Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Tetratec easycrystal 300 - ktos probowal?  (Przeczytany 3674 razy)
dirdib
Nowy
*

« : Listopad 14, 2009, 11:26:12 »

Moj Aquael uni 360 zdaje sie byc niewystarczajacy i zerknem na ten Tetratec easycrystal 300 ale czy ktos go probowal? bede wdzieczna za opinie

tmaciak
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #1 : Listopad 14, 2009, 17:15:01 »

Ja mam od prawie 2 tygodni EasyCrystal 250 jako dobytek nabyty z akwarium Tetra Aqua Art (swoją drogą całkiem, całkiem jak za tą cenę).

Niedużo więc mogę powiedzieć o praktyce, to dopiero po jakimś czasie, ale na razie mogę powiedzieć, że budowa jest dość ciekawa, bo to taka wewnętrzna kaskada.

Pompa jest na dole i w miarę powoli ale skutecznie pcha wodę do góry, gdzie się przelew przez dwa wkłady: jeden z dwóch warstw włókniny (jednej zielonej "antyamonowej" a drugiej zwykłej) pomiędzy którymi jest węgiel aktywny, a drugi w postaci cienkiej (~1 cm) grubej gąbki (biofoam) na której się mają osadzać bakterie. Po przejściu przez wkłady woda wylewa się spokojnie tworząc napowietrzającą falę.

To akwarium to niby dla welonów, ale jak patrze na ten filtr to chyba dobry do krewetkarium by był, właśnie ze względu na spokojną pracę Smiley

Są też wkłady bez węgla, ale na razie nie rozglądałem się, w komplecie miałem 2 z węglem, dokupiłem paczkę z dodatkowymi trzema więc na pół roku powinno starczyć.

Pozdrawiam,
Tomek
My Sensi
Bywalec

Jah Rastafari Haile Selassie

« Odpowiedz #2 : Listopad 14, 2009, 17:19:46 »

za tą kase kupisz milion razy lepszy filtr kaskadowy

dirdib
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Listopad 14, 2009, 17:28:28 »

Ja mam od prawie 2 tygodni EasyCrystal 250 jako dobytek nabyty z akwarium Tetra Aqua Art (swoją drogą całkiem, całkiem jak za tą cenę).

Niedużo więc mogę powiedzieć o praktyce, to dopiero po jakimś czasie, ale na razie mogę powiedzieć, że budowa jest dość ciekawa, bo to taka wewnętrzna kaskada.

Pompa jest na dole i w miarę powoli ale skutecznie pcha wodę do góry, gdzie się przelew przez dwa wkłady: jeden z dwóch warstw włókniny (jednej zielonej "antyamonowej" a drugiej zwykłej) pomiędzy którymi jest węgiel aktywny, a drugi w postaci cienkiej (~1 cm) grubej gąbki (biofoam) na której się mają osadzać bakterie. Po przejściu przez wkłady woda wylewa się spokojnie tworząc napowietrzającą falę.

To akwarium to niby dla welonów, ale jak patrze na ten filtr to chyba dobry do krewetkarium by był, właśnie ze względu na spokojną pracę Smiley

Są też wkłady bez węgla, ale na razie nie rozglądałem się, w komplecie miałem 2 z węglem, dokupiłem paczkę z dodatkowymi trzema więc na pół roku powinno starczyć.

Bardzo dziekuje za odpowiedz! Wyczerpujaca i dajac nadzieje, ide zbierac kase Cheesy

Tylko ze 250 jest do 40 litrow i tam masz dwa welonki? jeden welonek to potrzebuje chyba 50 litrow?

Tylko ze do kaskady trzeba przerabiac pokrywe a ja tego nie umiem Sad

tmaciak
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #4 : Listopad 14, 2009, 18:39:52 »

Tylko ze 250 jest do 40 litrow i tam masz dwa welonki? jeden welonek to potrzebuje chyba 50 litrow?

Nie napisałem, że mam tam dwa welonki  Cool (aczkolwiek mam w nim jednego, więcej miejsca nie będzie miał i tak ma 10 razy lepiej niż tam skąd go wziąłem a nie mam go komu oddać).

Tetra reklamuje to akwarium jako "zimnowodne" czyli dla welonów bo nie daje grzałki  Grin Ja mam wersję 30L, jest o tyle fajna, że ma 35 cm wysokości.

Tylko ze do kaskady trzeba przerabiac pokrywe a ja tego nie umiem Sad

Miałem kaskadę i nie byłem zachwycony (po tygodniu była taka zapchana, że bez czyszczenia woda przez nią nie przeciekała), IMHO albo jakiś prosty wewnętrzny albo kubełek.

Pozdrawiam,
Tomek
dirdib
Nowy
*

« Odpowiedz #5 : Listopad 14, 2009, 18:49:45 »

aaaa juz rozumiem, sorki myslalam ze tam miales welonki Wink

Wlasnie mnie ogolnie ten system filtracji zaciekawil, ale mam grzalke tetry 75w i kurcze ten filtr 300 duzo miejsca zajmuje bo ma miejsce na grzalke 50w eby dokupic i to mnie tylko przeraza bo duzo miejsca zajmuje Tongue ten 250 mniej bo nie ma extra miejsca na grzalke ale bedzie za maly pojemnosciowo chyba na moje akwa, chociaz z drugoej strony nie mam tak duzo obsady Cheesy

tmaciak
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #6 : Listopad 14, 2009, 19:07:59 »

ten filtr 300 duzo miejsca zajmuje bo ma miejsce na grzalke 50w

250 też w sumie jest spory. W sumie to mi na razie się nawet podoba, ale szczerze to gdyby nie był w komplecie z akwarium to raczej bym się na niego nie zdecydował.

W drugim akwarium mam Eheim'a 2208 i jeśli miałbym coś wewnętrznego polecać do akwarium 40-50 litrów to właśnie niego.
« Ostatnia zmiana: Listopad 14, 2009, 19:22:43 wysłane przez tmaciak » Zapisane

Pozdrawiam,
Tomek
My Sensi
Bywalec

Jah Rastafari Haile Selassie

« Odpowiedz #7 : Listopad 14, 2009, 23:05:58 »

Miałem kaskadę i nie byłem zachwycony (po tygodniu była taka zapchana, że bez czyszczenia woda przez nią nie przeciekała), IMHO albo jakiś prosty wewnętrzny albo kubełek.

dziwne
może to była jakaś chińszczyzna bo moją kaskade czyszczę raz na pół roku a jak miałem wewnętrzny niby super fajny to 2 razy w tygodniu

tmaciak
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #8 : Listopad 15, 2009, 10:52:46 »

może to była jakaś chińszczyzna bo moją kaskade czyszczę raz na pół roku a jak miałem wewnętrzny niby super fajny to 2 razy w tygodniu

No, był to AquaClear 30 więc niby dobra. Z drugiej strony to miałem, przyznam przerybiony ten zbiornik a zapychała się jakiś glonami. Teraz (przy normalnej ilości ryb) Eheim'a czyszczę raz na dwa tygodnie a mógłbym rzadziej (w sensie płuczę gąbkę).

W sumie to gdyby kaskada nie umarła śmiercią tragiczną (upuściłem ją i zbiornik pękł :/) to pewnie bym ją nadal miał.

Z kaskadą w małym zbiorniku może być jeszcze jeden problem -> w moim jedyne miejsce na dołożenie świetlówki zajmowała kaskada, więc to był dodatkowy asumpt do tego, żeby zmienić na wewnętrzny.

Pozdrawiam,
Tomek
dirdib
Nowy
*

« Odpowiedz #9 : Listopad 15, 2009, 18:35:57 »

250 też w sumie jest spory. W sumie to mi na razie się nawet podoba, ale szczerze to gdyby nie był w komplecie z akwarium to raczej bym się na niego nie zdecydował.

W drugim akwarium mam Eheim'a 2208 i jeśli miałbym coś wewnętrznego polecać do akwarium 40-50 litrów to właśnie niego.

No ja tak myslalam o tamtym bo dobra filtracja no i latwa i rzadka wymiana filtrow w srodku. ale zerkne na ten co piszesz!

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: