Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Jak rozmnożyć rybki « Jak często jajorodne składają ikrę?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Jak często jajorodne składają ikrę?  (Przeczytany 3440 razy)
murena
Zainteresowany
**

« : Październik 01, 2009, 19:47:25 »

Niespełna tydzień temu wytarły mi się kiryski spiżowe, a dwa dni temu z ich ikry wylęgły się młode. Miot nie jest może imponujący, ale jak na pierwszy raz to i tak świetnie - 12 żywych sztuk. Opisuję to w tym samym dziale, w wątku pt. "Ikra kiryska spiżowego" Wink
Dzisiaj po południu ze zdumieniem znowu odkryłam ikrę na szybie akwarium ogólnego. Po upałach, które wykończyły mi część obsady (nieskutecznie schładzałam wodę) o złożenie ikry podejrzewam tylko "szczęśliwych rodziców". Oprócz nich, poza rybkami żyworodnymi, mam obecnie w tym 100-litrowym zbiorniku jeszcze tylko jedną parę kirysków spiżowych, ale IMHO za młodą do rozrodu, zbrojnika i dwa glonojady syjamskie, których płci nie potrafię rozróżnić, więc nie wiem czy są parą czy nie. Czy to możliwe żeby kiryski miały tarło co tydzień Huh

Muchomorek
Super aktywny

...a cыновья уходят в бой!

« Odpowiedz #1 : Październik 01, 2009, 19:49:45 »

Nie znam się na kiryskach, ale nasze rodzime ryby mają tarło partiami np. szczupak. Ikra dojrzewa w kilku rzutach.
kamil6121997
akwarysta
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #2 : Październik 11, 2009, 09:57:46 »

a może glonojady ci się wytarły Good !
murena
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #3 : Październik 14, 2009, 20:04:05 »

To była sprawka kirysków Wink Glonojady syjamskie raczej nie rozmnożą się w akwarium. Poza tym jeden z nich jest wyjątkowo wredny i kąśliwy nie tylko wobec przedstawicieli innych gatunków, ale także, a może i przede wszystkim w stosunku do własnego współtowarzysza/współtowarzyszki, którego/którą zajadle prześladuje. Nie wygląda to raczej na zaloty, no chyba, że "końskie"  Grin
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: