Stek
Nowy

|
 |
« : Listopad 19, 2005, 20:06:37 » |
|
Kupiłem wczoraj brzanki sumatrzanskie, a w necie znalazlem taki tekst:
"U zdrowej brzanki z Sumatry płetwy piersiowe są bezbarwne. W wypadku zaognienia się tych płetw, lub zaczerwienienia mocnego skrzeli należy chore ryby natychmiast odizolować od zdrowych. Znamionuje to bowiem bardzo niebezpieczną, udzielającą się, dość swoistą u tych rybek chorobą. W celu zlikwidowania jej stosuje się 10-minutową kąpiel z roztworu wody utlenionej / na 1 litr wody 20 kropli 3% wody utlenionej /. Kuracja powyższa jest bardziej skuteczna, jeżeli po kąpieli temperaturę wody w akwarium, do którego przesadzimy brzanki z Sumatry, podniesiemy do 24-26 stopni C."
Ale na zdjeciach w necie czesto brzanki maja czerwone pletwy piersiowe, czyzby tez byly chore? Bo u mnie wszystkie maja zaczerwienione pletwy, niektore mocniej a niktore tylko troche, a czesc ma zaczerwienione skrzela.
Mam takie pytania: 1. Czy wszystkie sa chore czy tylko te ktore maja zaczerwienione skrzela?
2. jezeli wszystkie sa chore to czy po kompieli moge je przeniesc do zbiornika glownego?
3 czy ta choroba dziala tylko na brzanki czy i na inne rybki?
4 czy mam odkazic glowny baniak a jak tak to jak to zrobic?
5 czy ta kompiel to przeprowadza sie tylko raz a potem czekac az wyzdrowieją czy moze po kilku dniach jak nie bedzie efektow to powturzyc
Prosze o szybka odpowiedz
|