Doktorek
Zainteresowany

|
 |
« : Listopad 24, 2009, 14:36:09 » |
|
Ciekaw jestem, która z odmian bocji jest stosunkowo najdrobniejsza w sensie gabarytów? Baniak mam 112l, więc za dużo pola do popisu nie mam. :/
|
|
|
|
|
|
|
|
|
grodek78
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #1 : Listopad 24, 2009, 14:47:12 » |
|
Nie wiem, która z bocji osiągają najmniejsze rozmiary, ale do Twojego akwa poleciłbym Bocje siatkowaną lub Bocję pregowaną. które w akwariach nie przekraczają zazwyczaj 10 cm.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Female_Raziel
|
 |
« Odpowiedz #2 : Listopad 24, 2009, 14:54:30 » |
|
Pamietajace, ze bocje są stadne! Najmiejsza mi znana to Bocja Karłowata - dorasta do 7cm.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Doktorek
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #3 : Listopad 24, 2009, 14:54:48 » |
|
No i co, pewnie maximum 3 sztuki jak do mojego litrażu? Powiem, ze mam 5 kirysów i około 10 bystrzyków.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Doktorek
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #4 : Listopad 26, 2009, 00:50:04 » |
|
Z innego tematu, podobnego:  poroponuje bocje siatkowaną jest podobnej wielkości do kiryska dobrze się razem czują, bocja siatkowana jest najskuteczniejsza w unieszkodliwianiu ślimaczków
Ktoś potwierdzi?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Antosia
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #5 : Grudzień 01, 2009, 14:02:37 » |
|
Polecam bocję striata.Dorasta do 10cm(moje,choc mam je jakieś dwa lata-mają 5-6cm)W 112 miałam trzy sztuki,obecnie,w 240 jest ich tyle samo.Są śmiałe,bardzo pogodne i złośliwe(nawet skalara pogonią,gdy zajdzie taka potrzeba).Większej ilości sobie nie wyobrażam-zdominowałyby cały baniak 
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam. Pokaż mi swoje akwarium, a będę wiedziała, czy słuchać Twoich rad.
|
|
|
Trybex
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #6 : Grudzień 01, 2009, 15:16:56 » |
|
Od pół roku u siebie w 112l mam 3 bocje siatkowane. mają ok 6-7cm bardzo aktywne, zaczepiają często rybki, ale nie agresywnie  zgadzam się z Antosią, 3 bocje w 112 starcza, więcej to byłaby masakra. Jak im się włączy tryb gonitwy to niezłe tornado jest w baniaku. co do ślimaków to chyba zjada, co jakiś czas pokażą się ze 3-4 ślimole, ale rano nie ma już i nic nie widać przez tydzień, Kiedyś jak były młode to miałem bocje razem z 5 kiryskami. Dogadywały się i czasami nawet razem pływały grupowo. wg mnie to jednak za dużo jak na dno i zrezygnowałem z kirysków, gdyż bocje ciekawsze się wydają 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
grodek78
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #7 : Grudzień 02, 2009, 06:47:31 » |
|
Polecam bocję striata.Dorasta do 10cm(moje,choc mam je jakieś dwa lata-mają 5-6cm)W 112 miałam trzy sztuki,obecnie,w 240 jest ich tyle samo.Są śmiałe,bardzo pogodne i złośliwe(nawet skalara pogonią,gdy zajdzie taka potrzeba).Większej ilości sobie nie wyobrażam-zdominowałyby cały baniak  Ja w swojej 250-tce mam 7 bocji siatkowanych (mają ok. 5-6 cm) i są bardzo ruchliwe, ciekawskie i wszędzie ich pełno, ale nie robią wcale więcej zamieszania niż brzanki.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Doktorek
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #8 : Grudzień 04, 2009, 02:31:39 » |
|
.... wg mnie to jednak za dużo jak na dno i zrezygnowałem z kirysków, gdyż bocje ciekawsze się wydają  Wolę kiryski. Bocję w ramach eksperymentu chcę zaadoptować. Tak sobie myślę: gdybym dał dwie sztuki, to może nie będą takie kozackie co trzy?  Co? Albo wyobraźmy sobie jedną... Miał ktoś jedną bocję?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
asagoth
Coldwater
Super aktywny

Rock 'n' roll baby
|
 |
« Odpowiedz #9 : Grudzień 04, 2009, 10:08:48 » |
|
Bocja w naturze jest rybą stadną więc ja sobie nie wyobrażam...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Antosia
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #10 : Grudzień 05, 2009, 21:18:25 » |
|
Od pół roku u siebie w 112l mam 3 bocje siatkowane. mają ok 6-7cm bardzo aktywne, zaczepiają często rybki, ale nie agresywnie  zgadzam się z Antosią, 3 bocje w 112 starcza, więcej to byłaby masakra. Jak im się włączy tryb gonitwy to niezłe tornado jest w baniaku. co do ślimaków to chyba zjada, co jakiś czas pokażą się ze 3-4 ślimole, ale rano nie ma już i nic nie widać przez tydzień, Kiedyś jak były młode to miałem bocje razem z 5 kiryskami. Dogadywały się i czasami nawet razem pływały grupowo. wg mnie to jednak za dużo jak na dno i zrezygnowałem z kirysków, gdyż bocje ciekawsze się wydają  Polecam bocję striata.Dorasta do 10cm(moje,choc mam je jakieś dwa lata-mają 5-6cm)W 112 miałam trzy sztuki,obecnie,w 240 jest ich tyle samo.Są śmiałe,bardzo pogodne i złośliwe(nawet skalara pogonią,gdy zajdzie taka potrzeba).Większej ilości sobie nie wyobrażam-zdominowałyby cały baniak  Ja w swojej 250-tce mam 7 bocji siatkowanych (mają ok. 5-6 cm) i są bardzo ruchliwe, ciekawskie i wszędzie ich pełno, ale nie robią wcale więcej zamieszania niż brzanki. Cóż....ale ja nie mówię o bocjach siatkowanych,lecz o bocjach pręgowanych-botia striata,a to jednak różnica jest  .To bandytki,mówię Wam 
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Grudzień 05, 2009, 21:21:08 wysłane przez Antosia »
|
|
Pozdrawiam. Pokaż mi swoje akwarium, a będę wiedziała, czy słuchać Twoich rad.
|
|
|
My Sensi
Bywalec

Jah Rastafari Haile Selassie
|
 |
« Odpowiedz #11 : Grudzień 05, 2009, 21:56:08 » |
|
masz już kiryski więc daruj sobie bocje będzie mało miejsca
|
|
|
|
|
|
|
|
|
bluessj
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #12 : Grudzień 10, 2009, 18:07:56 » |
|
Ja miałem kiedyś jedną Bocie Modestę, dostałem akwarium z nią i innymi rybkami jak Gurami Mozajkowe i Sum Pictus. Kiedy przeczytałem że jest rybą stadną to dokupiłem jej towarzysza, ale powiem wam że chyba była za długo sama bo bardziej się z Sumem dogadywała niż z tą drugą Bocją. Generalnie ryba aktywna tylko nocą w ciągu dnia schowana w swojej kryjówce 
|
|
|
|
|
|
Akwarium 160l Gurami Mozajkowe 1x Sum Pictus 4x Kirysek Pstry 2x Glonojad 4x Modesta 2x Brzanka różówa 3x Rineloricaria teffeana 4x Skalar 2x Kosiarka 5x
|
|
|
Radek21Olsztyn
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #13 : Grudzień 13, 2009, 19:48:06 » |
|
Uważam ,że jeżeli bocja jest rybą stadną to ich liczba powinna wynosić od 8 osobników. Wtedy można zaobserwować ich prawdziwe zachowanie . A do takiego stadka oczywiście musi być odpowiednia pojemność akwarium .
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|