Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Akwa 450l dwa pytania.  (Przeczytany 1423 razy)
Gelerth
Nowy
*

« : Sierpień 25, 2009, 09:28:25 »

Witam !

W niedzielę moje 100 l , 9 letnie, naroznikowe ogólne akwa zaczęło przeciekać. Po szybkiej i niełatwej akcji ratunkowej udało sie zabezpieczyć mieszkańców i dobytek....zapadła decyzja o nowym zbiorniku 450 litrów.
W związku z nagłym wypadkiem nie jestem do końca przygotowany teoretycznie do tej szybkiej zamiany więc zwracam się do was o pomoc w dwóch kwestiach.

Akwarium będzie ogólne,  zbiornik o wymiarach 150 x 50 x60

1. Oświetlenie.
Nowe akwa będzie miało belkę T5 2x54W. W dotychczasowym zbiorniku miałem Sun-Glo i Power-Glo. Myślałem by powtórzyć ten zestaw ale jeśli dobrze doczytałem to Hagen nie robi tych świetlówek do belki T5 54W.
Jeśli faktycznie tak jest to czy zestaw PHILIPS AQUARELLE 54W + PHILIPS MASTER 865 54W będzie wg was dobry ?
2. Grzałki
Czy lepiej kupić jedną dużą grzałkę np. 300 W czy dwie mniejsze np po 200 W ? (pomijąjąc koszty). A może jeszcze inaczej...po poprzednim akwa mam prawie nowego Jagera 100W, więc mogę zakupic 300W i umieścić razem ze 100W którą mam.

Muszę jeszcze określić jaki rodzaj żwirku mam zdobyć, ale najpierw podpatrzę co macie w galeriach Smiley

pozdrawiam
kazioxD
Nowy
*

« Odpowiedz #1 : Sierpień 25, 2009, 10:05:28 »

Gdzieś czytałem że lepiej dać więcej słabszych grzałem niż jedną mocną bo w razie nawalenia będzie mniejsza różnica temperatury. Ale nie jestem pewien niech sie bardziej doświadczeni wypowiedzą.
andrzejkowac
Bywalec

« Odpowiedz #2 : Sierpień 25, 2009, 14:11:44 »

To jeszcze powiedz co chcesz trzymać w tym baseniku .Jak z wytrzymałością stropu i szafki bo to troszkę waży

Jako oświetlenie mozesz dać swietlówki zwykłe w zakresie 840 -865 lub z 9 z przodu jeśli takie istnieją .Jednak 108W na 450l to wychodzi mało więc zastanów się jak z roslinami

Grzałkę tę co masz mozesz wykorzystać plus jakaś mocniejszą nic nie stoi na przeszkodzie a nawet lepiej w razie awarii

Młode ampularie oddam
Gelerth
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Sierpień 25, 2009, 14:47:25 »

Witam !

Na razie wpuszczę tam osadę , którą miałem w poprzednim akwa które postanowiło odejść do akwariowych zaświatów w niedzielę. Czyli :6 kirysków , 2 gurami mozaikowe, dużego zbrojnika niebieskiego 5 głupików. Potem poszukam reszty osady pasującej do tego co mam ....Szafka będzie Diversy z zestawu http://www.allegro.pl/item720231008_szafka_comfort_150x50x67_prosta_grusza.html a co do stropu , to jest na parterze domku wolnostojącego i mimo iż całość wyjdzie na poziomie ok 600 kg to mam nadzieję , że nie będzie źle. Jeśli chodzi o oświetlenie to zamierzam dokupić jeszcze jedną belkę 2x54 ale niestety chwilowo na wszystko kasy nie starczy...

pozdrawiam
OPUVA
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #4 : Sierpień 28, 2009, 20:36:12 »

a filtr jaki będziesz miał??
Gelerth
Nowy
*

« Odpowiedz #5 : Sierpień 29, 2009, 15:56:00 »

Na razie zaprzęgnę filtr z poprzednieniego akwarium czyli Eheima 2224, ale zamierzam go zamienić jak tylko uzbieram odpowiednie fundusze. Plan jest taki by przed wymianą filtra nie dokładać obsady.

Michal
speedeecat
Bywalec

http://www.moja-akwamania.za.pl

« Odpowiedz #6 : Sierpień 29, 2009, 18:11:18 »

Ten filtr sam nie da rady - dokup szybko 2028 lub 2228 i zrób z niego biologa a z tego 2224 mechanika.

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: