Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Dziwne parametry  (Przeczytany 1550 razy)
Dahaka06
Nowy
*

Kto nie potrafi się uczyć – naucza.

« : Listopad 27, 2009, 03:32:17 »

Moje 2 parametry wody to:
ph - 7
kh - 3
Więcej pomiarów nie robiłem bo z tymi jest coś nie tak. Co mogę zrobić by zwiększyć kh, bo jest dużo za niskie. Przy takim ph powinno być 10-12.
Proszę o pomoc dla niedoświadczonego akwarysty.

Kościół Anglikański wybaczy krytykę 9/10 swoich dogmatów – ale nie zniesie krytyki 1/10 swoich dochodów.

grodek78
Stały użytkownik

« Odpowiedz #1 : Listopad 27, 2009, 06:35:45 »

Co mogę zrobić by zwiększyć kh, bo jest dużo za niskie.
To zależy od tego jakie ryby masz w swoim akwarium. Dla niektórych ryb np. kąsaczowatych takie KH jest ok. ale dla pielegnic z Malawi będzie za niskie. Dlatego napisz przede wszystkim jakie ryby trzymasz.
KH to twardość węglanowa, więc łatwo można ją podnieść dodając do wody np. sody oczyszczonej (NaHCO3).
A te parametry to dla wody wodociągowej, czy z akwarium ?

Dahaka06
Nowy
*

Kto nie potrafi się uczyć – naucza.

« Odpowiedz #2 : Listopad 27, 2009, 10:06:22 »

W akwarium mam 10 gupików, 5 molinezji, 2 otocinklusy i 4 krewetki amano(nie licząc ślimaków Grin) Parametry są dla wody w akwarium.Ale woda wodociągowa w Wa-wie to już inna sprawa(ph- 9). Co mogę zrobić by wyrównać trochę warunki w akwarium by były lepsze?

Kościół Anglikański wybaczy krytykę 9/10 swoich dogmatów – ale nie zniesie krytyki 1/10 swoich dochodów.

gajo123
Gajowy
Stały użytkownik

« Odpowiedz #3 : Listopad 27, 2009, 20:28:02 »

Jeżeli wodę w kranie masz twardą a chcesz zwiększyć kh/pH to jesteś szczęściarzem. Good !
Bo wystarczy żebyś częściej robił podmiany wodą właśnie z kranu (oczywiście odstaną).

Ja gdy chcę zwiększyć kh/pH to zamiast dolewki z RO daję dolewkę kranówy (pH 8 po odstaniu).
Inna sprawa, że ja dla neonków utrzymuję pH około 6,4.

Akwarium i hydroponika
mario27-28
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Listopad 28, 2009, 17:05:20 »

Moje 2 parametry wody to:
ph - 7
kh - 3
Więcej pomiarów nie robiłem bo z tymi jest coś nie tak. Co mogę zrobić by zwiększyć kh, bo jest dużo za niskie. Przy takim ph powinno być 10-12.
Proszę o pomoc dla niedoświadczonego akwarysty.

Chętnie ci bym oddał trochę Kh bo mam za wysokie  Wink
Parametry wody masz prawie idealne dla tych żyjątek.Po co chcesz zwiększać  Roll Eyes

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: