Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Woda « BARDZO WYSOKIE GH - POMOCY
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: BARDZO WYSOKIE GH - POMOCY  (Przeczytany 15618 razy)
Reno
Bywalec

Powrót do młodości...

« : Listopad 29, 2009, 13:16:05 »

Mam akwa 200L i filtr zewn Tetra EX700 (filtr działa pół roku od startu, był 2x przemywany w wodzie pobranej z akwarium, standard bez dodatkowych wkładów, jedynie zamiast biokulek też mam ceramikę) który ostatnio przeczyściłem (w wodzie pobranej z akwarium) oraz wymieniłem ok 130L wody (po walce z glonam - woda była lekko zielona, lekka przycinka zarośniętych glnami rośin, mocno i głębokie odmulenie dna że woda do tej pory jest zmętnała - efekt wzruszonego dna???)). 3 dni później zmierzyłem testem paskowym JBL parametry wody które wyszły jak poniżej (dla temp. wody 27oC):

- NO3=10
- NO2=0
- GH>21 (do tej pory średnio >7-10)
- KH=10
- pH=6,8 (do tej pory śrenio 7,6)

Co w tej sytacji robić? Czekać co będzie?Coś robić w akwarium by pprawić warunki w akwa? Może dodać wład torfowy do filtra by zmiękczyć wodę?

Moje akwarium: 200L Dorzecze Amazonki
Moje GG: 911966
gajo123
Gajowy
Stały użytkownik

« Odpowiedz #1 : Listopad 29, 2009, 19:44:58 »

Coś tu się nie zgadza Huh
Przy średnio wysokim kH (=10), pH powinno być koło 7,5.
Chyba że dajesz CO2.

Wymiana 130/200(brutto) - daje to circa 75% wody - to praktycznie biologiczny restart;
nie polecam tego.

Ponadto masz b.dużą twardość niewęglanową - Gh >> Kh
Jest to teoretycznie możliwe gdy dajesz dużo MgSO4 i/lub CaSO4 (gips).

W przeciwnym wypadku coś z testami jest nie tak.

P.S. Wkład torfowy jest skuteczny przy mniejszym kH ( kH<7), chyba że długo
nie robisz podmiany Wink

Akwarium i hydroponika
przemow
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #2 : Listopad 29, 2009, 20:05:32 »

Test paskowy jest bardzo niedokladny jeśli masz możliwość to poproś kogoś o zrobienie testów kropelkowych. Przy gh-20 nawet podawanie CO2 nie zbiło by tak ph

Reno
Bywalec

Powrót do młodości...

« Odpowiedz #3 : Listopad 29, 2009, 20:52:06 »

Nie podaję CO2. Też mnie zdziwił poziom ph - bardzo nisko, zazwyczaj by lo dużo więcej tak jak pisałem. Może coś nie tak z testem. Co do NO3 - wyższe stad może zielona woda (lywające glony???). Co do testów - napewno powtórze. Co do mieszkańców czyli rybek - mają się wysmienice i nie zmaierzają odchodzic na tamten świat i przy tak rozstrzelonych parametrach to mnie bardzo dziwi. Co do samego filtra - może warto dodac do niego zeolitu?

przemow
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #4 : Listopad 29, 2009, 21:12:30 »

Tym bardziej powinno dać to do myślenie przy takim gh/kh ph raczej nie bedzie miało 6.8 kup testy kropelkowe i sprawdz napewno wynik bedzie inny

Reno
Bywalec

Powrót do młodości...

« Odpowiedz #5 : Listopad 30, 2009, 07:06:33 »

Tak też pewnie zrobię. Mam odatkowe pytanie o zeolit - czy warto go dorzucić do filtra? Jeśli tak to gdzie - na samej górze, przy wylocie?

Reno
Bywalec

Powrót do młodości...

« Odpowiedz #6 : Listopad 30, 2009, 20:48:47 »

Żeby było weselej i ciekawej - w tej zielonkawej wodzie glonojady złozyły ikrę (po raz 3 od lipca 2009 gdy załzoyłem to akwa) - stąd wnoszę że mimo wszystko woda jest znosna ale dlaczego jest zionkawa i skąd takie "dzikie" jej parametry? Co wy na to? Jakies sugestie - akwa z zielona (ale krystaliczną)  wodą wygląda jak wielka butelka piwa:) Prosze pomóżcie.

gajo123
Gajowy
Stały użytkownik

« Odpowiedz #7 : Grudzień 01, 2009, 18:36:37 »

akwa z zielona (ale krystaliczną)  wodą wygląda jak wielka butelka piwa:) Prosze pomóżcie.

Zakwit jednokomórkowych glonów Chlorella. Nieszkodliwe dla ryb chyba że naraz zaczną gnić.
Nie da się tego odfiltrować z wyjątkiem zastosowania filtra okrzemkowego, bo tak są
mikroskopijnie małe.
Ja się ich kiedyś pozbyłem przez totalne kilkudniowe zaciemnienie (kocem)
i kilka podmian. Podczas zaciemnienia wysoce wskazane dobre napowietrzanie.

Akwarium i hydroponika
Reno
Bywalec

Powrót do młodości...

« Odpowiedz #8 : Grudzień 01, 2009, 18:41:30 »

A jaka procedura? Najpierw zasłonic szczelnie akwarium i codziennie lub co ile dni  podmieniać wodę? Ile podmieniac wody - 50%? Jak długo tak robić? I ostatnie pytanie - jaka mogłaby być przyczyna zakwitu?

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: