Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Choroby « POMOCY chore brzanki sumatrzanskie
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: POMOCY chore brzanki sumatrzanskie  (Przeczytany 1335 razy)
Stek
Nowy
*

« : Listopad 19, 2005, 20:06:37 »

Kupiłem wczoraj brzanki sumatrzanskie, a w necie znalazlem taki tekst:

"U zdrowej brzanki z Sumatry płetwy piersiowe są bezbarwne. W wypadku zaognienia się tych płetw, lub zaczerwienienia mocnego skrzeli należy chore ryby natychmiast odizolować od zdrowych. Znamionuje to bowiem bardzo niebezpieczną, udzielającą się, dość swoistą u tych rybek chorobą. W celu zlikwidowania jej stosuje się 10-minutową kąpiel z roztworu wody utlenionej / na 1 litr wody 20 kropli 3% wody utlenionej /. Kuracja powyższa jest bardziej skuteczna, jeżeli po kąpieli temperaturę wody w akwarium, do którego przesadzimy brzanki z Sumatry, podniesiemy do 24-26 stopni C."

Ale na zdjeciach w necie czesto brzanki maja czerwone pletwy piersiowe, czyzby tez byly chore? Bo u mnie wszystkie maja zaczerwienione pletwy, niektore mocniej a niktore tylko troche, a czesc ma zaczerwienione skrzela.

Mam takie pytania:
1. Czy wszystkie sa chore czy tylko te ktore maja zaczerwienione skrzela?

2. jezeli wszystkie sa chore to czy po kompieli moge je przeniesc do zbiornika glownego?

3 czy ta choroba dziala tylko na brzanki czy i na inne rybki?

4 czy mam odkazic glowny baniak a jak tak to jak to zrobic?

5 czy ta kompiel to przeprowadza sie tylko raz a potem czekac az wyzdrowieją czy moze po kilku dniach jak nie bedzie efektow to powturzyc

Prosze o szybka odpowiedz
ktosiek
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #1 : Listopad 20, 2005, 10:48:39 »

Czerwone pletwy maja samce albo samice, nie pamietam. Czytalem w jakiejs ksiazce.
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: