Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Rozmiary bocji  (Przeczytany 3009 razy)
Doktorek
Zainteresowany
**

« : Listopad 24, 2009, 14:36:09 »

Ciekaw jestem, która z odmian bocji  jest stosunkowo najdrobniejsza w sensie gabarytów?
Baniak mam 112l, więc za dużo pola do popisu nie mam. :/
grodek78
Stały użytkownik

« Odpowiedz #1 : Listopad 24, 2009, 14:47:12 »

Nie wiem, która z bocji osiągają najmniejsze rozmiary, ale do Twojego akwa poleciłbym Bocje siatkowaną lub Bocję pregowaną. które w akwariach nie przekraczają zazwyczaj 10 cm.

Female_Raziel
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Listopad 24, 2009, 14:54:30 »

Pamietajace, ze bocje są stadne! Najmiejsza mi znana to Bocja Karłowata - dorasta do 7cm.

Moje 53l: http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=24019.0

Przed przeczytaniem moich postów przeczytaj regulamin bądź skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą, gdyż każdy post, niewłaściwie zrozumiany, zagraża Twemu życiu lub zdrowiu.
Doktorek
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #3 : Listopad 24, 2009, 14:54:48 »

No i co, pewnie maximum 3 sztuki jak do mojego litrażu?
Powiem, ze mam 5 kirysów i około 10 bystrzyków.
Doktorek
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #4 : Listopad 26, 2009, 00:50:04 »

Z innego tematu, podobnego:  Wink
poroponuje bocje siatkowaną jest  podobnej wielkości do kiryska dobrze się razem czują, bocja siatkowana jest najskuteczniejsza w unieszkodliwianiu ślimaczków
Ktoś potwierdzi?
Antosia
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #5 : Grudzień 01, 2009, 14:02:37 »

Polecam bocję striata.Dorasta do 10cm(moje,choc mam je jakieś dwa lata-mają 5-6cm)W 112 miałam trzy sztuki,obecnie,w 240 jest ich tyle samo.Są śmiałe,bardzo pogodne i złośliwe(nawet skalara pogonią,gdy zajdzie taka potrzeba).Większej ilości sobie nie wyobrażam-zdominowałyby  cały baniak Grin

Pozdrawiam.
Pokaż mi swoje akwarium, a będę wiedziała, czy słuchać Twoich rad.
Trybex
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #6 : Grudzień 01, 2009, 15:16:56 »

Od pół roku u siebie w 112l mam 3 bocje siatkowane. mają ok 6-7cm

bardzo aktywne, zaczepiają często rybki, ale nie agresywnie Smiley
zgadzam się z Antosią, 3 bocje w 112 starcza, więcej to byłaby masakra. Jak im się włączy tryb gonitwy to niezłe tornado jest w baniaku.
co do ślimaków to chyba zjada, co jakiś czas pokażą się ze 3-4 ślimole, ale rano nie ma  już i nic nie widać przez tydzień,

Kiedyś jak były młode to miałem bocje razem z 5 kiryskami. Dogadywały się i czasami nawet razem pływały grupowo. wg mnie to jednak za dużo jak na dno i zrezygnowałem z kirysków, gdyż bocje ciekawsze się wydają Smiley

grodek78
Stały użytkownik

« Odpowiedz #7 : Grudzień 02, 2009, 06:47:31 »

Polecam bocję striata.Dorasta do 10cm(moje,choc mam je jakieś dwa lata-mają 5-6cm)W 112 miałam trzy sztuki,obecnie,w 240 jest ich tyle samo.Są śmiałe,bardzo pogodne i złośliwe(nawet skalara pogonią,gdy zajdzie taka potrzeba).Większej ilości sobie nie wyobrażam-zdominowałyby  cały baniak Grin
Ja w swojej 250-tce mam 7 bocji siatkowanych (mają ok. 5-6 cm) i są bardzo ruchliwe, ciekawskie i wszędzie ich pełno, ale nie robią wcale więcej zamieszania niż brzanki.

Doktorek
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #8 : Grudzień 04, 2009, 02:31:39 »

.... wg mnie to jednak za dużo jak na dno i zrezygnowałem z kirysków, gdyż bocje ciekawsze się wydają Smiley
Wolę kiryski. Bocję w ramach eksperymentu chcę zaadoptować.
Tak sobie myślę: gdybym dał dwie sztuki, to może nie będą takie kozackie co trzy?  Grin Co?
Albo wyobraźmy sobie jedną... Miał ktoś jedną bocję?
asagoth
Coldwater
Super aktywny

Rock 'n' roll baby

« Odpowiedz #9 : Grudzień 04, 2009, 10:08:48 »

Bocja w naturze jest rybą stadną więc ja sobie nie wyobrażam...

Antosia
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #10 : Grudzień 05, 2009, 21:18:25 »

Od pół roku u siebie w 112l mam 3 bocje siatkowane. mają ok 6-7cm

bardzo aktywne, zaczepiają często rybki, ale nie agresywnie Smiley
zgadzam się z Antosią, 3 bocje w 112 starcza, więcej to byłaby masakra. Jak im się włączy tryb gonitwy to niezłe tornado jest w baniaku.
co do ślimaków to chyba zjada, co jakiś czas pokażą się ze 3-4 ślimole, ale rano nie ma  już i nic nie widać przez tydzień,

Kiedyś jak były młode to miałem bocje razem z 5 kiryskami. Dogadywały się i czasami nawet razem pływały grupowo. wg mnie to jednak za dużo jak na dno i zrezygnowałem z kirysków, gdyż bocje ciekawsze się wydają Smiley

Polecam bocję striata.Dorasta do 10cm(moje,choc mam je jakieś dwa lata-mają 5-6cm)W 112 miałam trzy sztuki,obecnie,w 240 jest ich tyle samo.Są śmiałe,bardzo pogodne i złośliwe(nawet skalara pogonią,gdy zajdzie taka potrzeba).Większej ilości sobie nie wyobrażam-zdominowałyby  cały baniak Grin
Ja w swojej 250-tce mam 7 bocji siatkowanych (mają ok. 5-6 cm) i są bardzo ruchliwe, ciekawskie i wszędzie ich pełno, ale nie robią wcale więcej zamieszania niż brzanki.
Cóż....ale ja nie mówię o bocjach siatkowanych,lecz o bocjach pręgowanych-botia striata,a to jednak różnica jest Cool.To bandytki,mówię Wam Grin
« Ostatnia zmiana: Grudzień 05, 2009, 21:21:08 wysłane przez Antosia » Zapisane

Pozdrawiam.
Pokaż mi swoje akwarium, a będę wiedziała, czy słuchać Twoich rad.
My Sensi
Bywalec

Jah Rastafari Haile Selassie

« Odpowiedz #11 : Grudzień 05, 2009, 21:56:08 »

masz już kiryski więc daruj sobie bocje będzie mało miejsca

bluessj
Nowy
*

« Odpowiedz #12 : Grudzień 10, 2009, 18:07:56 »

Ja miałem kiedyś jedną Bocie Modestę, dostałem akwarium z nią i innymi rybkami jak Gurami Mozajkowe i Sum Pictus. Kiedy przeczytałem że jest rybą stadną to dokupiłem jej towarzysza, ale powiem wam że chyba była za długo sama bo bardziej się z Sumem dogadywała niż z tą drugą Bocją. Generalnie ryba aktywna tylko nocą w ciągu dnia schowana w swojej kryjówce Smiley

Akwarium 160l
Gurami Mozajkowe 1x
Sum Pictus 4x
Kirysek Pstry 2x
Glonojad 4x
Modesta 2x
Brzanka różówa 3x
Rineloricaria teffeana 4x
Skalar 2x
Kosiarka 5x
Radek21Olsztyn
Nowy
*

« Odpowiedz #13 : Grudzień 13, 2009, 19:48:06 »

Uważam ,że jeżeli bocja jest rybą stadną to ich liczba powinna wynosić od 8 osobników. Wtedy można zaobserwować ich prawdziwe zachowanie . A do takiego stadka oczywiście musi być odpowiednia pojemność akwarium .
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: