Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Zielony jeśli chodzi o zielone :)  (Przeczytany 1928 razy)
konrados
Zainteresowany
**

« : Listopad 18, 2009, 09:47:39 »

Hej,

Jeśli chodzi o rośliny do akwarium to nigdy się tym nie przejmowałem za mocno, jednak w moim nowym akwarium (140L, 0.4W na litr, podłożem jest zwykły żwirek 2 mm) chciałbym zrobić to lepiej niż dotychczas. Tyle tylko, że nie chcę wydawać za dużo kasy na to (w "moim" zoologiku jakiś głupi mech to 15zł za sztukę!).

Tak więc mam taką małą prośbę, czy moglibyście mi wybrać roślinki z allegro na pierwszy i drugi plan? Na pierwszym planie chciałbym oczywiście jakieś niskie, (najlepiej mchowate), na drugim ciut większe, ale też nie jakieś giganty. Tu jest link to aukcji allegro:

ttp://allegro.pl/28057_zywe.html?buy=1&id=28057&order=p

Chciałbym takie za < parę złotych Smiley

Byłbym bardzo wdzięczny za pomoc. Po prostu w zoologicznym jest za drogo, a jak patrzę na te nazwy roślin na allegro to mi to nic nie mówi Sad Chciałbym ogólnie nie za duże roślinki.

ps tak na marginesie, ile Was kosztuje urządzenie akwa >100L w fajne roślinki?

Muchomorek
Super aktywny

...a cыновья уходят в бой!

« Odpowiedz #1 : Listopad 18, 2009, 12:35:19 »

Zobacz tutaj, tanio jest i dobrej jakości.
http://www.holenderskie.nazwa.pl/

Popytaj się na forum, czasami ktoś oddaje za darmo. Ja wyrzuciłem ostatnio pół wiaderka moczarki.

Mech nie jest zbyt łatwy na początek, potrzebuje środowiska kwaśnego, a jak się zagloni, to padnie.
konrados
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #2 : Listopad 18, 2009, 13:38:03 »

Zobacz tutaj, tanio jest i dobrej jakości.

Ale jest ten sam problem co na allegro, nazwy roślin mi nic nie mówią.

Chyba po prostu na allegro kupię trochę tanich roślin, które mi się podobają a potem będzie jak będzie.

update: no to kupiłem:
EGERIA DENSA - MOCZARKA KANADYJSKA 10 szt. na tył akwa
SAGITTARIA SUBULATA 7 szt. na przód akwa

mam nadzieję, że aż tak źle nie wybrałem Smiley

« Ostatnia zmiana: Listopad 18, 2009, 13:46:48 wysłane przez konrados » Zapisane

Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Listopad 18, 2009, 14:41:29 »

No źle nie wybrałeś, na początek jak znalazł Smiley

Ja Ci polecę takie rośliny: na tył: hygrophila difformis, hygrophila polisperma, heteranthera zosterifolia, vallisneria nana, limnophila sessiliflora, na środek: cryptocoryne wendtii (lub inna, która Ci się podoba ale nie za duża, tak do 20 cm max), mikrozorium windelov albo narrow, korzonek z mchem (tajwan, peacock, weeping), na przód elatina triandra albo eleocharis acicularis. te rośliny są łatwe w uprawie i nie wymagają wymyślnego nawożenia, rosną w prawie każdej wodzie i nie wymagają suplementacji CO2.

Jak wyglądają zobacz tu:

http://www.aquaticplantcentral.com/forumapc/plantfinder/all.php

Jeśli coś Ci się spodoba - pytaj! Pomożemy dobrze wybrać Smiley

PS. Nie zapomnij, że rośliny muszą mieć się w czym zakorzenić. Do dobrze zarośniętego akwarium minimalna warstwa podłoża to 6 cm.

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
konrados
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #4 : Listopad 18, 2009, 14:50:35 »

O, dzięki, zabieram się za oglądanie roślinek.

Podłoże jest chyba OK, z tyłu około 8cm i tak sobie spada do 2cm. Aczkolwiek żadnej tam ziemi ani nawozów nie zastosowałem.

update: eleocharis acicularis szczególnie mi się podoba Smiley Mam nadzieję, że naprawdę dorasta co najwyżej do 15cm, bo nie chciałbym co tydzień kosić trawnika w akwarium:)
« Ostatnia zmiana: Listopad 18, 2009, 14:55:33 wysłane przez konrados » Zapisane

Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Listopad 18, 2009, 14:54:16 »

Możesz z czasem zaopatrzyć się w kulki gliniane firmy JBL - są świetne pod korzenie a wkładać je można i po zalaniu akwarium.

Pozdrawiam,
Emi

konrados
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #6 : Listopad 18, 2009, 14:58:03 »

Jeszcze takie pytanie dot. eleocharis acicularis - czy to się rozrasta też wszerz, tzn. jak kupię tylko parę sadzonek, zasadzę np. 20cm2 to mogę oczekiwać, że po paru miesiącach będę miał trawnik np. 40cm2 ?

Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #7 : Listopad 19, 2009, 10:12:53 »

Spokojnie kolego. Ludzie też czasem sypiają a nie siedzą 24h na forum.

Eleocharis też rozrasta się wszerz więc po jakimś czasie można liczyć na trawnik lecz aby otrzymać na prawdę  ładny i gęsty trawnik przydaje się spore światło, podawanie CO2 i nawozów. W innym wypadku eleocharis jest dobry tylko jako element wykończeniowy np na skraju plaży czy przy korzeniach i raczej nie zrobi się z niego ładny, gęsty trawniczek.
« Ostatnia zmiana: Listopad 19, 2009, 10:18:03 wysłane przez Emi » Zapisane

Pozdrawiam,
Emi

konrados
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #8 : Listopad 19, 2009, 10:43:26 »

Spokojnie kolego. Ludzie też czasem sypiają a nie siedzą 24h na forum.
Ehh, no wiem, ale ja akurat się bardzo nudzę w pracy (brak zadań) plus moja niecierpliwość i tak to jakoś wychodzi Smiley

Co2 nie zamierzam dodawać,  światło też słabe (0.5W/L) ale  świecę 17h na dobę i jak do tej pory większość roślin rozwijała mi się prawidłowo, mam nadzieję, że i teraz będzie OK (choć to były tanie roślinki mało wymagające).

raczej nie zrobi się z niego ładny, gęsty trawniczek

A jak będę świecił 17h/dobę ?

mario27-28
Super aktywny

« Odpowiedz #9 : Listopad 19, 2009, 14:26:10 »

Wydłóżenie czasu nic nie da.Musi być odpowiednie natęzenie i 10-12h na dobę wystarczy.Rośliny też potrzebują odpoczynku,przy zgaszonym świetle zachodzą jakieś procesy fotosyntezy.

Muchomorek
Super aktywny

...a cыновья уходят в бой!

« Odpowiedz #10 : Listopad 19, 2009, 14:40:35 »

Wydłóżenie czasu nic nie da.Musi być odpowiednie natęzenie i 10-12h na dobę wystarczy.Rośliny też potrzebują odpoczynku,przy zgaszonym świetle zachodzą jakieś procesy fotosyntezy.
Jeśli ma te 0,5 W/l to ma odpowiedni poziom dla wielu roślin i świecenie dłuższe ma sens. Fotosynteza trwa jeszcze jakiś czas po zgaszeniu światła, mówiąc obrazowo dopóki "baterie są naładowane" i nie dzięki ciemności, raczej pomimo ciemności.
A na ten odpoczynek nie umiem odpowiedzieć  Grin Proszę więc o poparcie tezy literaturą fachową, bo być może się mylę wątpiąc w to?
mario27-28
Super aktywny

« Odpowiedz #11 : Listopad 19, 2009, 15:38:44 »

W nocy rośliny pobieraja tlen z wody i zachodzi proces odwrotny jak w dzień.Pozatym się regenerują.Można zobaczyć że na wieczór niektóre gatunki się zwijają,chowają.Jak coś znajdę to wstawię.

konrados
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #12 : Listopad 20, 2009, 09:09:43 »

OK, inne pytanie: czy akwa "dojrzewa" gdy roślin brak lub jest ich bardzo mało? Jak rozumiem, pierwszym etapem cyklu azotowego jest powstanie amoniaku, ale czy on powstanie, gdy nie ma roślin? Myślę, że nie, ale chciałbym się upewnić.

Akwa założyłem parę dni temu, za 2 tygodnie chcę wpuścić rybki, ale nie wiem, czy liczyć od dnia założenia akwarium, czy od dnia zasadzenia większej ilości roślin.

ps nie chcę kupować żadnych "starterów".

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: