Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Akwarystyczne pogaduszki « Poszedłem do sklepu po rybki a tam...
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Poszedłem do sklepu po rybki a tam...  (Przeczytany 2696 razy)
klasyka
Bywalec

« : Grudzień 04, 2009, 20:06:26 »

Poszedłem wczoraj  do galerii w środku znajduje się sklep akwarystyczny  KAKADU
I tak sobie oglądam rybki  nawet juz chciałem  kupić  a tu nagle zong

informacja :
Dzieciom i młodzieży  do lat 18  ryb  i zwierząt nie sprzedajemy 
Bylem bardzo zdziwiony     podszedlem do faceta  z obslugi czy by mi mógł wybrać rybki   i sie mnie pyta  czy jestem sam. odpowiedziałem ze tak
to frajer powiedział ze mam przyjsc z matka !
to jest po prostu żal !
Mając 16 lat nie mogłem sobie kupić rybki !
Ja rozumiem  alkohol , papierosy   czy jakies  ekstremalne zwierzeta  typu  : szynszyla czy królik  no ale żeby  rybki  kupic trzeba mnieć 18 lat ..  no cóż  zal  mi tych ludzi  bo stracili klienta   a  ja   kupie rybki  u  konkurencji

Co o tym myślicie ?

12L - 25l -30l -63l -130l -300l były
aktualnie  130 , 63
andrzejkowac
Bywalec

« Odpowiedz #1 : Grudzień 04, 2009, 20:10:32 »

No dziwne ale skoro tak chcą to ich cyrk i ich małpy

Młode ampularie oddam
Female_Raziel
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Grudzień 04, 2009, 20:46:05 »

Pewnie kilka razy dziecko kupilo zwierzaczka, przyniosło do domu bez jakiejkolwiek rozmowy z rodzicami i sklep miał afere.

Moje 53l: http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=24019.0

Przed przeczytaniem moich postów przeczytaj regulamin bądź skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą, gdyż każdy post, niewłaściwie zrozumiany, zagraża Twemu życiu lub zdrowiu.
Muchomorek
Super aktywny

...a cыновья уходят в бой!

« Odpowiedz #3 : Grudzień 04, 2009, 20:52:15 »

Są jakieś przepisy na to. Osoba do 16 lat w zasadzie nie może nic kupić sama, bo zgodnie z prawem nie ma zdolności do czynności prawnej, jaką jest umowa kupna. Rodzice mogą wtedy wymagać przyjęcia ryby z powrotem do sklepu. Dziecko może kupić cukierka, chleb, ale już nie telefon, czy coś droższego, czy wymagającego decyzji dorosłych np. pieska.

Zobacz http://pl.wikipedia.org/wiki/Zdolno%C5%9B%C4%87_do_czynno%C5%9Bci_prawnych
Wynika z tego, że do 13 lat nie można kupić nawet gazety w kiosku.
klasyka
Bywalec

« Odpowiedz #4 : Grudzień 04, 2009, 21:03:49 »

To  jest w sumie  przegięcie pały ...w końcu kupuje za pieniądze które sam zarobiłem

12L - 25l -30l -63l -130l -300l były
aktualnie  130 , 63
andrzejkowac
Bywalec

« Odpowiedz #5 : Grudzień 05, 2009, 16:11:56 »

A mieszkanie w którym ta ryba będzie mieszkać też za swoje kupiłeś ? Rodzice pozwolili Ci na zakup Jak pozwolili to idź z rodzicami do sklepu i po problemie

Młode ampularie oddam
dunaj-83
Stały użytkownik

-Waterworld- ;-D

« Odpowiedz #6 : Grudzień 06, 2009, 15:09:35 »

jak dla mnie to bezsens, rozumie gdyby dziecko przyszlo same do sklepu i chcialo kupic akwarium z calym wyposazeniem, lub jak pisze Muchomorek telefon, ale rybke to juz jest przegiecie, kto takie prawo ustanawil  Angry  zal normalnie.
pierwszy raz wogole slysze ze osobie w wieku 16 lat odmowiono sprzedazy rybki , ma kase to kupuje nie ma to nie kupuje, co sprzedawce obchodzi ile lat ma.
powinien sie cieszyc ze do niego do sklepu przyszedl kupic rybke a nie np kase na dragi wydawac   
« Ostatnia zmiana: Grudzień 06, 2009, 15:11:26 wysłane przez dunaj-83 » Zapisane
Muchomorek
Super aktywny

« Odpowiedz #7 : Grudzień 06, 2009, 15:12:30 »

pierwszy raz wogole slysze ze osobie w wieku 16 lat odmowiono sprzedazy rybki
Wystarczy się ożenić i można nawet się rozwieść i tak już masz pełne prawa, jak 18-latek. Nie polecam takiej metody  Cheesy
dunaj-83
Stały użytkownik

-Waterworld- ;-D

« Odpowiedz #8 : Grudzień 06, 2009, 15:28:05 »

Wystarczy się ożenić i można nawet się rozwieść i tak już masz pełne prawa, jak 18-latek. Nie polecam takiej metody  Cheesy

no wlasnie o tym samym pomyslalem, a w wieku 16 lat mozna juz legalnie pracowac przeciez
Muchomorek
Super aktywny

« Odpowiedz #9 : Grudzień 06, 2009, 16:05:57 »

a w wieku 16 lat mozna juz legalnie pracowac przeciez
Trochę odejdę od tematu, ale chyba warto.  Wink
W wieku 16 lat byłbyś pracownikiem młodocianym; można takiego zatrudniać na maksymalnie 6 godzin dziennie, do tego nie w porze nocnej i nie można dać nadgodzin.
Jak widzisz, to nie ma się pełnym praw.
dunaj-83
Stały użytkownik

-Waterworld- ;-D

« Odpowiedz #10 : Grudzień 06, 2009, 16:19:34 »

Trochę odejdę od tematu, ale chyba warto.  Wink
W wieku 16 lat byłbyś pracownikiem młodocianym; można takiego zatrudniać na maksymalnie 6 godzin dziennie, do tego nie w porze nocnej i nie można dać nadgodzin.
Jak widzisz, to nie ma się pełnym praw.

no wiem bo sam kiedys takim pracownikem bylem, ale powiem Ci ze w praktyce to niestety troszke inaczej wyglada, pracodawca wyciaga z Ciebie ile tylko moze, naduzywa praw takiego pracownika.
pelnych praw sie jeszcze wtedy nie ma-masz racje, ale za to kasa jest zarobiona wlasnorecznie i mozna pozwolic sobie chociazby na zakup rybki  Wink
rodia
Super aktywny

memento mori

« Odpowiedz #11 : Grudzień 06, 2009, 16:21:46 »

To  jest w sumie  przegięcie pały ...w końcu kupuje za pieniądze które sam zarobiłem

Jeśli jesteś w wieku w którym masz prawną możliwość zarabiania pieniędzy (a więc i rozliczania się z urzędem skarbowym) to nie powinno być problemów.
Jeśli tak nie jest to znaczy, że stwierdzenie "sam zarobiłem" wiesz gdzie można włożyć.
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: