Witam !
W niedzielę moje 100 l , 9 letnie, naroznikowe ogólne akwa zaczęło przeciekać. Po szybkiej i niełatwej akcji ratunkowej udało sie zabezpieczyć mieszkańców i dobytek....zapadła decyzja o nowym zbiorniku 450 litrów.
W związku z nagłym wypadkiem nie jestem do końca przygotowany teoretycznie do tej szybkiej zamiany więc zwracam się do was o pomoc w dwóch kwestiach.
Akwarium będzie ogólne, zbiornik o wymiarach 150 x 50 x60
1. Oświetlenie.
Nowe akwa będzie miało belkę T5 2x54W. W dotychczasowym zbiorniku miałem Sun-Glo i Power-Glo. Myślałem by powtórzyć ten zestaw ale jeśli dobrze doczytałem to Hagen nie robi tych świetlówek do belki T5 54W.
Jeśli faktycznie tak jest to czy zestaw PHILIPS AQUARELLE 54W + PHILIPS MASTER 865 54W będzie wg was dobry ?
2. Grzałki
Czy lepiej kupić jedną dużą grzałkę np. 300 W czy dwie mniejsze np po 200 W ? (pomijąjąc koszty). A może jeszcze inaczej...po poprzednim akwa mam prawie nowego Jagera 100W, więc mogę zakupic 300W i umieścić razem ze 100W którą mam.
Muszę jeszcze określić jaki rodzaj żwirku mam zdobyć, ale najpierw podpatrzę co macie w galeriach

pozdrawiam