb, albo podmiana codziennie 30%-40% wody aż do ustabilizowania się parametrów, a to może trwać i dwa tygodnie i dłużej.
Napisz coś więcej o akwarium.   
picekwyspa
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #3 : Grudzień 01, 2009, 02:59:49 »

Akwarium mam już 2 miesiące wcześniej miałem podobne problemy i podmieniłem wodę i ustąpiły lecz znowu wróciły;/
W akwarium mam 3 Bonce około 3 cm 10 neonek 4 dorosłe i 2 glonojady około 4 cm i 10 poniżej 1 cm
i już tylko 3 brzanka rekinia i 4 kiryski po 1 cm .
2 duże rośliny i 3 małe w najbliższym czasie dokopie roślin możne to pomoże walce z amoniakiem
Jutro zrobię podmianę wody i wyczyszczę dno mam nadzieje ze to pomoże.
bebikk
Bywalec

« Odpowiedz #4 : Grudzień 01, 2009, 16:23:05 »

a jak czesto czyscisz filtr? bo moze za czesto... w filtrze znajduja sie niezbedne bakterie nitryfikacyjne do "pozbywania" sie NO2 i NO3

picekwyspa
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #5 : Grudzień 01, 2009, 16:31:31 »

Filtr EHEIM 2236 dostałem w prezencie trochę za duży ale lepsze to nic wewnętrzny .
Czyściłem wczoraj i to był pierwszy raz i był bardzo zapchany gdyż jest do 300 l akwarium
i przewody są tak długie ze zbierają aż z samego dna .
Wręcz miałem problem ze zmieszczeniem przewodów w akwarium
można przyciąć je ale myślałem o zmienieniu akwarium na 300 l wiec później były by za krótkie
Ale po ostatnich problemach zanikły mi te myśli .
picekwyspa
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #6 : Grudzień 01, 2009, 16:36:42 »

A mam pytanie jak można się pozbyć problemu amoniaku
Czyścic dno częściej ? Wiejec roślin które by przetwarzały go
Jasik ekstra warstwa filtrująca . Jasiek rady co do naświetlenia
W ostatnim czasie czytałem wiele o tym ale po pod sumowaniu całego materiału który mailem dostępny
wynikało ze są rożne zdania i wersje . Jedynie co było jednoznaczne to podmiana wody.
A co do akwarium dno mam z kamieni o średnicy 1 mm. Są straszne do czyszczenia .
bebikk
Bywalec

« Odpowiedz #7 : Grudzień 01, 2009, 16:42:23 »

hmm moze masz dostep do wody destylowanej ? dzisiaj mi polecono w razie problemow z NO2 i NO3 nadmiarem zeby wlasnie zrobic taka podmiane wody, taka woda jest wyjalowiona wiec w ten sposob powinienes (w zaleznosci jak duza podmiana) zmniejszyc stezenie NO2 i NO3

co do podmian wody to jest to po prostu standardowy sprawdzony sposob. Mysle ze mozesz czesciej robic podmiany np codziennie po 10% odstana woda i sprawdzac na biezaco jakie to Ci przynosi efekty (wskaznikami badac wode)
lecz lepiej jak ktos doda swoja opinie do mojej czy jest ona na pewno poprawna

bebikk
Bywalec

« Odpowiedz #8 : Grudzień 01, 2009, 16:43:49 »

A mam pytanie jak można się pozbyć problemu amoniaku
Czyścic dno częściej ?

a masz jakies rybki co Ci w ogole czyszcza dno? i widzisz ze one faktycznie czyszcza czy tylko sobie co jakis czas zeruja ? bo nie wiem czy bocje dobrze czyszcza, ja osobiscie mam 5 kiryskow w 112l i sprawuja sie znakomicie na piaszczystym dnie

PS zrob testy w ogole, bo ja myslalem ze mi rybki zdechly przez zatrucie wlasnie NO2 i NO3 a dzisiaj zrobilem testy (2 dni po tych zgonach) i mam stezenia takie jak przed wrzuceniem obsady...
« Ostatnia zmiana: Grudzień 01, 2009, 16:46:21 wysłane przez bebikk » Zapisane

magda20_89
Nowy
*

« Odpowiedz #9 : Grudzień 01, 2009, 19:12:35 »

mam głupiczkę która od paru dni pływa głową do góry, szybko oddycha, jest ociężała, ociera sie o dno, ma bardzo wydęty  i przekrwiony brzuszek i odstającą łuskę. Co to może być? Proszę o pomoc!!!
picekwyspa
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #10 : Grudzień 01, 2009, 19:46:24 »

Co do gupika to chyba to samo co u mnie i już jest po rybie niestety .
No to spróbuje z tymi rybkami i zakupie kilka kirysków.
bebikk
Bywalec

« Odpowiedz #11 : Grudzień 01, 2009, 19:56:41 »

mam głupiczkę która od paru dni pływa głową do góry, szybko oddycha, jest ociężała, ociera sie o dno, ma bardzo wydęty  i przekrwiony brzuszek i odstającą łuskę. Co to może być? Proszę o pomoc!!!

a jakies dodatkowe informacje w postaci jaki zbiornik, jak przebiegal start jego, jaka obsada + jakies testy wody cokolwiek? moze zostal zaatakowany przez inna rybe z obsady ?
Co do gupika to chyba to samo co u mnie i już jest po rybie niestety .
No to spróbuje z tymi rybkami i zakupie kilka kirysków.

a robiles jakies testy wody? najpierw sie dowiedz co Twoim rybom jest a dopiero potem mysl nad kupnem nowych!

picekwyspa
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #12 : Grudzień 01, 2009, 20:09:09 »

Nie mam nic do testu wody tylko do Ph wody . nie wiem jak się nawet to nazywa szczególnie po norwesku ;/ a obsługa za bardzo nie ma pojęcia co się dzieje w sklepie ;/
np. poprosiłem o korzeń do akwarium a dostałem do terrarium , i dziki bogu ze im nie ufam i włożyłem je do wiadra z woda po 3 dniach woda była brązowa  a na lustrze wody pojawiła się gęsta zawiesina . Jak bym włożył korzenie do akwarium to już bym miał po rybach
Oczyściłem dno i było bardzo zabrudzone nawet nie zdawałem sobie z tego sprawy ze po miesiącu może być aż tak brudne .
Spuściłem 1/3 wody teraz ja filtruje dodam jeszcze uzdatniacza aby ja poprawić .

vivivaldi
Moje akwa
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #13 : Grudzień 04, 2009, 11:56:14 »

to ja bym tak napisal
kup testy do wody
moze na e-bayu jak nie wiesz jak po norwesku wytlumaczyc
filtra nie czysc
ale na rurke wlotowa naciagnij gabke akwarystyczna
i ta gabke co tydzien plucz pod biezaca woda
dno czysc odmulaczem i podmieniaj najwyzej 20-30% wody
co do obsady sie nie wypowiem ale jest wiele tematow takze na tym forum
jak przewod utniesz to zawsze mozesz dokupic
akcesoriow do eheima nie brakuje
nie kupuj na razie zadnej wiecej ryby!!!
parametry wody musza byc stabilne i znane
wtedy bedzie mozna cos pomyslec

picekwyspa
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #14 : Grudzień 07, 2009, 19:43:57 »

Dziękuje za ta mądra i zwarta odpowiedz Smiley
Podmieniłem wodę oczyściłem dno i dosadziłem kilka roślin
Woda jest bardzo dobrej jakości nie ma żadnych metali i nie muszę jej uzdatniać 
a co do NO2 zrobiłem test po tych wszystkich zabiegach z mojej strony jak na razie
poziom NO2 utrzymuje się na poziomie 0.025 wiec w normie
za tydzień powtórzę test .
Pozdrawiam Mariusz
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: