Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Pierwasza podmiana  (Przeczytany 1330 razy)
lechu18
Nowy
*

« : Sierpień 01, 2009, 17:19:29 »

Czy wodę podmieniamy w nowo zalanym akwie od razu po tygodniu, czy dopiero po dojrzeniu i wpuszczeniu rybek, czyli po miesiącu?
justynadracz
Stały użytkownik

« Odpowiedz #1 : Sierpień 01, 2009, 19:21:23 »

zadawałam podobne pytanie. dopiero po tygodniu od wpuszczenia rybek, jak zaczna brudzic
Esmi
Bywalec

Cave hominem

« Odpowiedz #2 : Sierpień 01, 2009, 21:03:31 »

Wodę podmienia się normalnie co tydzień od początku założenia zbiornika, w czasie dojrzewania, tak jakbyś już miał rybki. I nie wpuszczaj całej obsady od razu. Co tydzień 2 - 3 rybki, no chyba że to są małe i stadne.

Jesteśmy zarozumiałymi ignorantami zapatrzonymi w swoje "człowieczeństwo", które zamiast otworzyć nam szerzej oczy na otaczający nas świat, przysłoniło je mgłą pychy.
xenotodon
Bywalec

« Odpowiedz #3 : Sierpień 01, 2009, 21:12:01 »

poczekajcie do zmętnienia biologicznego. dajcie czymś żyć bakteriom.
Muchomorek
Super aktywny

...a cыновья уходят в бой!

« Odpowiedz #4 : Sierpień 01, 2009, 22:39:31 »

Po co podmieniać od razu?
W ogóle po co podmieniać w czasie dojrzewania? Zależy nam przecież, żeby bakterie miały pożywkę w postaci rozkładających się szczątków, wtedy proces dojrzewania trwa, jak powinien.

A podmienia się, jeśli jest nam trudno zapanować nad odchodami ryb, było leczenie mocnymi środkami, albo gdy nie możemy dostarczyć pierwiastków, które są w wodzie, to takie nawożenie wodą z kranu.
p@ul
Nowy
*

« Odpowiedz #5 : Sierpień 19, 2009, 13:38:15 »

Mam pytanie bo nie che zakładać nowego wątku ile powina odstać woda do podmiany (bo chyba prosto z kranu nie wleje do akwarium) dodać do niej jakieś uzdatniacze?
marcinl
Szczecin
Super aktywny

« Odpowiedz #6 : Sierpień 19, 2009, 13:48:37 »

bez uzdatniaczy
około doby

moje 72l - http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=17736.0
Ulubione - Kiryski Pstre, Gurami Mozaikowe i krewetki Smiley
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: