eni
Zainteresowany

|
 |
« : Grudzień 11, 2009, 10:22:35 » |
|
Witam, mam 15 litrowe akwarium, jutro odbieram 54 l miało być wczesniej ale troche sie przesunelo. Zauwazyłam od godziny dziwne zachowanie razbor (mam 3 - wiem ze to mało) Mianowicie pływają ciagle we dwie, gonią sie razem po akwarium podpływaja do lisci i odwracają sie do góry brzuszkiem pocierając o liscie. Dostałam niedawno parke endlera (narybek) są w tym samym akwa. Myślałam ze to za małe awkarium zeby rozmnażały się w nim ryby, co powinnam zrobić jesli naprawde składa ikre? podejrzewam ze jesli tak sie stanie to pozniej pewnie ją zdjedzą? czy mozna ją jakos odłowic?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Emi
|
 |
« Odpowiedz #1 : Grudzień 11, 2009, 10:29:25 » |
|
Nic nie rób. Nie masz na razie warunków na odchowanie narybku. Zajmij się najpierw przeprowadzką ryb do większego zbiornika. Pamiętaj aby zachować filtr, podłoże oraz jak najwięcej "starej" wody z mniejszego akwarium.
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam, Emi Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.plMałe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
|
|
|
eni
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #2 : Grudzień 11, 2009, 10:45:00 » |
|
Tak myślałam, no ale szkoda troszkę. Moge jeszcze prosić o kilka rad? jak to zakaldanie nowego akwarium powinno wygladac? Zamierzam dokupicsporo zwiru, czy w tym ukladzie ten ktory mam powinnam CAŁY przeniesc nieplukany do nowego akwa? Co do wody: po zalaniu nowego akwa - kiedy powinnam dolac wode z tego akwarium? od razu czy po jakims czasie? Kiedy moge przeniesc ryby do nowego awarium - gdy wykorzystam podłoze i "starą" wodę ?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Emi
|
 |
« Odpowiedz #3 : Grudzień 11, 2009, 10:53:33 » |
|
http://www.akwarium.net.pl/forum/sprzet-technika-akwarystyczna/przeprowadzka-do-wiekszego-akwarium/Nie uzupełniałabym świeżą wodą stopniowo jak jest napisane w podanym linku bo to małe akwarium ale uzupełniłabym odstaną wodą od razu to co brakuje. Przez pierwsze 2 tygodnie po przeprowadzce ryby karmimy oszczędnie i nie zapominamy o regularnych podmianach 20% co tydzień.
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Grudzień 11, 2009, 10:58:11 wysłane przez Emi »
|
|
Pozdrawiam, Emi Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.plMałe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
|
|
|
eni
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #4 : Grudzień 11, 2009, 11:02:51 » |
|
Dziękuję Emi. Jak bede miala akwa i przełoże posloze + dodam nowe , przeleje wode + doleje odstanej nowej to chyba ryb od razu wpuscic nie moge ? tylko co wtedy z nimi zrobic? Podmiany robię co tydzień tera z juz regularnie, napewno to będe kontynuować. A co z NITRIVEC SERA ? dodawać ? A uzdatniacze ? i jeszcze jedno pytanie czy woda stojąca w baniakach po mineralnej niegazowanej która stoi dłuzej niz te 24 godziny bedzie lepsza?
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Grudzień 11, 2009, 11:07:55 wysłane przez eni »
|
|
|
|
|
|
Emi
|
 |
« Odpowiedz #5 : Grudzień 11, 2009, 15:33:42 » |
|
Możesz wpuścić ryby do większego od razu tylko pamiętaj o podmianach i ograniczeniu karmienia. Najważniejsze, zęby nie obciążyć świeżej wody zbyt dużą ilością wydalin na starcie bo będzie kiepsko. Uzdatniacze w ogóle jako takie nie są polecane. Nitrivec możesz stosować, nie zaszkodzi ale czy pomoże to sprawa dyskusyjna.
Co do tej odtawionej wody to nie bardzo rozumiem. Lepsza od czego?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
eni
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #6 : Grudzień 11, 2009, 15:58:13 » |
|
czy taka która stoi np. 4 dni bedzie lepsza od tej która stoi 1 dzień? to miałam na myśli
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Aqwa_Lola
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #7 : Grudzień 16, 2009, 20:11:50 » |
|
Odstana woda (1-2 dni) ma jeszcze troche tych "innych substancji" ale kiedy dodajesz uzdatniacza ilość tych substancji zmniejsza się... Filter powinien być zabezpieczony aby ikra nie dostała się do środka. Małe wykluwaja sie od 5-6 dni a pływaja po 4 dniach. Co tam jeszcze... wode z obecnego zbiornkia przelej do nowego a ryby wpuść dopiero po wyrównaniu temperatur. 
|
|
|
|
|
|
Ktoś kiedyś powiedział że muzyka uczy życia ale to nieprawda bo ona jest moim życiem... -tak samo jak akwarystyka- :*
|
|
|
|
MarteQ15
|
 |
« Odpowiedz #8 : Grudzień 16, 2009, 20:25:54 » |
|
Żadnych ,,uzdatniaczy,, do tarliskowego!  Jedynie to tylko do regulacji parametrów wody np. ph
|
|
|
|
|
|
|
|
|
eni
Zainteresowany

|