Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Problem z roslinami  (Przeczytany 2099 razy)
bogusek85
Nowy
*

« : Sierpień 02, 2009, 21:07:45 »

Witam
Jestem poczatkujacym w tej dziedzinie i mam maly problem.Polega on na tym ze na roslinie jednej sa dziwne glony a innym umieraja liscie posiadam filt zewnetrzy ex700 napowietrzacz i jarzeniowki 2X35w jedna zwykła a druga aquaplant.Akwarium ma wielkosc 180L. Raz w tygodniu dolewam sera florena ale nic nie pomaga dalej rosliny obumieraja swiatlo sie pali ok 8 godzin niennie akwarium nie jest zarybione sa 4 milinezje 3 skalary  jeden sum 2 gurami  2 glonojady  6 rybek tez jedzace glony nie sa nimi kosiarki tylko cos innego 2 teczanki i 3 kiryski
http://bogusek85.fotosik.pl/
1975maniek
Stały użytkownik

« Odpowiedz #1 : Sierpień 02, 2009, 21:49:28 »

Musisz zrobić testy wody i podać wartości.
bogusek85
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Sierpień 02, 2009, 22:54:44 »

Mozesz dokladnie napisac na co mam zrobic testy??
andrzejkowac
Bywalec

« Odpowiedz #3 : Sierpień 03, 2009, 09:58:24 »

Na fotkach widać że tych roslin trochę mało .jeśli dopiero wystartowałeś z tym akwa to dokup lub zdobądź jak najwięcej roslin szybko rosnących typu moczarka bakopa czy innych łodygowców  pomogą ustabilizować ci akwa .
Te rośliny na fotkach to chyba jakieś żabienice i kryptokoryny jesli je dopiero co posadziłeś to normalne ze marnieją .Trzeba poczekać za jakiś czas wypuszczą nowe liście .Jeśli są już dawno posadzone to problem może być w odżywianiu Krypto i żabienice lubią żyzne podłoże sam żwir jest zbyt jałowy .Wskazane tu dodanie nawozów pod korzenie najlepiej teraz będzie dać kulki gliniane .
Na razie proponuję wstrzymać się zlaniem tego nawozu

Młode ampularie oddam
bogusek85
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Sierpień 03, 2009, 12:17:41 »

a moze to byc wina tego ze pokoj jest dobrze naswietlony przez slonce??
bogusek85
Nowy
*

« Odpowiedz #5 : Sierpień 03, 2009, 12:22:22 »

kulki gliniane z takiej normalnej gliny czy musza byc jakies specjalne
bogusek85
Nowy
*

« Odpowiedz #6 : Sierpień 03, 2009, 12:26:11 »

jeszcze jedno pytanie czy jak bym kupil z 5 kosiarek to by pomogly pozbyc sie tego meszku czarnego z roslin??
roslin w sumie w akwarium to mam ok 5 gatunkow
bogusek85
Nowy
*

« Odpowiedz #7 : Sierpień 07, 2009, 20:49:18 »

jak przestawie do pokoju gdzie wogole nie ma slonca to chyba nie powinny sie tak tworzyc glony
koper112
Stały użytkownik

אַקוואַריסטיק איז מיין פערדל

« Odpowiedz #8 : Sierpień 08, 2009, 07:53:44 »

a moze to byc wina tego ze pokoj jest dobrze naswietlony przez slonce??
zdecydowanie tak ja też miałem ten problem,zasłaniam okno zmniejszyłem czas świecenia,glony staneły  jest ich coraz mniej.

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: