Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Bocja siatkowana  (Przeczytany 2286 razy)
sqwara
Zainteresowany
**

« : Styczeń 18, 2009, 20:05:21 »

Mam pytanie, kupiłem ostatnio 5 szt tych wspaniałych rybek. Z ślimakami walczą fenomenalnie, ale nie o to mi chodzi. Są cały czas w uchy, kopią w żwirku, podgryzają liście (tzn pyszczkami po liściach non stop jeżdżą) Czy to normalne ?? Całe stadko 5 szt razem pływa i się bawi są non stop aktywne to dobrze Smiley Ale niepokoj mnie fakt że "skubią" liście roślinek. Czy to normalne ??

Moje akwaria: 126l.
serwisek35
Stały użytkownik

I`m the last one

« Odpowiedz #1 : Styczeń 18, 2009, 20:19:47 »

To u bocji normalne zachowanie:), szukają ślimaków( pewnie się skończyły), po za tym jedzą pokarm żywy i mrożony, a rośliny raczej ich nie interesują jako strawa lecz kryjówka dla pokarmu.

Akwarystyka to hobby, Rodzina to obowiązki
GG 10680128
sqwara
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #2 : Styczeń 18, 2009, 20:21:28 »

ślimaków kilka sztuk zostało a dostają żywy, ochotkę, oraz serce wołowe:) czoś o żywy i ochotkę walczą z skalarem Tongue narazie wygrywają Tongue

Moje akwaria: 126l.
iznogud
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Sierpień 22, 2009, 10:48:08 »

Nie chcę zakładać nowego tematu, więc odgrzeję tego staruszka  Wink
Zakładam nowy zbiornik i będę miał w nim bocje siatkowane (w sumia mam już dwie w mniejszym akwarium, ale chce dokupić dwie kolejne). Mam tylko problem z podłożem - kupiłem czarny żwir bazaltowy o dość dużej średnicy. Niestety, ma ostre krawędzie i boję się, że moje bocje się pokaleczą. Zastanawiam się czy wystarczy bocjom kawałek "plaży" ze zwykłego piasku, podczas gdy na resztę wysypię bazalt?
Miluś
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Wrzesień 07, 2009, 12:59:34 »

Chyba nie bardzo Undecided . Sam wiesz, jak ruchliwe są te ryby. Lepiej weź inne podłoże bo o to się pokaleczą (najbardziej wystawione na szwank i jednocześnie najdelikatniejsze są wąsy).
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: