Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: czystosc  (Przeczytany 1709 razy)
butcheri
Zainteresowany
**

« : Listopad 26, 2009, 00:59:41 »

nie bardzo wiedziałem do jakiego tematu to zaliczyc wiec napisałem tutaj....mam dno w akwarium z piasku....bardzo gesto obsadzone roslinami....jak czyscic to dno? nie moge przeciez za kazdym razem wyrywac roslin....a moze nie trzeba go czyscic? czy ma to jakis wpływ na wode w akwarium? i ogolnie na ryby?
Tomasz Zajac
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #1 : Listopad 26, 2009, 11:14:40 »

http://www.akwarium.net.pl/forum/woda/czy-odmulac-dno/msg253780/#msg253780
butcheri
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #2 : Listopad 26, 2009, 11:25:45 »

a w akwarium trzeba robic restart całkowity np po paru latach?czyli wyciagac wszystko?
Tomasz Zajac
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #3 : Listopad 26, 2009, 11:38:30 »

Restartu nie powinno sie robic nigdy.
Podmieniaj co tydzien okolo  20 do 30% wody.
butcheri
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #4 : Listopad 27, 2009, 01:18:35 »

ale nei chodzi mi o restart tzn wywalic wode.....chodzi mi o powyrywanie roslin i wymiane podłoza lub wyczyszczenie go.....tego tesh mam nigdy nie robic? nie wpłynie to ujemnie na zdrowie ryb?
asagoth
Coldwater
Super aktywny

Rock 'n' roll baby

« Odpowiedz #5 : Listopad 27, 2009, 02:16:47 »

Wystarczy odmulić... tzn wężykiem odessać brud z dna

Muchomorek
Super aktywny

...a cыновья уходят в бой!

« Odpowiedz #6 : Listopad 27, 2009, 08:37:36 »

chodzi mi o powyrywanie roslin i wymiane podłoza lub wyczyszczenie go.....nie wpłynie to ujemnie na zdrowie ryb?
Możesz czyścić dno przy podmianach, ale nie rób tego idealnie. Znam taką sytuację czyszczenia idealnego dna z szorowaniem w oczku, po wpuszczeniu ryb z powrotem, ryby zdechły. A akwarium jest trudno tak wysprzątać, ale warto wiedzieć, jak się to kończy.  Wink
mario27-28
Super aktywny

« Odpowiedz #7 : Listopad 28, 2009, 16:59:42 »

ale nei chodzi mi o restart tzn wywalic wode.....chodzi mi o powyrywanie roslin i wymiane podłoza lub wyczyszczenie go.....tego tesh mam nigdy nie robic? nie wpłynie to ujemnie na zdrowie ryb?

Bardziej wyrwanie wszystkiego zaszkodzi roślinom,ale może też wywołać glony.Jak masz duży syf na dnie,a chcesz się go pozbyć to wymień podłoże na drobny żwirek.
Wiąże się to z tzw. miękkim restartem,czyli nowe podłoże i 80% starej wody.Rybki możesz wpószczać w takim wypadku od razu.

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: