Leloo
Zainteresowany

|
 |
« : Grudzień 28, 2005, 22:19:28 » |
|
mam pytanko : co z napowietrznianiem akwarium, jak podaje co2 z bimbrowni, ale roslinki pewnie dopiero zaczna bombelkowac za kilka dni, a rybki bez natleniania chyba za dlugo nie wytrzymaja?! wiec jak pogodzic te dwie rzeczy?
bo wiem, ze jesli sie napowietrznia to tlen likwiduje co2
|
|
|
|
|
|
112; i kotnik 12l
|
|
|
lukas
Global Moderator
Super aktywny

into U'r eyes my face remains
|
 |
« Odpowiedz #1 : Grudzień 28, 2005, 23:11:48 » |
|
Rośliny cały czas wytwarzają tlen, jeśli podajesz CO2 ,to wraz ze wzrostem jego stężenia roślnie produkcja tlenu przez rosliny. Nie bój się - rybki nie zdechną. Ja nie natleniam żadnego akwarium, w którym mam CO2.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
jabol
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #2 : Grudzień 29, 2005, 09:40:19 » |
|
Rośliny cały czas wytwarzają tlen, jeśli podajesz CO2 ,to wraz ze wzrostem jego stężenia roślnie produkcja tlenu przez rosliny. Nie bój się - rybki nie zdechną. Ja nie natleniam żadnego akwarium, w którym mam CO2. ...w nocy jest "wrecz przeciwnie" roslinki pobieraja tlen... w swoim akwa dozowalem co2 z butli 24h/dobbe. zaraz po wylaczeniu swiatel wlazcal sie napowietracz..tak na wszelki wypadek 
|
|
|
|
|
|
jabol-radek jablonski GG: 1949249 Tlen: radekjab skype: radekjablonski
|
|
|
Leloo
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #3 : Grudzień 29, 2005, 09:59:15 » |
|
Dobra.. dzisiaj sprobuje odlaczyc napowitrzanie:) roslinw 112l jest bardzo duzo... wiec mam nadziej ze bdzie ok:)
|
|
|
|
|
|
112; i kotnik 12l
|
|
|
jabol
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #4 : Grudzień 29, 2005, 10:01:52 » |
|
Dobra.. dzisiaj sprobuje odlaczyc napowitrzanie:) roslinw 112l jest bardzo duzo... wiec mam nadziej ze bdzie ok:) ?? na noc moze lepiej zalacz napowietrzanie
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Leloo
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #5 : Grudzień 29, 2005, 10:20:55 » |
|
teraz jest dzien;) wie c od filterka odpiolwemwezyk... o zoabczymy jak bedzie rekacja:) po ilu dnaich roslinkiz aczna babelkowac??
|
|
|
|
|
|
112; i kotnik 12l
|
|
|
jabol
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #6 : Grudzień 29, 2005, 10:38:00 » |
|
teraz jest dzien;) wie c od filterka odpiolwemwezyk... o zoabczymy jak bedzie rekacja:) po ilu dnaich roslinkiz aczna babelkowac?? rosliny babluja wtedy kiedy zachowane jest optimum rownowagi miedzu mikro/makro oraz co2. i prawde mowiac bablowanie oznacza ze w akwa jest NADPRODUKCJA tlenu  czyli ze rosliny wytwarzaja wiecej tlenu niz jest sie w stanie rozpuscic w wodzie w danej chwili
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Leloo
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #7 : Grudzień 29, 2005, 11:14:21 » |
|
ahaa... no ale u mnie jzu pwooli sie kapiasto robi bo rybki zaczynaja do pwoeirzchni podplywac bo amja malo tlenu;/ nie kumam o co bee...
|
|
|
|
|
|
112; i kotnik 12l
|
|
|
jabol
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #8 : Grudzień 29, 2005, 11:17:58 » |
|
ahaa... no ale u mnie jzu pwooli sie kapiasto robi bo rybki zaczynaja do pwoeirzchni podplywac bo amja malo tlenu;/ nie kumam o co bee... byc moze bimbrownia wali duzo co2. postaraj sie skierowac wylot z filtra tak aby poruszal pwoierzchnia wody
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kafarski
Gość
|
 |
« Odpowiedz #9 : Grudzień 29, 2005, 13:04:07 » |
|
leloo napisz jakie masz rybki bo moze nieznosza duzych ilosci co2 w wodzie , np. kosiarki? jesli ilosc co2 jest wystarczajaca to rosliny babelkujja juz po 30-60 min. nie musisz czekac kilka dni na efekt.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Leloo
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #10 : Grudzień 29, 2005, 14:12:42 » |
|
Jakie mam rybki pytasz... kosiarek nie mam -> Pretniki, zbrojnki, otoski, kirysy, teczanki i szczupienczyki... aa i kilka krewetek szkilstych:)
|
|
|
|
|
|
112; i kotnik 12l
|
|
|
|
kafarski
Gość
|
 |
« Odpowiedz #11 : Grudzień 29, 2005, 17:21:54 » |
|
z tych stworzen najbardziej wrazliwe na brak tlenu sa krewetki wiec mozesz odlaczyc napowietrzanie na noc :wink: pod warunkiem ze naprodukuja go w dzien roslinki, czyli duzo swiatla +co2+nawozy.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|