Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: CZY KUPIŁEM DOBRE SWIETLOWKI  (Przeczytany 1769 razy)
baku
Stały użytkownik

« : Listopad 30, 2004, 18:57:26 »

kupiłem dzisiaj dwie swietlowki jedna PHILIPS TLD 865 i jedna OSRAM FLUORA. czy jest jakas zasadnicza roznica ktora ma byc pierwsza a ktora druga. tzn ktora ma byc z przodu a ktora ma byc z tyłu.
Przem
Stały użytkownik

« Odpowiedz #1 : Grudzień 02, 2004, 19:22:19 »

Podaj wysokość akwarium i jego objętość! Wtedy będziemy mogli Ci odpowiedzieć! Ogólnie to przyjmuje się przelicznik 0,5W na 1 litr wody... Smiley
lukas
Global Moderator
Super aktywny

into U'r eyes my face remains

« Odpowiedz #2 : Grudzień 03, 2004, 17:03:06 »

FLUORA to bardzo silna świetlówka, nie polecana do zbiorników niższych niż 50cm – może powodować zakwity glonów. Jednak jeśli już ją masz to lepiej dać ja do tyłu, żeby jej silne światło przechwyciły rośliny (w zasadzie do tego FLUORA została stworzona). Może ktoś jeszcze wypowie się w tej sprawie – nie jestem ekspertem w sprawie oświetlenia.

GP
Stały użytkownik

« Odpowiedz #3 : Grudzień 06, 2004, 15:31:59 »

FLUORA ma tylko 900 lm (30W), np. TLD 8xx - 2400 lm, ale FLURA to inne widmo z przewagą skrajnych barw:niebieskiego i czerwonego. Dlatego pewnie światło dochodzi do głębokich zbiorników. Trudno mi się wypowiadać. Wydaje się, że inne świecą "jaśniej" i są lepsze ale może to nie jest wyznacznikiem.
Miałem ją przez rok i moim zdaniem efekty nie były zadowalające w porównaniu do innych świetlówek, a cena dwukrotnie wyższa. "FLUORA światło dla roślin" - to też marketing i trzeba za to płacić.

375 l. 6x36 W, CO2, 20xRasbora Klinowa, 4x Neon Inessa, 6x Barwieniec Czarny, 6xDanio pręgowane, 3xKirys Spiżowy, 2x Kosiarka, 2x Glonojad, 2x Molinezja
Slash
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Grudzień 09, 2004, 16:44:04 »

a jaka świetlówka według was była by dobra na rośliny obecnie mam Flora-Glo ale zaczyna mi już migać więc myśle o zakupie innej co doradzacie

Pozdro  Smiley

Pozdrawiam :-)
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: