@Emi
Parametry wody nie są mi znane aktualnie

ale przeczytałem gdzieś o testach, które można kupić 5in1 i łatwo sprawdzić nimi stan wody więc dzisiaj zapytam o to w sklepie. Dzięki za wyczerpujący wykład na temat podłoża wydaje mi sie, że roślinki i rybki bedą ładnie sie prezentować właśnie na ciemnym tle gdyż w akwa z bojkiem mam taki marmurowy żwirek i zbyt mi sie nie podoba.
@dobraf
Chyba faktycznie zdecyduję się na jeden rodzaj rybek stadnych i będą nimi danio tak z 15 sztuk, a czy te różowe danio różnią się wymaganiami albo czymś od zwykłych?
Widziałem także ładne rybki w zoologu, kobieta powiedziała, że są to szczupieńczyki Dageta ale nie była o tym chyba zbyt przekonana ale i tak wole sie upewnić tutaj, bo polecała mi też skalary do 84L akwarium więc chyba zbyt obeznana nie jest. Rybki te były barwy srebrno-błękitnej i kilkoma pionowymi paskami ciemniejszymi, samiec miał ciemniejsze płetwy o ostrzejszych kształtach i ostro zakończonych, obie płcie były podobnych rozmiarów.
I pytanie o ile przyśpieszone zostanie dojrzewanie akwarium po wlaniu tego płynu aquasafe?