szymek199214
Zainteresowany

|
 |
« : Styczeń 12, 2010, 21:19:13 » |
|
witam własnie załozyłem akwa z pyszczakami 130 ltr i mam w nim 4 pyszczaki glonka kirysa i Platydoras costatus sprawa polega na tym ze mam biały zwirek i widac na nim wszystkie odchody co wy z nimi robicie jak zapobiegacie takim sytuacjom itp?? 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
dobraf
|
 |
« Odpowiedz #1 : Styczeń 12, 2010, 22:18:02 » |
|
a odmulasz dno?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
szymek199214
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #2 : Styczeń 12, 2010, 22:24:33 » |
|
nie
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
dobraf
|
 |
« Odpowiedz #3 : Styczeń 12, 2010, 22:27:22 » |
|
to zainwestuj i kup, ewentualnie zrób sobie odmulacz (proste jak budowa cepa), ja np. u siebie odmulam co tydzień wraz z podmianą wody.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Raffy
Global Moderator
Super aktywny

|
 |
« Odpowiedz #4 : Styczeń 12, 2010, 22:27:58 » |
|
1. Kup odmulacz 2. OBSADA DO ZMIANY!!! 3. Pyszczakom jest potrzebny piasek, nie żwir.
|
|
|
|
|
|
Zawód : akwarysta... Wszystkie ryby są wyjątkowe! Uszanujmy ich wymagania, podziękują nam dobrym zdrowiem i młodymi... NIE UDZIELAM RAD PRZEZ PW!http://www.3cityakwarium.fora.pl/Trójmiejska Akwarystyka Obecnie: 500L Rafa, 112L roślinne, 160L mcharium I we mnie drzemie Tanganika i Malawi
|
|
|
szymek199214
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #5 : Styczeń 12, 2010, 22:29:58 » |
|
odmulacz kupie ,a moj "zwir" to piasek kwarcytowy ,aha a dlaczegoobsada do zmiany?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Raffy
Global Moderator
Super aktywny

|
 |
« Odpowiedz #6 : Styczeń 12, 2010, 22:37:07 » |
|
Platydoras, kirysek i zbrojnik to ryby pochodzące z Ameryki Południowej, lubiące miekką wodę i kryjówki w postaci drewna. Zresztą pyszczaki mogą być dla nich za ostre, ponieważ są to agresywne i terytorialne ryby. Dochodzi też konflikt żywienia, dla sumowatych jest inaczej, są mięsożerne, a pyszczaki bardziej roślinożerne (zalezy też jaki masz gatunek). Dla dobra ryb oddaj albo sumowate.
|
|
|
|
|
|
Zawód : akwarysta... Wszystkie ryby są wyjątkowe! Uszanujmy ich wymagania, podziękują nam dobrym zdrowiem i młodymi... NIE UDZIELAM RAD PRZEZ PW!http://www.3cityakwarium.fora.pl/Trójmiejska Akwarystyka Obecnie: 500L Rafa, 112L roślinne, 160L mcharium I we mnie drzemie Tanganika i Malawi
|
|
|
szymek199214
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #7 : Styczeń 12, 2010, 22:39:35 » |
|
ok to te trzy ryby oddam ale w takim razie jakie ryby mogą byc na dno zeby troche je czysciły??
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Raffy
Global Moderator
Super aktywny

|
 |
« Odpowiedz #8 : Styczeń 12, 2010, 22:45:10 » |
|
Czyszczące ryby też mają swoje przemiany materii, mogą więcej jeszcze nabrudzić, niż planowałeś  Jeśli chodzi o niezjedzone resztki pokarmu, to SYP TYLE i MAŁO,żeby zjadły całą porcję szybko. No i do czyszczenia jeszcze raz polecam odmulacz, a co za tym idzie - podmianka, zdrowiej i lepiej wyjdzie.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
dobraf
|
 |
« Odpowiedz #9 : Styczeń 12, 2010, 22:47:18 » |
|
ok to te trzy ryby oddam ale w takim razie jakie ryby mogą byc na dno zeby troche je czysciły??
nawet jakbyś coś znalazł co by pasowało do pyszczaków, to ta ryba też będzie brudzić, ja bym został przy samych pyszczakach. A tak btw rozumiem, że szukasz ryby, która będzie zjadać odchody innych ryb 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
szymek199214
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #10 : Styczeń 12, 2010, 22:51:32 » |
|
dokładnie takiej ryby szukam. słyszalem kiedys ze jest cos takiego jak makrognatus ale nigdzie tego nie ma opisanego nawet
|
|
|
|
|
|
|
|
|
szymek199214
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #11 : Styczeń 13, 2010, 16:08:17 » |
|
jeszcze jedno pytanie czy taki odmlacz nie bedzie mi wciągał piasku kwarcytowego z dna??
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Raffy
Global Moderator
Super aktywny

|
 |
« Odpowiedz #12 : Styczeń 13, 2010, 20:28:06 » |
|
Odmulacz musi być długi, piasek będzie się mieszał z wodą, i syf trafi do wiadra z wodą. Odrobina piasku też może się dostać, musisz się po prostu nauczyć się nim posługiwać. Pzdr.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|