Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Ryby akwariowe « Pomysły na zagospodarowanie 84L
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Pomysły na zagospodarowanie 84L  (Przeczytany 2365 razy)
Squ3sh
Nowy
*

« : Wrzesień 07, 2009, 11:25:49 »

Witam,

Zakupiłem na allegro akwarium 84Litry proste z osprzętem :
- grzałka aquael 100W
- filtr aquael fanfilter fan-1
- pokrywa z świetlówką 15W
- preparat aquasafe 3x15ml
- i termometr

Jeszcze nie ma nawet wlanej wody do niego ale już chciałbym się dowiedzieć jakie rybki mógłbym spokojnie hodować w nim i żeby im dobrze w nim było. W ciągu najbliższych dni zostanie obsadzone roślinkami (jakie nie mają jakiś wygórowanych wymagań i nadają sie do hodowania przez początkującego akwaryste?) i na dno będzie wysypany jakiś ciemny żwirek możliwe, że całkiem czarny. Rybki które chciałbym mięć to np 8xdanio, parka gupików, 10x kardynałek lub neon i nie wiem czy coś jeszcze mógłbym wpuścić. Czekam na inne ciekawe propozycje obsady.
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Wrzesień 07, 2009, 11:39:21 »

Podaj proszę parametry wody, łatwiej będzie zaproponować obsadę.

Co do roślin to możesz do akwarium wsypać drobny bazalt. Jest całkiem czarny i dobrze w nim rosną rośliny. Pod niego możesz dać cienką warstwę substratu podżwirowego jak np Acti Substrate firmy AquaEl albo Stare Dno od Rataja.  Jako czarne podłoze możesz także wykorzystać substrat zastępujący zwykły żwir jak np ADA Amazonia czy rodzime Aquasubstrate Aqua Artu lub nowość Acti Substrate Pro+ z AquaEl'a. Są to już kompletne podłoża, które wysypuje się bez płukania zamiast żwiru do akwarium. Najlepiej kupować te podłoża na allegro albo w sklepach internetowych.

Oświetlenie 15W na 84L to na prawdę bardzo skromnie. Przydałoby się dodać przynajmniej jeszcze jedną 15W świetlówkę. Jak to zrobić znajdziesz na forum. Po dodaniu świetlówki proponuję do obsdadzenia zbiornika takie rośliny jak nurzaniec (vallisneria), zwartki (cryptocoryne), nadwódki (hygrophila), moczarka (elodea), anubiasy, sagitaria subulata, microsorium. Warto także zainwestować w korzeń, korzystnie pływa na parametry wody.

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
dobraf
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Wrzesień 07, 2009, 11:44:16 »

co do obsady to mogę dorzucić, że kardynałki nie pasują wolą chłodniejszą wodę, do tego wolałbym wpuścić jeden gatunek ryb ławicowych a więcej "sztuk".

http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=23648.0
Pterophyllum scalare
Ancistrus dolichopterus
Hoplosternum thoracatum
Miluś
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Wrzesień 07, 2009, 12:44:50 »

Na przykład: Neonki lub razbory albo danio + kosiarki lub kiryski + glonojad syjamski.
piotr_5e3
DIY rulz
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #4 : Wrzesień 07, 2009, 20:42:19 »

Na przykład: Neonki lub razbory albo danio + kosiarki lub kiryski + glonojad syjamski.
Są to ryby zbyt duże do tego litrarzu papa
Squ3sh
Nowy
*

« Odpowiedz #5 : Wrzesień 08, 2009, 06:52:24 »

@Emi
Parametry wody nie są mi znane aktualnie Sad ale przeczytałem gdzieś o testach, które można kupić 5in1 i łatwo sprawdzić nimi stan wody więc dzisiaj zapytam o to w sklepie. Dzięki za wyczerpujący wykład na temat podłoża wydaje mi sie, że roślinki i rybki bedą ładnie sie prezentować właśnie na ciemnym tle gdyż w akwa z bojkiem mam taki marmurowy żwirek i zbyt mi sie nie podoba.

@dobraf
Chyba faktycznie zdecyduję się na jeden rodzaj rybek stadnych i będą nimi danio tak z 15 sztuk, a czy te różowe danio różnią się wymaganiami albo czymś od zwykłych?

Widziałem także ładne rybki w zoologu, kobieta powiedziała, że są to szczupieńczyki Dageta ale nie była o tym chyba zbyt przekonana ale i tak wole sie upewnić tutaj, bo polecała mi też skalary do 84L akwarium więc chyba zbyt obeznana nie jest. Rybki te były barwy srebrno-błękitnej i kilkoma pionowymi paskami ciemniejszymi, samiec miał ciemniejsze płetwy o ostrzejszych kształtach i ostro zakończonych, obie płcie były podobnych rozmiarów.

I pytanie o ile przyśpieszone zostanie dojrzewanie akwarium po wlaniu tego płynu aquasafe?
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #6 : Wrzesień 08, 2009, 09:39:46 »

Aquasafe nie przyspieszy dojrzewania akwarium. To preparat do uzdatniania wody wodociągowej, który wiąże metale ciężkie i chlor w mniej niebezpieczne dla ryb i roślin związki. W większości wypadków nie jest konieczne używanie tego środka no chyba, ze masz ekstremalnie złą wodę w kranie.

O parametry wody wodociągowej możesz zapytać dzwoniąc do swoich wodociągów. Testy 5w1 często nie są zbyt dokładne, lepiej kupić testy kropelkowe. Z zooleka na twardości i tropicala na pH to nie jest zbyt wielki wydatek a na początek warto je mieć (polecam allegro). Warto także zainwestować na początek w test na NO2.

Szczupieńczyki Dageta są dość wrażliwymi rybami, które preferują miękką wodę więc przydałoby się znać parametry przed ich wpuszczeniem. Nie są polecane do nowo założonego akwarium. Pomysł z jedną ławicą bardzo dobry. Co do danio... hmm... te różowe nie różnią się od "zwykłych" bo ta sama ryba.

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: