Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: CO2 z butli.Co potrzeba?  (Przeczytany 1986 razy)
dolly
Stały użytkownik

Szczecin-Ystad

« : Listopad 26, 2009, 14:27:54 »

Planuję zakup akwa 140l.Chcę też zainwestować w CO2 z butli a nie z bimbrowni i tu mam pytanka.

1 Co dokładnie musi zawierać kompletny zestaw ? (jest sporo tego a nie chcę dać się naciągnąć na nie potrzebne gadżety)

2 Jaka pojemność butli ?

3 Co z butlą gdy gaz się skończy? Tzn czy ją się napełnia,czy wymienia? Gdzie to się robi?

4 Jaki jest koszt napełnienia/wymiany ?

Jak na razie to wszystkie pytania : )

Ropek
Bywalec

« Odpowiedz #1 : Listopad 26, 2009, 15:01:07 »

Ad.1 Potrzebujesz przede wszystkim butle, reduktor, zawory (jakis główny i jakiś precyzyjny), licznik bombleków i dyfuzor. Do tego testy ph. Jak masz duzo kasy to mozesz kupic zawór elektromagnetyczny i miernik ph żeby ci automatycznie dawkowało, ale to juiz hi-endowa wersja  Good !

Ad. 2 Im wieksza tym lepsza, zalezy ile masz miejsca.

Ad. 3 Napełnia się, kosztuje to kilka zł, najlepiej w zakaldach gdzie spawają  Grin, albo gdzies w straży pozarnej, nie wiem.

dolly
Stały użytkownik

Szczecin-Ystad

« Odpowiedz #2 : Listopad 26, 2009, 15:13:59 »

Jeśli chodzi o kasę to będzie lekko ponad 3 tysiące zł na wszystko - akwa,pokrywę,oświetlenie,podłoże i inne.Na samo co2 przypadnie ok 500zł
Ile miejsca? Kupiłam już taką szafkę (80x35x70cm)

Musi się tam zmieścić filtr Tetra ex-700 no i butla.
Wychodzi na to że najpierw muszę się rozejrzeć za miejscem do napełniania bo może wyjdzie tak że koszt dojazdu będzie się mijał z celem Cheesy

Ropek
Bywalec

« Odpowiedz #3 : Listopad 26, 2009, 16:03:43 »

6kg butla ma 85cm czyli odpada
Ale 1.5kg  ma tak ponad 40cm czyli stykloby - przypuszczam że starczy na jakieś trzy miesiące, zależy.
Napełnić mozna praktycznie w każdym mieście.

pin54
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #4 : Listopad 26, 2009, 17:35:36 »

Butle kup sobie jakąś niewielką (2,5 kg wystarczy) 100-150 pln. Napełnienie butli z 10 pln w centrach dla spawaczy lub jakichś BHP itp. Zawór główny będziesz miał już w butli którą kupisz, do tego dokupujesz reduktor (z chińskiej republiki za 70 pln - dość popularny, z rotametrem, daje radę ogólnie, lub jakiś renomowanej firmy za 150-300 pln). Jak kupiłeś chiński reduktor to koniecznie zaworek precyzyjny np. camozzi za 40 pl, jak kupiłeś wypasiony reduktor to być może uda się wyregulować na reduktorze ale z zaworkiem na pewno będzie wygodniej. Kilka metrów przewodów cisnieniowych (2,5 pln/mb). Dyfruzor - tu jest rozstrzał straszny...od 1pln za kostkę z lipy do parudziesięciu pln za inne wynalazki. IMHO najciekawsze rozwiązanie to zewnętrzny reaktor z filtra narurowego podłączony do kubełka (koszt ~50 pln). Do pomiaru potrzebujesz indykatora, JBL plastikowy kosztuje ~40pln, fajne szklane dwukrotnie więcej. Przy odrobinie fantazji możesz indykator zrobić samemu z rurki do wina czy pudełka od CD, jako płyn wykorzystujesz test pH.
Jak chcesz rozszerzyć zestaw to dokupujesz elektrozawór i włącznik czasowy (80 pln + 15 pln). Dalej to już tylko "skalar"...ale to kolejne ~600 pln Wink.
Ropek
Bywalec

« Odpowiedz #5 : Listopad 26, 2009, 18:09:22 »

Nie wiem ile by wyszło jakby to oddzielnie kupować ale taki zestawik jest całkiem przyjemny
http://www.roslinyakwariowe.pl/sklep/technika-co2/zestaw-opcja1-p-5605.html
na rozbujanie wystarczy, potem można sobie bardziej rozbudować.

Mirmil
325l wielogatunkowe
Bywalec

www.mirekkon.pl

« Odpowiedz #6 : Listopad 26, 2009, 21:26:34 »

tu masz jasno napisane http://www.mirekkon.akwarium.net.pl/CO2.htm
 papa

dolly
Stały użytkownik

Szczecin-Ystad

« Odpowiedz #7 : Listopad 27, 2009, 10:26:36 »

Dzięki bardzo za wyczerpujące odpowiedzi i super linki.Na bank skorzystam z tego sklepu,ma ciekawą ofertę : )

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: