Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Choroby « [sajica] ciężko oddycha, białe odchody, powolne apatyczne pływanie.
Strony: 1 2 [3]
  Drukuj  
Autor Wątek: [sajica] ciężko oddycha, białe odchody, powolne apatyczne pływanie.  (Przeczytany 11291 razy)
Drago
Super aktywny

akwarystyka jest dla pasjonatów

« Odpowiedz #30 : Październik 13, 2009, 20:55:38 »

Stosowałem dawno temu FMC na ospę u bocji, nie mogę narzekać poradził sobie doskonale tym bardziej że miał ułatwione zadanie. Temperatura 30 °C i bardzo silne napowietrzanie żeby pływki wydostające się z cyst miały utrudnione przywieranie do ryb. Bańki do kwarantanny mam 25 l, 30 l, 70l, 112 l, a jak zajdzie potrzeba przetrzymania dużej ryby to mogę wygospodarować 300 l. A ryby różne, najbardziej interesują mnie wynalazki ale bardziej zwyczajne też posiadam, jeżeli nie czytałeś to o moich rybach możesz poczytać tu. http://www.akwarium.net.pl/forum/akwarystyczne-pogaduszki/o-nozowcach-fladrach-belonach-i-tym-podobne-ciekawe-szukam-zainteresowanych/75/

Akwarium może mieć każdy, akwarystą trzeba się urodzić bo może tylko 2% to hobbyści reszta to ludzie którzy mają ryby. Lecz  czym jest bezmyślne lampienie się na najpospolitsze gatunki i ciąże u gupika wśród chwastów, w porównaniu z odkrywaniem i poznawaniem nowych, tajemniczych i ciekawych gatunków
dobraf
Super aktywny

« Odpowiedz #31 : Październik 13, 2009, 21:13:11 »

o cholera to widzę, że "wyższa szkoła jazdy"... gratuluję bardzo wyszukanych podopiecznych, btw kupiłem sobie dziś bańkę 25l na kwarantannę/szpital,  z tym FMC to waro stosować przy kwarantannach? no i właśnie stosujesz jakieś preparaty (oprócz witamin) "zapobiegawczo" w trakcie kwarantanny?

http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=23648.0
Pterophyllum scalare
Ancistrus dolichopterus
Hoplosternum thoracatum
Drago
Super aktywny

akwarystyka jest dla pasjonatów

« Odpowiedz #32 : Październik 13, 2009, 22:13:33 »

Oprócz witamin do wody podaje nieraz Tetra Pond Aquafit jeżeli ryby są bardzo osłabione i chcę zamówić sobie AQUAEL - ACTI VITAL i wypróbować. Oprócz witamin i środków mineralnych nie ma potrzeby dawać na wyrost leków bo nie wszystkie ryby chorują na kwarantannie, a poza tym nigdy nie wiadomo jaka choroba wyjdzie no i leki też osłabiają ryby. Kwarantanna jest po to że jak w razie ryby były by chore to żeby były odseparowane od zdrowych. Różne leki w tym także antybiotyki i środki nasenne zmniejszające metabolizm podawane są rybom w hurtowniach po to żeby jak najdłużej utrzymać je przy życiu, pchnąć dalej i niech inni się martwią śnięciem. Dlatego FMC zostaw sobie w razie jak by wyszła choroba którą można wyleczyć tym preparatem.

Akwarium może mieć każdy, akwarystą trzeba się urodzić bo może tylko 2% to hobbyści reszta to ludzie którzy mają ryby. Lecz  czym jest bezmyślne lampienie się na najpospolitsze gatunki i ciąże u gupika wśród chwastów, w porównaniu z odkrywaniem i poznawaniem nowych, tajemniczych i ciekawych gatunków
dobraf
Super aktywny

« Odpowiedz #33 : Październik 14, 2009, 21:22:11 »

dobra Drago wielki dzięki za bardzo przydatne rady, póki co postaram się nie zawracać Ci głowy, w razie coś by się działo to się odezwę.
pozdrawiam.

http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=23648.0
Pterophyllum scalare
Ancistrus dolichopterus
Hoplosternum thoracatum
Strony: 1 2 [3]
  Drukuj  

Skocz do: