Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 [2]
  Drukuj  
Autor Wątek: Problem!!!  (Przeczytany 3702 razy)
hubb
Zainteresowany
**

Co ma pływać nie utonie.

« Odpowiedz #15 : Marzec 07, 2010, 15:25:25 »

Witam! Postanowiłem znów zabrać głos w obronie początkujących hodowców. Dajcie już spokój z tym że w trzydziestu litrach nie da się hodować ryb. Da się i to z powodzeniem. Od czegoś trzeba zacząć. Zresztą nie każdy ma miejsce na duży baniak. Obsadę masz dobrą (może poza tym glonojadem - chyba że to otocincous czyli otosek), a nawet sugerowałbym dorzucić ze trzy neonki. Jeśli chodzi o napowietrzanie to większość ludzi twierdzi że konieczne jest non stop. Ja jednak (choć nie twierdze że robię dobrze) włączam filtr codziennie na 10 godzin. Nigdy nie miałem problemów w akwarium, a hoduję rybki parę lat (mało tego niektóre gatunki udało mi się rozmnożyć, a nie były to żyworódki). Dajcie więc spokój.Uważam, że jak ktoś wpuszcza siedem rybek do trzydziestki nie popełnia błędu. Istotne jest za to żeby robić regularne podmianki i czyścić dno, które biorąc pod uwagę obecność molinezji szybko może się brudzić. Co do twojego problemu to sugeruje jednak zamykanie klapki  Afro
Atria_C
Global Moderator
Bywalec

« Odpowiedz #16 : Marzec 07, 2010, 16:15:18 »

. Jeśli chodzi o napowietrzanie to większość ludzi twierdzi że konieczne jest non stop. Ja jednak (choć nie twierdze że robię dobrze) włączam filtr codziennie na 10 godzin. Nigdy nie miałem problemów w akwarium, a hoduję rybki parę lat (mało tego niektóre gatunki udało mi się rozmnożyć, a nie były to żyworódki). Dajcie więc spokój.

Myślę że jednak większość ludzi nie napowietrza non stop.
Filtr to nie jest to samo co napowietrzanie. (co często mylą początkujący akwaryści) i jednak jeśli ma spełniać swoją funkcę to ,musi chodzić non-stop.

Co nie znaczy że nie jest możliwe funkcjonowanie zbiornika bez filtra (bo jest) - jednak wymaga wprawy i odpowiedniego doboru roślin.
Być może w Twoje akwarium jest na tyle stabilne że radzi sobie bez filtra (w sumie po co go włączać wogóle? chy ba że rzeczywiście tylko żeby napowietrzyć), ale to nie znaczy, że początkującym użytkownikom nie powinniśmy radzić optymalnych, uznanych rozwiązań.

Moje akwarium, zapraszam do konstruktywnej krytyki Wink http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=23728.0
1981
Zainteresowany
**

Akwarystyka jest Moja odskocznia od rzeczywistosci

« Odpowiedz #17 : Marzec 07, 2010, 22:25:58 »

ludzie !!!!!!!

on jest poczatkujacym akwarysta wiec nie muwicie mu ze ma jeszcze dozucuc kilka rybek !!!!!!!!

Jak nie ma warunkow na duze akwarium to niech wogule nie hoduje rybek.

filtr powinien chodzic 24h na dobe !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

napowietrzanie -  kazdy ma inne zdanie ( ja nie napowietrzam okolo 4 lat) mam rosliny które robia to za mnie !!!!!!!!!

Mlody posluchaj ------ kup jak najwieksze akwarium na twoje warunki (120 tez moze byc )

dobierz odpowiednio ilosc i rodzaj rybek !!!!!

kup dobry filtr i wlacz na cala dobe !!!!!

kup szybko rosnace rosliny !!!!

i ciesz sie wesolymi rybkami !!!!

hubb
Zainteresowany
**

Co ma pływać nie utonie.

« Odpowiedz #18 : Marzec 08, 2010, 20:02:29 »

A ja dalej swoje Hodowanie siedmiu neonków w trzydziestolitrowym akwarium to nie grzech. Rybki będą się czuły dobrze i nic im nie będzie.  Afro
Strony: 1 [2]
  Drukuj  

Skocz do: