Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: jak długo świecić  (Przeczytany 2464 razy)
seboox
Stały użytkownik

« : Czerwiec 15, 2009, 14:26:09 »

jak długo ma być włączone światło jak akwa dojrzewa??? dziś zalane akwa na nowym podłożu Floran start oraz kamyczki.

Macieksoko
Turysta
Stały użytkownik

www.turysci-ropczyce.go.pl

« Odpowiedz #1 : Czerwiec 15, 2009, 14:51:38 »

Zacznij od 4 h.

"Pokaż swoje sukcesy, nie szukaj porażek u innych"
http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=22727.0

...ciągle myślę nad LT na ziemii Smiley
dwight 18
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Czerwiec 15, 2009, 14:53:54 »

Zacznij od 4 h.

zależy jakie ma rośliny jak jakieś swiatłolubne to może im tak krótkie świecenie bardzo zaszkodzić.
SKALAR zaglowiec
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #3 : Czerwiec 15, 2009, 15:03:34 »

Swiecenie po zalaniuu zaczyna sie od ok 6h/24 i co 2, 3 dni doklada po 0,5h az dojdziesz do 10 lub 12 h
mario27-28
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Czerwiec 15, 2009, 21:35:26 »

zależy jakie ma rośliny jak jakieś swiatłolubne to może im tak krótkie świecenie bardzo zaszkodzić.

Bzdury wypisujesz Grin

Swiecenie po zalaniuu zaczyna sie od ok 6h/24 i co 2, 3 dni doklada po 0,5h az dojdziesz do 10 lub 12 h

Tego schematu się trzymaj,i dużo roślin na początek typu rogatek,moczarka,pistia,cabomba itp.

dwight 18
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Czerwiec 15, 2009, 21:42:43 »

Bzdury wypisujesz

może  Grin
nie znam się za bardzo na roślinach ale logika mi podpowiada że jeżeli roślina potrzebuje 12 godzin świecenia a ty będziesz świecił 4 to może jej to zaszkodzić ale moge się mylić.
mario27-28
Super aktywny

« Odpowiedz #6 : Czerwiec 15, 2009, 21:57:20 »

Bzdury wypisujesz

może  Grin
nie znam się za bardzo na roślinach ale logika mi podpowiada że jeżeli roślina potrzebuje 12 godzin świecenia a ty będziesz świecił 4 to może jej to zaszkodzić ale moge się mylić.

Więc lepiej nie pisz nic,bo wprowadzasz ludzi w błąd!Ewidentnie widać że nabijasz sobie posty!
Świeci się na początku krótko,ponieważ rośliny muszą się przystosować do nowych warunków,a glony robią to o wiele szybiej.Dugie świecenie na starcie wywołać może ich nagły rozwuj i namnażanie.

szymonw
Super aktywny

« Odpowiedz #7 : Czerwiec 15, 2009, 21:58:17 »

stopniowe wydłużanie oświetlenia od powiedzmy 6h sukcesywnie do 10h bądź 12h w okresie kilku tygodni to metoda stosowana przede wszystkim w akwariach typu "nature" gdzie dominują już od samego początku rośliny docelowe i z reguły nie kierujemy się metabolizmem roślin tylko ich przydatnością pod kątem konkretnej aranżacji. w akwariach gdzie na początku obsadza się zbiornik  roślinami szybkorosnącymi, które choć same w sobie nie są bardzo wymagające pod katem zapotrzebowania na "moc" oświetlenia ta zasada nie musi już być respektowana zwłaszca że zalezy nam na jak najszybszym przyroście ich masy. z resztą nawet wśród typowych aquascape'rów są tacy której jej nie stosują tylko oświetlają od samego początku przez okres 10 - 12h. nie ma więc sensu traktować jej jako prawdy bezwzględnej. ja jej nigdy nie stosowałem i nigdy z tego powodu moje zbiorniki "nie cierpiały".

dwight 18
Super aktywny

« Odpowiedz #8 : Czerwiec 15, 2009, 22:10:45 »

Więc lepiej nie pisz nic,bo wprowadzasz ludzi w błąd!Ewidentnie widać że nabijasz sobie posty!
Świeci się na początku krótko,ponieważ rośliny muszą się przystosować do nowych warunków,a glony robią to o wiele szybiej.Dugie świecenie na starcie wywołać może ich nagły rozwuj i namnażanie

najpierw to sobie kolego poczytaj słownik ortograficzny a potem będziesz mówił że ktoś sobie nabija posty , ja nic takiego jak świecenie stopniowo nie stosowałem i moje rośliny były w bardzo dobrej kondycji na potwierdzenie tego masz to zdjęcie:   potwierdza to także post szymonaw .Ja sobie nabijam posty? hahahaha jakoś jeszcze żaden z moderatorów nie zwrócił mi uwagi jeśli chodzi o spam a więc daruj sobie człowieku.
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 15, 2009, 22:14:07 wysłane przez dwight 18 » Zapisane
szymonw
Super aktywny

« Odpowiedz #9 : Czerwiec 15, 2009, 22:24:52 »

no no Panowie tylko się nie rozpędzajcie za bardzo w obronie swoich tez. bo znowu trzeba będzie dać po łapach. ten mój post jest jeszcze na zielono ale kolejny już będzie w kolorze krwistym. co nie znaczy że nie można się wypowiadać. a jakże tylko bez impertynencji

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: