Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: może tak zostać? 150L  (Przeczytany 1105 razy)
koczis
Nowy
*

« : Sierpień 31, 2009, 16:20:56 »

witam wszystkich to mój pierwszy post, więc trochę o sobie! Do akwa wracam po  dwunastu latach, czytam ostro od dwóch tygodni i sie okazało że nie wiem nic! Embarrassed
akwa stoi wymyte w pokoju i czeka aż bede wiedział co chce w nim trzymać-wtedy ruszę . (wiem ze musi dojrzeć)   
 wymiary 91x38x45  ok 150l
filtr zew fluval 205
grzała 200W
oświetlenie- dwie swietlówki 25W i 18W ( ok? )

propozycja obsady:

Brzanka sumatrzanska x15

sumik szklisty  x5

barwnik czerwonobrzuchy  parka

kosiarka x5

bocja (jaka?) x4

grubowarg dwubarwny  x1

ilość ryb 32- z tego co czytalem tyle jest ok choc jak dorosna ryby to moze być ciasno
 większosć to azja tylko barwik afryka  no i  brzanki  moga go "oskubać" ale wyczytałem gdzieś że można te ryby trzymac razem, długo szukałem jakie ryby mozna dobrac do sumatrzańskich i wynalazłe barwnika.. co o tym myślicie.

dzieki za rady czekam z niecierpliwoścą. papa
« Ostatnia zmiana: Sierpień 31, 2009, 20:47:29 wysłane przez koczis » Zapisane
SZPAKU1981
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #1 : Sierpień 31, 2009, 16:43:20 »

nie może tak zostać,jak barwniaki będą miały tarło to z labeo się pozamiatają do tego za dużo kosiarek to jest ryba stadna ok ale nie na ten litraż chyba że jak podrosną to wymienisz znów na młode,bocje mogą być ale z tych mniejszych np.bocja pręgowana,siatkowana,a sumiki lubią duży ruch wody także ja polecałbym Tobie trochę poczytać i np.zrobić Azję
koczis
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Sierpień 31, 2009, 17:36:09 »

nie może tak zostać,jak barwniaki będą miały tarło to z labeo się pozamiatają do tego za dużo kosiarek to jest ryba stadna ok ale nie na ten litraż chyba że jak podrosną to wymienisz znów na młode,bocje mogą być ale z tych mniejszych np.bocja pręgowana,siatkowana,a sumiki lubią duży ruch wody także ja polecałbym Tobie trochę poczytać i np.zrobić Azję

ok to wole barwniaki niż labeo choć są z afryki jako jedyne zalezy mi na nich bo to piekna ryba(czy na okres tarła mozna je przeniesc do innego akwa czy np. nie zdążę tego zaobserwoć kiedy się zacznie tarło)

co do sumików to nie napisałem ale mam 8W filtr wew.

wiec bocje  pręgowane x4

ok dzieki. jeszcze jakieś rady?   
SZPAKU1981
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #3 : Sierpień 31, 2009, 18:39:08 »

pewnie że możesz barwniaki przenieść do innego zbiornika,a co do brzanek sumatrzańskich to musiałbyś mieć większe stadko żeby zajeły się sobą,szczerze mówiąc to te barwniaki nie pasują mi do tej obsady bocja+barwniaki to tak nie ciekawie to widzę ale może inni się wypowiedzą
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: