83sawi83
Nowy

|
 |
« : Listopad 29, 2009, 19:13:25 » |
|
Witam. czy podczas dojrzewania akwa nalezy wymieniac wode. moje akwa ma 2 tyg. robiłem testy i no2=0,4 wiec wylałem 50% h2o i podmieniam. prosze o opinie. pozdrawaim
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Muchomorek
Super aktywny

...a cыновья уходят в бой!
|
 |
« Odpowiedz #1 : Listopad 29, 2009, 19:38:15 » |
|
robiłem testy i no2=0,4 wiec wylałem 50% h2o i podmieniam.
Tak się robi, gdy już ktoś zielony wpuścił za szybko ryby. Nie podmieniaj wody, bo dłużej to będzie trwało.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
83sawi83
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #2 : Listopad 29, 2009, 19:52:28 » |
|
wpuscilem 25 krewetek amano na okrzemki ktore mam i z 10 neonow innesa zbiornik ma 300 litrow. zgadza sie zielony jestem. zostawic czy wyciagnac te zwierzaki??i jeszcze jedno . poziom zelaza mam na zerowym poziomi przypuszczam ze przez to mi mały heniek zolknie czy dodawac jakis nawoz zelazowy??
|
|
|
|
|
|
|
|
|
gajo123
Gajowy
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #3 : Listopad 29, 2009, 19:57:16 » |
|
Jeśli już są ryby to ja bym podmieniał ale mniejszymi ilościami.
Bezpieczny próg ilości podmienianej wody na raz dla dojrzałego akwarium to 40%; ze względu na utrzymanie równowagi biologicznej.
W niedojrzałym akwarium podmieniałbym na raz do 20%. Faktem jest, że przedłuży to nieco dojrzewanie zbiornika, ale dojrzewa przede wszystkim filtr i podłoże a w mniejszym stopniu sama toń wody. Wstrzymaj się za to od czyszczenia filtra - dopóki tylko pompuje.
|
|
|
|
|
|
 Akwarium i hydroponika
|
|
|
Muchomorek
Super aktywny

|
 |
« Odpowiedz #4 : Listopad 29, 2009, 19:59:50 » |
|
Jeśli wiesz, że nie masz żelaza, to jasne że dodaj. Nie można szaleć z dawką, bo testy też nie są zbyt dokładne i może być pomiar na poziomie błędu. Jeżeli masz bezpieczne miejsce dla krewetek, to ja bym przeniósł, bo no2=0,4 to za dużo. I tak jak napisał gajo, zostaje Ci podmiana...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
gajo123
Gajowy
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #5 : Listopad 29, 2009, 20:09:00 » |
|
wpuscilem 25 krewetek amano na okrzemki ktore mam i z 10 neonow innesa zbiornik ma 300 litrow.
okrzemki same znikną jak tylko akwarium dojrzeje. poziom zelaza mam na zerowym poziomi przypuszczam ze przez to mi mały heniek zolknie czy dodawac jakis nawoz zelazowy??
Do nieustabilizowanych zbiorników nie daje się żelaza, chyba że w komplecie z calym zestawem mikroelementowym ale i na to bym uważał, bo możesz mieć zaraz sinice. Na sam początek można dać potas, magnez czy 1/4 jakiegoś nawozu dedykowanego do podmiany (i oczywiście dodawać go razem z podmianą).
|
|
|
|
|
|
 Akwarium i hydroponika
|
|
|
83sawi83
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #6 : Listopad 29, 2009, 20:40:38 » |
|
potas mam z firmy ada i dodaje co dziennie "brighty k" a co do magnezu i zelaza co polecacie??
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Muchomorek
Super aktywny

|
 |
« Odpowiedz #7 : Listopad 29, 2009, 21:03:56 » |
|
A jakie masz podłoże? Może nie warto nic dawać, bo związki będą uwalniać się z podłoża?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
83sawi83
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #8 : Listopad 29, 2009, 21:04:57 » |
|
podłoze jbl manado
|
|
|
|
|
|
|
|
|
gajo123
Gajowy
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #9 : Listopad 29, 2009, 21:17:50 » |
|
potas mam z firmy ada i dodaje co dziennie "brighty k" a co do magnezu i zelaza co polecacie??
Jeżeli stosujesz gotowe nawozy wsypecjalizowanych firm, to już jest inna historia. Wtedy dajesz taki zestaw jaki ta firma poleca. Inaczej można pewne składniki łatwo przedawkować, dając je w kilku specyfikach. A skład takiego firmowego specyfiku często nie jest znany. Ja rozumuję na poziomie pierwiastków gdyż stosuję proste sole i zestawy o ściśle określonym składzie. Proponuję żeby Ci ktoś doradził kto stosuje tą linię nawozową.
|
|
|
|
|
|
 Akwarium i hydroponika
|
|
|
|
|
83sawi83
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #11 : Listopad 29, 2009, 21:48:37 » |
|
na dobrą sprawe to co do linku ktory podales wypowiadaja sie osoby ktore tego podloza nie stosowały. a jesli nie ma to podloze zadnych makro i mikroelementow to rozumiem ze sam bede musial dobierac nawozenie. mysle poprawnie czy musi mnie ktos pouczyc??
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Muchomorek
Super aktywny

|
 |
« Odpowiedz #12 : Listopad 30, 2009, 00:34:17 » |
|
Jedna miała to podłoże, rozmowa i wątpliwości są jest ciekawe. Najciekawsze, że podłoże może wchłaniać nawozy, będziesz nawoził bez pewności jak to wygląda w wodzie.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
gajo123
Gajowy
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #13 : Listopad 30, 2009, 18:44:30 » |
|
na dobrą sprawe to co do linku ktory podales wypowiadaja sie osoby ktore tego podloza nie stosowały.
Ale potrafią czytać między wierszami - to też istotne. a jesli nie ma to podloze zadnych makro i mikroelementow to rozumiem ze sam bede musial dobierac nawozenie. mysle poprawnie czy musi mnie ktos pouczyc??
Bardzo poprawnie  Warto rozważyć dodanie kulek gliniano-torfowych do podłoża.
|
|
|
|
|
|
 Akwarium i hydroponika
|
|
|
83sawi83
Nowy