Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Choroby « [zbrojnik niebieski] białe kolce w skrzelach?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: [zbrojnik niebieski] białe kolce w skrzelach?  (Przeczytany 3681 razy)
Trybex
Zainteresowany
**

« : Grudzień 04, 2009, 18:51:59 »

Witam, zaobserwowałem, że mój zbrojnik niebieski ma problemy z kolcamy, które wyciąga ze skrzeli (wiem, że nie fachowe powiedziane, ale chyba złapiecie o co chodzi)
zawsze te kolce miał czarne, teraz ich końcówki są białe, do tego z jednej strony wystaje żółty( na zdjęciu [zielony wyszedł] i czerwony "glut"

zbrojnik ma prawie rok, jest bardzo agresywny w czasie karmienia. poza karmieniem gania tylko samiczkę zbrojmika. Zdarza się tez, że "z bani" obrwie bocja siatkawana - tak za darmo, ale nigdy nie widziałem żeby inna rybka była agresywna względem "glonojada"
Zrbrojnik ma też podobnego "gluta" wystającego z jednej płetwy bocznej (?).
Zachowanie jego nie odbiega normie.

edit - te gluty odpadły po kilku godzinach.

zdjęcie kolców

http://img705.imageshack.us/img705/2870/dscf9585.jpg - duży rozmiar

112l
3x bocja siatkowana, 2x barwniak, 2x zbrojnik niebieski, 20x neon 2x gurami 3x węgorek.

parametry
25-27*C
no2-0
no3- <20
ph-6,8
gh >14
kh 6*D

edit - te gluty odpadły
« Ostatnia zmiana: Grudzień 04, 2009, 18:54:43 wysłane przez Trybex » Zapisane
Trybex
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #1 : Grudzień 10, 2009, 10:30:35 »

Wygląda na to, że się poprawiło. Nic mu nie wystaje, "kolce" chyba też wróciły do normy

może pomogło namoczenie ochotki w witaminkach.
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: