andzia1606
Nowy

|
 |
« : Grudzień 09, 2009, 10:07:05 » |
|
Prosze o obsade na 112 litrow. Dodam, ze jestem początkująca, ale wytrwała i dociekliwa, nie mam jeszcze nic, akwa idzie właśnie kurierem, zamowilam roslinki. Prosze o pomoc jak to rozplanować w akwa, czego użyć jako wystroju, chcialabym rybki: parke jakis większych, jakąś lawice i inne, które bedą dla siebie wzajemnie nieszkodliwe. Czy można wrzucić naturalny korzeń?przeczytalam, że trzeba go gotować w słonej wodzie i prez tydzień moczyc, czy to niezbedne? A co mam tam na początku wlać do wody, żeby ustrzec sie chorób? Pomocy. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
asagoth
Coldwater
Super aktywny

Rock 'n' roll baby
|
 |
« Odpowiedz #1 : Grudzień 09, 2009, 10:23:55 » |
|
Jeśli chodzi o wystrój to najlepszym rozwiązaniem będą korzenie i rośliny, jako początkująca odpuść sobie preparowanie korzeni, zdobądź je z allegro lub z giełd na forach. Oczywiście zakładając że masz filtr i grzałke ryby proponował bym takie 1+3 mieczyk (czyli 1 samiec i 3 samiczki) 12 zwinnik jarzeniec 5 kirysów pstrych 2 zbrojnik niebieski
Ta obsada składa się z ryb które początkującym nie powinny sprawić problemu, no i przedewszystkim są to piękne ryby... Do wody nic nie wlewaj, zalej akwa włącz filtr grzałke i światło (światło dziennie ok 7-8 do 10 godz) i poczekaj 3 tyg. az akwa dojrzeje, razem z roślinami w środku oczywiście... Raz w tyg podmieniaj jakieś 20% wody... Pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
|
|
|
andzia1606
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #2 : Grudzień 09, 2009, 11:53:59 » |
|
A co lepsze kamyczki, żwirek, piasek. A co sądzicie o neonkach?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
zibi
Bywalec

kocham to ;]
|
 |
« Odpowiedz #3 : Grudzień 09, 2009, 13:18:49 » |
|
imo mieczyki za duże oraz zbrojniki też sie nie nadają do 112l. A co lepsze kamyczki, żwirek, piasek. A co sądzicie o neonkach?
a kamyczki i żwirek to nie to samo? wszystko co naturalne jest dobre, najlepiej jak jest małej granulacji 2-5mm. Byle mi nie wrzucac jakis plastikowych czy szklanych... neonki w stadzie 15-20 sztuk byłyby dobrym wyborem.  Ja ze swojej strony mogę ci polecic taka obsade: -20 x neon inessa/czerwony/czarny -1+2 pielęgniczek kakadu -8 x kirys pstry/panda i własciwie masz piekną obsade bez przerybienia 
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Grudzień 09, 2009, 13:25:10 wysłane przez zibi »
|
|
|
|
|
andzia1606
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #4 : Grudzień 09, 2009, 18:49:14 » |
|
No właśnie nie to samo, sam piszesz, że lepszy drobniejszy. O taką właśnie podpowiedź mi chodziło. Mogę nabyć taki drobny gryzik ozdobny, ale z niego sie coś wydobywa, gotowałam go płukałam, i cały czas się lekko mętni. Chyba się ne nadaje. Co?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
andzia1606
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #5 : Grudzień 27, 2009, 21:33:55 » |
|
Aqua juz odpalone, obsada: 7 neonków (było 8 ale nie wiem w jaki sposob 1 wypadł mam pokrywe, a leżał na podłodze), 2 kiryski panda, 2 pyszczaki żółte (bardzo ładne, powiedzieli w sklepie, że nie bedą szkoidzily innym, na razie są spokojne) 2 mieczyki, 1 kirysek spizowy (chyba) były dwa, ale po okolo 3 dniach jeden mało pływal, leżał na dnie, obserwuje drugiego, bo ma jakieś plamy, ale wydaje mi się, że taka ich uroda, na wszelki wypadek wsypałam sól z jakimis specyfikami, mam w planach dokupić bojowniki parke, 2 skalary, glonojada, co wy na to? nie za duzo?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
dobraf
|
 |
« Odpowiedz #6 : Grudzień 27, 2009, 22:09:57 » |
|
Aqua juz odpalone, obsada: 7 neonków (było 8 ale nie wiem w jaki sposob 1 wypadł mam pokrywe, a leżał na podłodze), 2 kiryski panda, 2 pyszczaki żółte (bardzo ładne, powiedzieli w sklepie, że nie bedą szkoidzily innym, na razie są spokojne) 2 mieczyki, 1 kirysek spizowy (chyba) były dwa, ale po okolo 3 dniach jeden mało pływal, leżał na dnie, obserwuje drugiego, bo ma jakieś plamy, ale wydaje mi się, że taka ich uroda, na wszelki wypadek wsypałam sól z jakimis specyfikami, mam w planach dokupić bojowniki parke, 2 skalary, glonojada, co wy na to? nie za duzo?
 no to widzę na wstępie masakra, przecież chłopaki pisali, że akwa musi dojrzeć... przeczytaj chociażby to: http://www.akwarium.net.pl/port/modules/zalozenie/do tego zrobiłaś fatalną obsadę - co robią tutaj pyszczaki??? nie rozumiem po co pytasz o obsadę jak i tak robisz po swojemu? Dodam, ze jestem początkująca, ale wytrwała i dociekliwa,
coś czuję, że z obecnym postępowaniem wytrwałość Ci się przyda...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
dolly
Stały użytkownik

Szczecin-Ystad
|
 |
« Odpowiedz #7 : Grudzień 27, 2009, 22:26:15 » |
|
Aqua juz odpalone, obsada: 7 neonków (było 8 ale nie wiem w jaki sposob 1 wypadł mam pokrywe, a leżał na podłodze), Przestraszył się biedak że umrze w męczarniach z powodu toksycznej wody więc wolał popełnić samobójstwo. Wizja zostania pożartym przez pyszczaki też się przyczyniła do jego decyzji.Na twoim miejscu (gdy akwa dojrzeje) dokupiła bym neonek i kirysków.Pyszczaki won do sklepu.Miecze mogą zostać i to by było na tyle. wszelki wypadek wsypałam sól z jakimis specyfikami, Leki podaje się dopiero po sprawdzeniu parametrów wody.A ryby poddaje się kwarantannie.Chyba jednak przechwaliłaś tą swoją dociekliwość.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
andzia1606
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #8 : Grudzień 29, 2009, 10:35:47 » |
|
Słuchajcie znawcy tematu, a czy Wy nie popełnialiscie błędów na początku, jak każdy? Zawsze dobrze poczytac co inni piszą. A każdemu się co innego podoba. Pyszczaki jak mnie zapewniali w sklepie te się nadaja (żółte) z innymi, i tak jest - są spokojne, nie przeganiają innych. A rybki maja sie dobrze, poza tym że walcze z ospą (musiałam ją przywlec z kiryskami spiżowymi), objawy były na jednej (kilka kropeczek), ale wszystko jest na dobrej drodze. leczę wszystkie. Pozdrawiam was wszystkich. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Damianos115
KULE PRECZ !
Bywalec

|
 |
« Odpowiedz #9 : Grudzień 29, 2009, 15:06:23 » |
|
zapytaj sie czy pirania może być w 112l powiedza ze tak ! oni to robia aby sprzedać.... pójdź do sklepu i powiedz tak : witam mam akwarium 60l chcialbym w nim paletki i skalary moge ? tak oczywisicie
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
dobraf
|
 |
« Odpowiedz #10 : Grudzień 29, 2009, 21:43:24 » |
|
Słuchajcie znawcy tematu, a czy Wy nie popełnialiscie błędów na początku, jak każdy?
Każdy popełnia ale skoro pytasz i dostajesz "na tacy" odpowiedź to liczymy, że się w jakimś stopniu zastosujesz a tu zonk, mieszasz ryby które nie mogą razem być chociażby ze względu na wymagane ph i chcesz dołożyć jeszcze więcej. Zawsze dobrze poczytac co inni piszą.
Po co masz czytać skoro i tak robisz inaczej - strata czasu Twojego i naszego. Ja w każdym bądź razie nie zamierzam więcej w tym wątku czasu tracić. Życzę powodzenia... oczywiście Twoim rybom.
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Grudzień 29, 2009, 21:45:44 wysłane przez dobraf »
|
|
|
|
|
|