Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Rozmnazanie platek.  (Przeczytany 5238 razy)
sanderka25
Zainteresowany
**

« : Lipiec 09, 2009, 19:06:04 »

Bardzo zalezy mi na rozmnozeniu zmienniaka plamistego.Mam parke tych rybek od pol roku.Bardzo sie lubia samiec nieustannie goni moja samice.Wydaje mi sie ze ona ma tylko taka kropeczke a nie plamke.Jest dosc gruba ale nie ma oznak zblizajacego sie porodu.Ale od jakiegos czasu zauwazylam ze bardzo czesto chowaja sie w roslinkach i stykaja sie ogonkami.Czy to cos znaczy?Samica chyba nie miala jeszcze nigdy potomstwa poniewaz jak ja kupowalam to byla mala.I tu pytanie czemu moja rybka nie moze urodzic?Czy dokupic im kolegow?Jesli tak to ile i jakiej plci?

Moje akwa 112l:
-gupiki 1 sztuka
-neonki 7 sztuk
-gurami mozajkowy 4 sztuki
-razbora klinowa 2 sztuki
-zmienniak 2 sztuki(parka)
-kiryski pstre 3 sztuki
-glonojady 2 sztuki
Albixxx
Zainteresowany
**

Może kiedyś...

« Odpowiedz #1 : Lipiec 09, 2009, 20:19:37 »

kup jeszcze parkę. może nie masz młodych, bo parka jest z jednego miotu? a na marginesie ja bym młodych nie chciał Afro

sagitaria
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Lipiec 22, 2009, 08:26:43 »

To, że z jednego miotu nie ma znaczenia. Czy, aby napewno jest to para - panienka i kawaler? Czesto samczyki dość póżno dojrzewają do randkowania. Sądzę, że potrafisz rozróżnić płeć u tych rybek.
Albixxx
Zainteresowany
**

Może kiedyś...

« Odpowiedz #3 : Lipiec 22, 2009, 19:19:05 »

wg. moich obserwacji od tego dużo zależy. mam parkę gupkia (z 1 miotu) i nigdy samiczka nie była ciężarna. gdy dokupiłem samiczkę po 2 tygodniach powiększyła mi obsade.

sagitaria
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Lipiec 23, 2009, 19:24:03 »

jeżeli samiczka i samczyk są zdolne do rozrodu, to nawet jak sa rodzeństwem dadzą potomstwo.Dobieranie pary niespokrewnionej jest uzasadnione racjonalna hodowlą, ktora wymaga cierpliwości kilku zbiorników itd. Samczyki żyworódek, jeżeli są to egzemplarze, które będą wyrastac do pokaznych rozmiarów, dość pózno dochodzą do zdolności rozrodczej.
sanderka25
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #5 : Listopad 08, 2009, 15:08:43 »

Chce wam ogłosić,że o tej samicy o której pisałam mam młodą platke.Samiec ten sam zaraz po zapłodnieniu samicy zdechł Sad.A samica miała liczne potomstwo i zdechła ale za to mam jej potomstwo i nowa parke mickey mouse ktora rowniez spodziewa sie potomstwa a plec umiem rozrozniac a teraz mam na to dowody ze to on byl tata tej mlodej samiczki.

Moje akwa 112l:
-gupiki 1 sztuka
-neonki 7 sztuk
-gurami mozajkowy 4 sztuki
-razbora klinowa 2 sztuki
-zmienniak 2 sztuki(parka)
-kiryski pstre 3 sztuki
-glonojady 2 sztuki
Platynka1996
Nowy
*

« Odpowiedz #6 : Listopad 08, 2009, 18:15:00 »

Jak by co to samca platynke poznaje się o płetwie odbytowej przekształcone w gonopodium.. Good !
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: