darek74k
Nowy

|
 |
« : Maj 14, 2009, 17:46:26 » |
|
Dzisiaj tak się zastanawiałem . A jak bym nalał wody z morza , to by nie była lepsza ? Nie było by z tym problemu , bo od domu mam do niego 70 metrów a mieszkam nad Morzem Sródziemnym . Prawdziwa morska woda. Co wy na to ? Piasek też mógł bym przynieść .
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
szymonw
|
 |
« Odpowiedz #1 : Maj 14, 2009, 18:10:03 » |
|
rozumiem ze do akwarium morskiego?
ale nawet zakładając ze do akwa rafowego to i tak nie dasz rady pociągnąć na takiej wodzie. potrzebujesz wodę o konkretnym zasoleniu, odczynie, gęstości, kH, i stężeniach najważniejszych pierwiastków typu wapń, magnez, żelazo, jod itd.
A jak wiadomo w poszczególnych akwenach morskich te parametry mogą się różnić
|
|
|
|
|
|
|
|
|
darek74k
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #2 : Maj 14, 2009, 18:36:30 » |
|
To znaczy ze kupując sól też trzeba patrzeć na jej skład chemiczny w zależności od ryby jaka się chce mieć ? Nie można tego skorygować dosypując jakieś dodatki ? Planuje kupić kolcobrzucha , albo tego co miałem i parę innych rybek słonowodnych.
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Maj 14, 2009, 18:39:22 wysłane przez darek74k »
|
|
|
|
|
|
Drago
|
 |
« Odpowiedz #3 : Maj 14, 2009, 19:12:50 » |
|
darek coś mi się zdaje że rzucasz się z motyką na księżyc, kolcobrzuch którego miałeś potrzebuje akwarium rafowego i odpowiedniego sprzętu do tego akwarium.Nie lepiej dla Ciebie zakupić kolcobrzucha słodkowodnego albo słonawo wodnego.
|
|
|
|
|
|
Akwarium może mieć każdy, akwarystą trzeba się urodzić bo może tylko 2% to hobbyści reszta to ludzie którzy mają ryby. Lecz czym jest bezmyślne lampienie się na najpospolitsze gatunki i ciąże u gupika wśród chwastów, w porównaniu z odkrywaniem i poznawaniem nowych, tajemniczych i ciekawych gatunków
|
|
|
darek74k
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #4 : Maj 14, 2009, 20:07:56 » |
|
darek coś mi się zdaje że rzucasz się z motyką na księżyc, kolcobrzuch którego miałeś potrzebuje akwarium rafowego i odpowiedniego sprzętu do tego akwarium.Nie lepiej dla Ciebie zakupić kolcobrzucha słodkowodnego albo słonawo wodnego.
Słodkowodny może być . Jak się nazywa ? Słonawo wodny też . Tyle ze chciałem razem trzymać rybkę nemo ( nie wiem jak się dokładnie nazywa , to dla mojej 4 letniej córki ) . A akwarium rafowe mogę zrobić . Powiedzcie mi tylko jak i od czego zacząć.  tetraodon travancoricus jest za maly . Lepiej jakiś co rośnie do 20 -30 cm.
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Maj 14, 2009, 20:13:40 wysłane przez darek74k »
|
|
|
|
|
Muchomorek
Super aktywny

...a cыновья уходят в бой!
|
 |
« Odpowiedz #5 : Maj 14, 2009, 20:15:48 » |
|
Powiedzcie mi tylko jak i od czego zacząć.
Najlepiej od gupików!  Znajomy ma błazenka w wodzie słodkiej i żyją obaj, ale ja nie polecam. Do błazenka powinno być całe środowisko z ukwiałem, akwarium ze sprzętem od 5000 zł. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Drago
|
 |
« Odpowiedz #7 : Maj 14, 2009, 20:32:47 » |
|
Ja akwarium rafowego nie mam więc nie powiem od czego zacząć na razie nie czuje się na siłach żeby takie założyć. A kolcobrzuchy mogę dać wykaz gatunków. Wszystkie albo wielkość jaka Cię interesuje, do jakiej dorasta,słodko i słonawo wodne.
|
|
|
|
|
|
Akwarium może mieć każdy, akwarystą trzeba się urodzić bo może tylko 2% to hobbyści reszta to ludzie którzy mają ryby. Lecz czym jest bezmyślne lampienie się na najpospolitsze gatunki i ciąże u gupika wśród chwastów, w porównaniu z odkrywaniem i poznawaniem nowych, tajemniczych i ciekawych gatunków
|
|
|
|
szymonw
|
 |
« Odpowiedz #8 : Maj 14, 2009, 20:35:39 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
darek74k
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #9 : Maj 17, 2009, 09:11:46 » |
|
A jak duże ma być te akwarium rafowe ? W 100 litrowym na początek by się nie dało ?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
darek74k
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #10 : Sierpień 17, 2009, 23:35:11 » |
|
Witam. Zaraz po tym jak zapytałem , tak zrobiłem . Nalałem wody z morza ,nasypałem piasku z kamieniami z morza i postawiłem 2 większe kamienie .No i wpuściłem 2 rybki na probe . Ryby od razu jadły i zdaje mi się ze nic im nie przeszkadza. Poza tym mam eksplozje życia w akwarium . Setki jakiś najróżnorodniejszych żyjątek . Jutro postawie parę zdjęć.  Edit: Niestety nie postawie ,aparat mi nie działa . Zorbie to dopiero pod koniec września jak wróci moja zona z 2 aparatem 
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Sierpień 18, 2009, 21:50:50 wysłane przez darek74k »
|
|
|
|
|
|