konrados
Zainteresowany

|
 |
« : Listopad 14, 2009, 14:07:41 » |
|
Witam,
Niedawno miałem reset akwarium, więc zero glonów. Mój glonojad jednak wciąż uparcie łazi po szybach i roślinach jedząc nicość. Na dnie ma sporo pokarmu, który opadł podczas karmienia rybek, ale się tym nie interesuje. Czy glonojady jedzą tylko glony? Nie jedzą płatków? Może ja mu jakąś sałatę wrzucę, glonojady jedzą sałatę? Coś jakoś tak mi się kojarzy? A może marchew?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
asagoth
Coldwater
Super aktywny

Rock 'n' roll baby
|
 |
« Odpowiedz #1 : Listopad 14, 2009, 15:26:03 » |
|
jakiej wielkości i jaki glonojad, uwierz mi że popularne "glonojady" typu Gibiceps, Zbrojnik Niebieski z jedzeniem glonów mają coś wspólnego tylko za młodu, póżniej przechodzą w większym stopniu na inne pokarmy. Proponuje ci zanurzyć palec w wodzie i przejechac po szybie i sam zobaczysz że coś tam już jest. Pozatym po restarcie do zera już pływają ryby?? Jeśli ten restart to nie było spuszczenie całej wody i wyszorowanie wszystkiego do zera to ona coś tam sobie znajdzie... Możesz spróbować ze sparzoną sałatą albo pochodować glony i tym je karmić... To jest świetny i prosty sposób na pokarm dla ryb roślinożernych
|
|
|
|
|
|
|
|
|
konrados
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #2 : Listopad 14, 2009, 15:41:41 » |
|
Glonojad młody, chyba syjamski ale nie jestem pewien  Akwarium stało przez dwa tyg. bez ryb, ale z bardzo słabym oświetleniem i na 99% jestem pewien, że nie ma tam ani jednego glona. A może być marchew? Aktualnie sałaty brak.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
asagoth
Coldwater
Super aktywny

Rock 'n' roll baby
|
 |
« Odpowiedz #3 : Listopad 14, 2009, 15:52:07 » |
|
Glony są uwierz mi nawet jako jednokomórkowce pływające sobie w wodzie Nie wszystkie glony są zielonym nalotem na szybie Glonojad syjamski moim zdaniem nie jest rybą do końca roślinożerną, nie martw się poradzi sobie a co do marchewki to nie próbowałem
|
|
|
|
|
|
|
|
|
konrados
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #4 : Listopad 14, 2009, 16:39:00 » |
|
OK, dzięki.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
madziarek
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #5 : Listopad 27, 2009, 11:38:41 » |
|
Mój glonojad je marchewkę i tak ja lubi że innej ryby niedopuści a co do karmienia to jeszcze są tabletki w zeologicznym 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Thedevil
Marzy mi się dzień...
Bywalec

|
 |
« Odpowiedz #6 : Listopad 27, 2009, 16:14:51 » |
|
Glonojad jest jak tank:D da sobie rade  moj uwielbia gotowane brokuly, marchew oraz papryke. W sumie nie przeznaczone sa dla niego ale pierwszy sie do papu dopada 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
djdzej1000
|
 |
« Odpowiedz #7 : Listopad 27, 2009, 16:37:07 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kto5
Zainteresowany

240l ogólne
|
 |
« Odpowiedz #8 : Listopad 27, 2009, 16:50:18 » |
|
co do sałaty to mój gipiceps kosiarki i gupiki zabijają sie o nią. A co do marchewki to jeszcze nie próbowałem
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Ruzia
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #9 : Grudzień 21, 2009, 21:16:42 » |
|
Mam glonojada i wystarczy tylko trochę światła żeby były glony , bo glonojady jedzą tylko glony
|
|
|
|
|
|
|
|
|
My Sensi
Bywalec

Jah Rastafari Haile Selassie
|
 |
« Odpowiedz #10 : Grudzień 21, 2009, 21:22:24 » |
|
Mam glonojada i wystarczy tylko trochę światła żeby były glony , bo glonojady jedzą tylko glony
nie prawda!
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Rybospec
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #11 : Grudzień 22, 2009, 00:27:39 » |
|
Mój glonojad lubi mrożone larwy ochotki tak jak i inne ryby. Ale pokarm roślinny jest niezbędny, poza glonami można dokarmiać np. sałatą, ogórkiem, gotowaną marchwią lub kalafiorem.
|
|
|
|
|
|
Doświadczony akwarysta dzielący się wiedzą.
|
|
|
|