Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Metna woda..  (Przeczytany 2813 razy)
klocha
Nowy
*

« : Sierpień 15, 2009, 17:55:50 »

Witam!
Wiem, że na ten temat było juz duzo postów ale czytajac je nie znalazlem 100% odpowiedzi na moj problem.
Mam akwarium 110l, a problem polega na tym, że po wlaniu wody do akwarium odrazu zrobila sie mocno metna.
Podłoże jakie mam w akwarium to pisek, żwirek oraz podloze dla roslin filtus flora (warstwa wszystkiego ok 7cm) oraz korzen.
Na poczatku wsypalem podloze filtusa, pozniej przykrylem je pieskiem i żwirem
Gdy po zalaniu woda zrobila sie odrazu metna, wylalem cala wode, wybralem podloze (niestety wymnieszalo sie wszystko) i w malych porcjach zaczalem je kilkakrotnie plukac (woda z plukania byla jak z kałuży - pewnie od tego podloza dla roslin)
Po ponownym zalaniu woda byla tak samo metna wiec podmienilem 2 razy wode i znowu to samo
Zastosowalem uzdatniacz wody lecz bez efektów.
Wobec tego mam pytanie, czy woda ustoi sie po paru dniach czy konieczne beda dalsze dzialania?
Mam zakupiony filtr HJ-311B oraz roslinki lecz nie uzywalem ich bo nie wiem czy jest sens i w czym tkwi problem
Z gory dziekuje za odpowiedz i prosze o wyrozumialosc - jestem poczatkowym akwarysta
1975maniek
Stały użytkownik

« Odpowiedz #1 : Sierpień 15, 2009, 19:04:41 »

Czy ten żwirek dobrze wypłukałeś przed wsypaniem do akwarium? Jaki żwirek kupiłeś?
Jak zostwisz to w akwarium tak jak jest to po kilku dniach woda się oczyści, ale musi byc przez cały czas filtrowana.
Ppetel
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Sierpień 15, 2009, 19:55:38 »

pozwolę sobie podesłać ten wątek http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=25778.0

miałem w 90% taki sam przypadek rady okazały się w 100% trafne

trzeba zostawić filtr aby ciągle pracował po 1-2 dniach lub gdy się zapcha odciągnąć trochę wody do wiadra wymiętosić w tej wodzie gąbki (byle szybko) zamontować i czekać aż znowu się zapcha w moim przypadku starczyło 3 dni i 2 czyszczenia filtra woda jest już klarowna

przed po
« Ostatnia zmiana: Sierpień 15, 2009, 20:01:17 wysłane przez Ppetel » Zapisane

Jestem nowicjuszem i nie boję się pytać!!!

Wszelakie pomysły sugestie mile widziane!!!
klocha
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Sierpień 16, 2009, 12:42:06 »

Ok dziekuje za odpowiedz, woda powoli robi sie klarowna, wrzucilem tez 4 małże aby przyspieszyc filtracje wody, szkoda tylko ze przez te ponowne płukanie zwirku wymieszał mi sie on z piaskiem i podlozem dla roslin przez co nei wyglada to zbyt estetycznie ale najwyzej duzo roslin posadze aby zakryc te podloze.
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: