Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Rośliny akwarystyczne « nawożenie żelazem i pałeczkami do kwiatów podłoża
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: nawożenie żelazem i pałeczkami do kwiatów podłoża  (Przeczytany 1910 razy)
krzysiekch
Nowy
*

« : Styczeń 08, 2005, 21:56:02 »

małe pytanko. mam porcje żelaza - nie wiem do końca w jakiej formie (chelatowej itp.?) czy mogę przy zakładnaiu akwarium wymieszczać ją z drobnym żwirem podłoża, aby rośliny miały z czego ciągnąć? słyszałem też że można podłoże nawieść pałeczkami  do nawożenia kwiatów - wiadomo chodzi tutaj o ich cenę, nie porównywalną z tabletkami do podłoża? czy ktoś to kiedyś stosował? czy w ogóle można bez szkody dla ryb i roślin?

25Neonek, 20Bystrzyków Czerwonych, 4Skalary i takie tam pojedyńcze: glonojady, molinezje, zmienniaki plamiste, kardynałki, ślimaki ampularie, co razem daje 180 litrów wody
Tramal
Global Moderator
Super aktywny

I see You...

« Odpowiedz #1 : Styczeń 09, 2005, 21:46:14 »

Czasem stosuję pałeczki do kwiatów doniczkowych , jednak robie to max raz w miesiącu i umieszczam nie całą pałeczke a tylko pół pod roślinami ciągnącymi z korzenia - zwłacszcza kryptokorynami i żabienicami. Efekt już po pierwszym tygodniu rośliny nabrały ładniejszych barw i szbciej rosną. Przy zakupie trzaba uważać bo wiele z takich nawozów jest grzybo, bakterio i owadobójcze - takich stanowczo odradzam do akwa bo wybijemy obsadę.
 Same płeczki dobrze też zastosować zaraz po starcie zbornika kiedy jescze mało tam, lub nawet nie ma ryb. Pozdrawiam

112,25
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: