Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 2 3 [4]
  Drukuj  
Autor Wątek: Parametry Wody Dla Dyskowców  (Przeczytany 13556 razy)
dwight 18
Super aktywny

« Odpowiedz #45 : Lipiec 13, 2009, 13:46:36 »

Za szpinakiem ze względu że dostarcza o wiele więcej niż spirulina.Ale nie rezygnować ze spiruliny

A co do dwight upraszczasz sprawę. Rozmowa była o temperaturze i karmieniu oraz wpływ na kondycje ryby. .A nie o tym jak Ty karmisz.
Śmiejesz się z innych nie mając sam bladego pojęcia o czym piszesz a już na  pewno co czytasz.

Druga sprawa jak mięso można je zastąpić morszczyzną takie jak krewetki,panga.Nie którzy i dodają łososia ale jak dla mnie za tłusty. Lepiej dodać kilka kropel tranu.
Dalej się upieram że ze serca wołowego możesz spokojnie zrezygnować i obniżyć temperaturę do 28.Zmniejszając ryzyko zachorowań na wiciowce i nicienie.

No tak , czytasz tego Andrzeja Sieniawskiego a i tak sama nie wiesz co czytasz , masz na 178 stronie pierwszego tomu napisaną przykładową mieszankę , podstawowymi składnikami tej że mieszanki jest właśnie serce wołowe i krewetki a więc serce chyba jest wartościowy pokarmem?
ale co ty się tak upierasz co do tej temperatury? odpowiednia dla paletek to 29 - 31 C tak pisze większość  książek o dyskowcach , większość forów o tych rybach i większość stron internetowych o discusach to niby czemu do jasnej cholery mam to obniżać? jak narazie moje dyski czują się bardzo dobrze , mają wyraziste kolory i chętnie żerują , dlatego obniżanie temperatury jest zbędne nawet jak zrezygnował bym z tego serca wołowego(co wydaje się być idiotyczne bo ten pokarm zawsze utożsamiany jest z paletkami i większość hodowców i specjalistów od tych ryb go poleca) .

Jak pisze pan Andrzej Sienawski może stanowić do 10 % diety. Na forum pkmd wielu używa szpinaku  nie stosując spiruliny.
Więc coś chyba w Tym jest?

wielu a nawet większość używa też serca wołowego , spirulina to bardzo wartościowy pokarm zawierający dużo witamin takich jak A,B,C,D,E,K dodatkowo ten glon posiada dużą ilość magnezu , może stosują szpinak nie ze względu na wartość tylko ze względu na cenę ponieważ spirulina wcale nie ustępuje szpinakowi jeśli chodzi o wartości odżywcze.
« Ostatnia zmiana: Lipiec 13, 2009, 13:50:03 wysłane przez dwight 18 » Zapisane
ducze
WhiteWater
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #46 : Lipiec 13, 2009, 13:48:52 »

Jak dla mnie to karmią szpinakiem bo wynika to z ogólnego mitu, że szpinak to samo zdrowie. Spirulina jest naturalniejszym rybim pokarmem niż szpinak i odpowiednio wzbogacona jest lepsza od szpinaku. Ale to tylko moje zdanie i nikogo do niego nie przymuszam Smiley

Mirmil
325l wielogatunkowe
Bywalec

www.mirekkon.pl

« Odpowiedz #47 : Lipiec 13, 2009, 13:55:56 »

no tak z wszystkim bym się zgodził ale z tymi 38-39 stopniami to lekko przesadziłaś ALA

uwierzę jak podasz mi choć jedno źródło wspominające o tak wysokiej temperaturze w trakcie leczenia

IMHO: 35 st C to w leczeniu jest max poza tym wszelkie termostaty na grzałkach mają ogranicczenia do 35 lub 36 stC

natomiast minimum temperaturowe to 27stC, poniżej faktycznie paletki zaczynają być ospałe, płochliwe i nie mają apetytu, średnia temperatura najlepsza dla ryb to tak jak wielu pisało 29-30st C
« Ostatnia zmiana: Lipiec 13, 2009, 14:00:53 wysłane przez Mirmil » Zapisane

ala
Super aktywny

ala

« Odpowiedz #48 : Lipiec 13, 2009, 13:57:54 »

Nie tylko z mitu ale jak wyobrażasz sobie zrobić mix serca wołowe + spirulina ?
Zamrażać i odmrażać ?Będzie ciapa z tego.

Dwight tak jest jesteś wzorcem pokaż tylko swoje Championy na forum PKMD i dostaniesz odpowiednią wskazówkę.
Co specjalistyczne spojrzenie to nie moje a po zatym może Ci rozjaśnia z tą temperaturą po co na co i dlaczego.
Jeszcze raz czytaj ze zrozumieniem tego w szkole chyba nauczyli ?

Mirmil proszę http://www.discus_org_pl/smf/index.php?topic=8980.0

PRZEPIS nr 9 adaman na wiciowce
[logged]
Wiciowce powodujące szkody w organizmach ryb można zwalczać na kilka sposobów:
- poprzez podniesienie temperatury w zbiorniku;
- poprzez leki podawane do wody w zbiorniku:
w postaci tabletek;
w postaci płynnej;
- w pokarmie nasączonym środkiem leczniczym;
- w pokarmie zmieszanym z rozkruszonym środkiem leczniczym;
- w postaci mieszanej sposobem kombinowanym.

Skoro już wymieniliśmy w jaki sposób można je zwalczać na kilka sposobów to teraz zajmiemy się pierwszym z nich.

- poprzez podniesienie temperatury w zbiorniku;

Podniesienie temperatury szczególnie  polecam w zbiornikach sterylnych. Dekoracyjne mają ten mankament, że rośliny tego raczej nie wytrzymają w 95 % stanu obsady roślinnej.
Podniesienie temperatury poprzedzamy podmianą wody w zbiorniku przez 1-2 dni w ilości 50%. Jeśli ktoś ma możliwość to może być tej podmiany więcej. Woda musi być taka jak w leczeniach wcześniejszymi sposobami. Dodatkowo w zbiorniku musimy zainstalować natlenianie, bądź z turbiny bądź z popularnego brzęczyka. Ma to na celu zwiększenie stopnia ilości telenu w wodzie w czasie prowadzenia kuracji. Pamietajmy, że wraz ze wzrostem temperatury ilość rozpuszczonego telenu w wodzie maleje !  Dodatkowo zabezpiecza nas przed ewentualnym defektem jednego z urzadzeń. Problem ustalenia temperatury prowadzimy poprzez odpowiedni termostat, bądź metodą dodatkowych grzałek. Wtedy musimy być czujni i bacznie obserwować temperaturę w czasie jej stabilizacji w zbiorniku.
Temperaturę ustalamy na 37-39 stopni  !
Czas trwania kuracji 3 dni.
Potem należy zmniejszyć temperaturę do poziomu jaki był poprzednio w zbiorniku. Łącznie kuracja trwa 5 dni:
- 1 podnoszenie temperatury;
- 3 stabilizacja temperatury;
- obniżanie temperatury.

Dla pewności całość powtarzamy po około 1 miesiącu.
Od tego czasu należy dbać o to by do zbiornika nie trafiały ryby czy rośliny nie przechodzące kwarantanny.

UWAGA:
w czasie kuracji należy bewzględnie bacznie obserwować ryby a w przypadku ich nienaturalnego zachowania obniżyć temperaturę (wcześniej sprawdzając tego przyczynę) bądź usunąć usterkę. Pomiar temperatury najlepiej jest przeprowadzić zwykłym termometrem lekarskim.
W przypadku ryb zarażonych płazińcami skrzelowymi i zmianami w skrzelach (upośledzona funkcja) mogą wystąpić trudności ryb w oddychaniu. Dlatego wpierw należy pozbyć się płazińców i po około 2-3 tygodniach )tyle regenerują się skrzela ryb) zacząć leczenie temperaturą. [/logged]
« Ostatnia zmiana: Lipiec 13, 2009, 14:01:24 wysłane przez ala » Zapisane

dwight 18
Super aktywny

« Odpowiedz #49 : Lipiec 13, 2009, 14:04:49 »

Dwight tak jest jesteś wzorcem pokaż tylko swoje Championy na forum PKMD i dostaniesz odpowiednią wskazówkę.
Co specjalistyczne spojrzenie to nie moje a po zatym może Ci rozjaśnia z tą temperaturą po co na co i dlaczego.
Jeszcze raz czytaj ze zrozumieniem tego w szkole chyba nauczyli ?

Ty mi tutaj o szkole nie wspominaj bo akurat to nie jest twoja najmocniejsza strona  Grin sorry ale ja nie pisze ,,z tond,, a przeciwieństwie do ciebie, śmiech na sali  Grin
ala
Super aktywny

ala

« Odpowiedz #50 : Lipiec 13, 2009, 14:06:39 »

Dwight lepiej być pucy butem niż specjalista do d... Smiley

dwight 18
Super aktywny

« Odpowiedz #51 : Lipiec 13, 2009, 14:17:23 »

Dwight lepiej być pucy butem niż specjalista do d... Smiley

zgadzam się z tobą w 100 % tylko masz jeden problem , jesteś i tym i tym  Undecided Grin skończ wstydu oszczędź że tak powiem  Grin
tak sobie myślę że masz tak ,,genialną,, wiedzę a nie spróbujesz swoich sił z paletkami czy z innymi delikatnymi rybami  , szkoda tak marnować wiadomości na bystrzyki amandy  Grin .
ala
Super aktywny

ala

« Odpowiedz #52 : Lipiec 13, 2009, 14:28:50 »

Widzisz mowa jest złotem a milczeniem srebrem.
Napiszę Ci to tak dyski nie są tak delikatne jaki to mówią. Zniosą wiele Twojej głupoty.
Co do moich ryb mam jakie mam ,mały zbiornik itd. Zgromadzę sobie wiedzę nie tylko praktyczna ale głownie teoretyczną wtedy może się skusze.
Jak na na  razie dzieciaku rozsądek mi podpowiada. Będzie większy zbiornik może wtedy.
Ty traktujesz dyski jako szpan ale tylko na tym forum przenieś się na pkmd i sam się przekonasz gdzie jesteś a gdzie powinieneś być.
Widzisz podpowiedziałam Ci gdzie popełniasz błąd w odnośniku żywienie/temperatura. Może to spożytkować możesz nie Twój wybór,Twoje ryby.
Założę się z Tobą że nie osiągniesz tego co byś chciał z tymi robami.
A żeby nie było nudno wrócimy do wątku za jakieś 3-4 miesiące i wtedy udowodnisz że nie miałam racji.
Póki co ucz się dzieciaku.I nie marnuj czasu przed komputerem są wakacje Smiley

ps paletki kupisz sobie w sklepie sportowym lub na skupie palet o ile mi wiadomo rozmawialiśmy o dyskach.
« Ostatnia zmiana: Lipiec 13, 2009, 14:32:15 wysłane przez ala » Zapisane

dwight 18
Super aktywny

« Odpowiedz #53 : Lipiec 13, 2009, 14:37:24 »

Jak na na  razie dzieciaku rozsądek mi podpowiada. Będzie większy zbiornik może wtedy.
Ty traktujesz dyski jako szpan ale tylko na tym forum przenieś się na pkmd i sam się przekonasz gdzie jesteś a gdzie powinieneś być.
Widzisz podpowiedziałam Ci gdzie popełniasz błąd w odnośniku żywienie/temperatura. Może to spożytkować możesz nie Twój wybór,Twoje ryby.

Szpan? szpan czy nie szpan dbam o te ryby jak o własne dzieci , staram im się zapewnić jak najlepsze warunki , pokarm itd. jestem pewny że czują sie u mnie bardzod dobrze.

Póki co ucz się dzieciaku.I nie marnuj czasu przed komputerem są wakacje

ja na szczęście mam jeszcze czas na naukę bo tak jak to nazwałaś jestem dzieciakiem ty już tego czasu nie masz i dlatego już zawsze będziesz ortograficznym pośmiewiskiem  Grin  wyobrażam sobie jak uczysz swoje dzieci j. polskiego  Grin co do wakacji , to co innego mam robić? właśnie jestem u babci na wsi , świeże powietrze i w ogóle ale nudy tam jak cholera , nie będę chyba sam ze sobą w piłke grał? czytanie neta to jedyne zajęcie dlatego tak dużo ostatnio pisze.

Napiszę Ci to tak dyski nie są tak delikatne jaki to mówią. Zniosą wiele Twojej głupoty.

zalezy jak na to patrzeć , a więc jakie ryby są trudne do utrzymania? w takim razie żadne , dyskowce to rybska wrażliwe na nieodpowiednie parametry wody i nieodpowiednią dietę dlatego uważa się je za ryby trudne , spróbuj karmic te ryby tak jak np. gupika zobaczymy w jakiej będzie formie albo spróbuj wsadzić ją do kuli tak jak welona.
« Ostatnia zmiana: Lipiec 13, 2009, 14:42:25 wysłane przez dwight 18 » Zapisane
ala
Super aktywny

ala

« Odpowiedz #54 : Lipiec 13, 2009, 14:44:44 »

Odnośnie ortografii zwroty do osób piszę się z dużej litery.
Zapomniałeś dopisać że jeszcze przyjaciół i inteligencji Ci brakuje ...........................
Ale jak to na wsi..................

dwight 18
Super aktywny

« Odpowiedz #55 : Lipiec 13, 2009, 14:49:00 »

Zapomniałeś dopisać że jeszcze przyjaciół i inteligencji Ci brakuje ...........................

Inteligencje mam 130 z kawałkiem a więc dosyć przyzwoicie , przyjaciół mam bardzo dużo podobnie jak kolegów  papa
Grajewiak
Global Moderator
Super aktywny

Dariusz

« Odpowiedz #56 : Lipiec 13, 2009, 14:49:51 »

Zamykam, nie ma sensu dalej tego prowadzić.

GG 12591627
"Niedoświadczony daje wiarę każdemu słowu, lecz roztropny rozważa swe kroki" Prz 14:15

160l na ziemi!
Strony: 1 2 3 [4]
  Drukuj  

Skocz do: