Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Porblem z roślinką  (Przeczytany 1275 razy)
tlingit
Nowy
*

« : Lipiec 08, 2009, 06:16:37 »

Jedna roślinka mi gnije od korzenia. Jaki może byc powód? Mam 25 L akwarium w nim 1 rybka. Do tej pory uzywałam zwykłej żarówki 25 W przy której niestety woda stawała się zbyt ciepła tj szybko sie ogrzewała i .  Wtedy ta roslinka zaczęła gnić. Zmieniłam teraz na żarówkę energooszczędną 30 W, która sie tak nie na grzewa poza tym chyba daje delikatniejsze światło. Nie widzę jeszcze efektu. Czy tamta żarówka mogła wpłynąć na tę roślinkę. Czy mogło być to coś innego?

25l
5 neonków
1 kirysek
Muchomorek
Super aktywny

...a cыновья уходят в бой!

« Odpowiedz #1 : Lipiec 08, 2009, 07:48:53 »

Rośliny też mają swoją wytrzymałość na temperaturę np. moczarka maksymalnie 32 stopnie, a jest przecież gorąco.
Jaka to roślinka i ile jest stopni w akwarium? Daj zdjęcie.
tlingit
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Lipiec 08, 2009, 08:45:58 »

Rośliny też mają swoją wytrzymałość na temperaturę np. moczarka maksymalnie 32 stopnie, a jest przecież gorąco.
Jaka to roślinka i ile jest stopni w akwarium? Daj zdjęcie.
To jest chyba Valisneria americana, przynajmniej jest podobna do niej. Teraz jest ok. 26 stopni, ale przy tamtej żarówce było nawet pow. 30 st. Grzałkę mam ustawioną na 25 st. ale to i tak nie pomogło. Teraz jest temp. OK. Tylko nie wiem czy to to było powodem gnicia roślinki. A po jakim czasie może ona odbić?

25l
5 neonków
1 kirysek
Muchomorek
Super aktywny

...a cыновья уходят в бой!

« Odpowiedz #3 : Lipiec 08, 2009, 15:02:06 »

Vallisneria americana(...), przynajmniej jest podobna do niej. (...) było nawet pow. 30 st.
Zdjęcie jest ważne, bo sam nie jesteś pewien, jaka to roślina, a powyżej 30 stopni to za dużo. Jesli była krótko w takiej temperaturze, to nie powinno się jej nic stać.
Jakie podłoże? Czy są jakieś zmiany i przebarwienia?
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: