|
klasyka
|
 |
« : Grudzień 04, 2009, 20:06:26 » |
|
Poszedłem wczoraj do galerii w środku znajduje się sklep akwarystyczny KAKADU I tak sobie oglądam rybki nawet juz chciałem kupić a tu nagle zong
informacja : Dzieciom i młodzieży do lat 18 ryb i zwierząt nie sprzedajemy Bylem bardzo zdziwiony podszedlem do faceta z obslugi czy by mi mógł wybrać rybki i sie mnie pyta czy jestem sam. odpowiedziałem ze tak to frajer powiedział ze mam przyjsc z matka ! to jest po prostu żal ! Mając 16 lat nie mogłem sobie kupić rybki ! Ja rozumiem alkohol , papierosy czy jakies ekstremalne zwierzeta typu : szynszyla czy królik no ale żeby rybki kupic trzeba mnieć 18 lat .. no cóż zal mi tych ludzi bo stracili klienta a ja kupie rybki u konkurencji
Co o tym myślicie ?
|
|
|
|
|
|
12L - 25l -30l -63l -130l -300l były aktualnie 130 , 63
|
|
|
|
andrzejkowac
|
 |
« Odpowiedz #1 : Grudzień 04, 2009, 20:10:32 » |
|
No dziwne ale skoro tak chcą to ich cyrk i ich małpy
|
|
|
|
|
|
Młode ampularie oddam
|
|
|
|
Female_Raziel
|
 |
« Odpowiedz #2 : Grudzień 04, 2009, 20:46:05 » |
|
Pewnie kilka razy dziecko kupilo zwierzaczka, przyniosło do domu bez jakiejkolwiek rozmowy z rodzicami i sklep miał afere.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Muchomorek
Super aktywny

...a cыновья уходят в бой!
|
 |
« Odpowiedz #3 : Grudzień 04, 2009, 20:52:15 » |
|
Są jakieś przepisy na to. Osoba do 16 lat w zasadzie nie może nic kupić sama, bo zgodnie z prawem nie ma zdolności do czynności prawnej, jaką jest umowa kupna. Rodzice mogą wtedy wymagać przyjęcia ryby z powrotem do sklepu. Dziecko może kupić cukierka, chleb, ale już nie telefon, czy coś droższego, czy wymagającego decyzji dorosłych np. pieska. Zobacz http://pl.wikipedia.org/wiki/Zdolno%C5%9B%C4%87_do_czynno%C5%9Bci_prawnychWynika z tego, że do 13 lat nie można kupić nawet gazety w kiosku.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
klasyka
|
 |
« Odpowiedz #4 : Grudzień 04, 2009, 21:03:49 » |
|
To jest w sumie przegięcie pały ...w końcu kupuje za pieniądze które sam zarobiłem
|
|
|
|
|
|
12L - 25l -30l -63l -130l -300l były aktualnie 130 , 63
|
|
|
|
andrzejkowac
|
 |
« Odpowiedz #5 : Grudzień 05, 2009, 16:11:56 » |
|
A mieszkanie w którym ta ryba będzie mieszkać też za swoje kupiłeś ? Rodzice pozwolili Ci na zakup Jak pozwolili to idź z rodzicami do sklepu i po problemie
|
|
|
|
|
|
Młode ampularie oddam
|
|
|
dunaj-83
Stały użytkownik

-Waterworld- ;-D
|
 |
« Odpowiedz #6 : Grudzień 06, 2009, 15:09:35 » |
|
jak dla mnie to bezsens, rozumie gdyby dziecko przyszlo same do sklepu i chcialo kupic akwarium z calym wyposazeniem, lub jak pisze Muchomorek telefon, ale rybke to juz jest przegiecie, kto takie prawo ustanawil  zal normalnie. pierwszy raz wogole slysze ze osobie w wieku 16 lat odmowiono sprzedazy rybki , ma kase to kupuje nie ma to nie kupuje, co sprzedawce obchodzi ile lat ma. powinien sie cieszyc ze do niego do sklepu przyszedl kupic rybke a nie np kase na dragi wydawac
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Grudzień 06, 2009, 15:11:26 wysłane przez dunaj-83 »
|
|
|
|
|
Muchomorek
Super aktywny

|
 |
« Odpowiedz #7 : Grudzień 06, 2009, 15:12:30 » |
|
pierwszy raz wogole slysze ze osobie w wieku 16 lat odmowiono sprzedazy rybki
Wystarczy się ożenić i można nawet się rozwieść i tak już masz pełne prawa, jak 18-latek. Nie polecam takiej metody 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
dunaj-83
Stały użytkownik

-Waterworld- ;-D
|
 |
« Odpowiedz #8 : Grudzień 06, 2009, 15:28:05 » |
|
Wystarczy się ożenić i można nawet się rozwieść i tak już masz pełne prawa, jak 18-latek. Nie polecam takiej metody  no wlasnie o tym samym pomyslalem, a w wieku 16 lat mozna juz legalnie pracowac przeciez
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Muchomorek
Super aktywny

|
 |
« Odpowiedz #9 : Grudzień 06, 2009, 16:05:57 » |
|
a w wieku 16 lat mozna juz legalnie pracowac przeciez
Trochę odejdę od tematu, ale chyba warto.  W wieku 16 lat byłbyś pracownikiem młodocianym; można takiego zatrudniać na maksymalnie 6 godzin dziennie, do tego nie w porze nocnej i nie można dać nadgodzin. Jak widzisz, to nie ma się pełnym praw.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
dunaj-83
Stały użytkownik

-Waterworld- ;-D
|
 |
« Odpowiedz #10 : Grudzień 06, 2009, 16:19:34 » |
|
Trochę odejdę od tematu, ale chyba warto.  W wieku 16 lat byłbyś pracownikiem młodocianym; można takiego zatrudniać na maksymalnie 6 godzin dziennie, do tego nie w porze nocnej i nie można dać nadgodzin. Jak widzisz, to nie ma się pełnym praw. no wiem bo sam kiedys takim pracownikem bylem, ale powiem Ci ze w praktyce to niestety troszke inaczej wyglada, pracodawca wyciaga z Ciebie ile tylko moze, naduzywa praw takiego pracownika. pelnych praw sie jeszcze wtedy nie ma-masz racje, ale za to kasa jest zarobiona wlasnorecznie i mozna pozwolic sobie chociazby na zakup rybki 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
rodia
|
 |
« Odpowiedz #11 : Grudzień 06, 2009, 16:21:46 » |
|
To jest w sumie przegięcie pały ...w końcu kupuje za pieniądze które sam zarobiłem
Jeśli jesteś w wieku w którym masz prawną możliwość zarabiania pieniędzy (a więc i rozliczania się z urzędem skarbowym) to nie powinno być problemów. Jeśli tak nie jest to znaczy, że stwierdzenie "sam zarobiłem" wiesz gdzie można włożyć.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|