Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Ryby akwariowe « Razbory klinowe - składa ikrę ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Razbory klinowe - składa ikrę ?  (Przeczytany 2166 razy)
eni
Zainteresowany
**

« : Grudzień 11, 2009, 10:22:35 »

Witam, mam 15 litrowe akwarium, jutro  odbieram 54 l
miało być wczesniej ale troche sie przesunelo.
Zauwazyłam od godziny dziwne zachowanie razbor (mam 3 - wiem ze to mało)
Mianowicie pływają ciagle we dwie, gonią sie razem po akwarium podpływaja do lisci i odwracają sie do góry brzuszkiem pocierając o liscie.
Dostałam niedawno parke endlera (narybek) są w tym samym akwa.
Myślałam ze to za małe awkarium zeby rozmnażały się w nim ryby, co powinnam zrobić jesli naprawde składa ikre?
podejrzewam ze jesli tak sie stanie to pozniej pewnie ją zdjedzą? czy mozna ją jakos odłowic?
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Grudzień 11, 2009, 10:29:25 »

Nic nie rób. Nie masz na razie warunków na odchowanie narybku. Zajmij się najpierw przeprowadzką ryb do większego zbiornika. Pamiętaj aby zachować filtr, podłoże oraz jak najwięcej "starej" wody z mniejszego akwarium.

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
eni
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #2 : Grudzień 11, 2009, 10:45:00 »

Tak myślałam, no ale szkoda troszkę.
Moge jeszcze prosić  o kilka rad? jak to zakaldanie nowego akwarium powinno wygladac?
Zamierzam dokupicsporo zwiru, czy w tym ukladzie ten ktory mam powinnam CAŁY przeniesc nieplukany do nowego akwa?
Co do wody: po zalaniu nowego akwa - kiedy powinnam dolac wode z tego akwarium? od razu czy po jakims czasie?
Kiedy moge przeniesc ryby do nowego awarium - gdy wykorzystam podłoze i "starą" wodę ?
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Grudzień 11, 2009, 10:53:33 »

http://www.akwarium.net.pl/forum/sprzet-technika-akwarystyczna/przeprowadzka-do-wiekszego-akwarium/

Nie uzupełniałabym świeżą wodą stopniowo jak jest napisane w podanym linku bo to małe akwarium ale uzupełniłabym odstaną wodą od razu to co brakuje. Przez pierwsze 2 tygodnie po przeprowadzce ryby karmimy oszczędnie i nie zapominamy o regularnych podmianach 20% co tydzień.
« Ostatnia zmiana: Grudzień 11, 2009, 10:58:11 wysłane przez Emi » Zapisane

Pozdrawiam,
Emi

eni
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #4 : Grudzień 11, 2009, 11:02:51 »

Dziękuję Emi.
Jak bede miala akwa i przełoże posloze + dodam nowe , przeleje wode + doleje odstanej nowej to chyba ryb od razu wpuscic nie moge
? tylko co wtedy z nimi zrobic?
Podmiany robię co tydzień tera z juz regularnie, napewno to będe kontynuować.
A co z NITRIVEC SERA ? dodawać ?
A uzdatniacze ?
i jeszcze jedno pytanie czy woda stojąca w baniakach po mineralnej niegazowanej która stoi dłuzej niz te 24 godziny bedzie lepsza?
« Ostatnia zmiana: Grudzień 11, 2009, 11:07:55 wysłane przez eni » Zapisane
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Grudzień 11, 2009, 15:33:42 »

Możesz wpuścić ryby do większego od razu tylko pamiętaj o podmianach i ograniczeniu karmienia. Najważniejsze, zęby nie obciążyć świeżej wody zbyt dużą ilością wydalin na starcie bo będzie kiepsko. Uzdatniacze w ogóle jako takie nie są polecane. Nitrivec możesz stosować, nie zaszkodzi ale czy pomoże to sprawa dyskusyjna.

Co do tej odtawionej wody to nie bardzo rozumiem. Lepsza od czego?

Pozdrawiam,
Emi

eni
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #6 : Grudzień 11, 2009, 15:58:13 »

czy taka która stoi np. 4 dni bedzie lepsza od tej która stoi 1 dzień? to miałam na myśli
Aqwa_Lola
Nowy
*

« Odpowiedz #7 : Grudzień 16, 2009, 20:11:50 »

Odstana woda (1-2 dni) ma jeszcze troche tych "innych substancji" ale kiedy dodajesz uzdatniacza ilość tych substancji zmniejsza się... Filter powinien  być zabezpieczony aby ikra nie dostała się do środka. Małe wykluwaja sie od 5-6 dni a pływaja po 4 dniach. Co tam jeszcze... wode z obecnego zbiornkia przelej do nowego a ryby wpuść dopiero po wyrównaniu temperatur.  Good !

Ktoś kiedyś powiedział że muzyka uczy życia ale to nieprawda bo ona jest moim życiem... -tak samo jak akwarystyka- :*
MarteQ15
Bywalec

« Odpowiedz #8 : Grudzień 16, 2009, 20:25:54 »

Żadnych  ,,uzdatniaczy,, do tarliskowego!   Roll Eyes  Jedynie to tylko do regulacji parametrów wody np. ph
eni
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #9 : Grudzień 18, 2009, 15:44:14 »

po ikrze ani sladu została zjedzona, a  akwarium przeniesione jzu do wiekszego od kilku dni i ryby przeniesione. musze w koncu załozyc swoj watek na naszych akwariach. Ale chyab sie boje ;P bo tutaj mozna po głowie oberwac za byle co Tongue Wink Wink konstruktywna krytyka to się nazywa Smiley ale it ak sie boje  Grin
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: