Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Choroby « Podwyzszanie temperatury wody przy chorobach
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Podwyzszanie temperatury wody przy chorobach  (Przeczytany 2228 razy)
lifia
Przecinek jest po to, by nadac dzwiek myslom...
Stały użytkownik

Michael Jackson - tu jeszcze go nie bylo ;/

« : Maj 22, 2009, 15:12:49 »

A jak z ta zmiana temperatur podczas kuracji? Dostosowac temp wody do leku, czy do ryby? Jak najlepiej? Przy jakich chorobach jest to konieczne, a przy jakich raczej zbedne? Jakie ryby najgorzej znosza takie zmiany? Co z roslinkami, i parametrami wody? Temperatura ma przeciez duzy wplyw na rownowage biologiczna w akwarium.

Lifia

50 l.
- 20 gupikow (15 samic)
- Gyrinocheilus Aymonieri (glonojad syjamski)
- Ancistrus Dolichopterus
- Caridina Gracilirostris "Red Nose"
- Neocaridina Heteropoda (Neocaridina Denticulata Sinensis) "Fire Red"
kamil5622
Nowy
*

MOJA PASJA

« Odpowiedz #1 : Czerwiec 13, 2009, 13:24:33 »

podwyższenie temperatury jest zawsze konieczne przy każdej rybce  papa  Good !

240l 

2X kosiarki

4X neony

2X bocja wspaniała

6X paletki
sagitaria
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Czerwiec 13, 2009, 17:55:22 »

Leczenie ryb, kiedy stosujemy medykamenty powinno sie odbywać w osobnym zbiorniku. Nie powinno być tłumaczeniem, że nie mam innego zbiornika. Trzeba nabyć i już.Jak w domu choruje jedna osoba, to przecież pozostali domownicy nie zażywaja leków.W osobnym zbiorniku nie mamy przecież roslin, ani żadnego podłoża, tylko napowietrzacz. Leczenie podwyższona temperaturą stosuje sie w przypadku wystąpienia ospy. Temperaturę w ciągu jednej doby podnosimy do 32 utrzymujemy ja przez 5-6 dni a następnie w ciągu 8 dni obniżamy ja do stanu wyjściowego.Jest to oczywiście jeden ze sposobów leczenia ospy.

« Ostatnia zmiana: Czerwiec 14, 2009, 06:52:28 wysłane przez sagitaria » Zapisane
matka siedzi z tyłu
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Czerwiec 13, 2009, 19:25:52 »

No akurat ospa to nie jest dobry przykład na leczenie poza akwarium głównym.

ʎɐqǝ uo pɹɐoqʎǝʞ ɐ ʎnq ı ǝɯıʇ ʇsɐן ǝɥʇ sı sıɥʇ
sagitaria
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Czerwiec 14, 2009, 06:57:53 »

Mój post składa się z dwóch niejako części. Pierwsza o leczeniu medykamentami wogóle, druga o leczeniu ospy podwyższeniem temperatury.Pozdrawiam.
lifia
Przecinek jest po to, by nadac dzwiek myslom...
Stały użytkownik

Michael Jackson - tu jeszcze go nie bylo ;/

« Odpowiedz #5 : Czerwiec 18, 2009, 22:01:34 »

Wlasnie, choroby takie jak ospa powinno sie leczyc zbiorowo. Jednak temp. 32 st., niektore ryby, np. neonki czy przylga chinska, moglyby nie wytrzymac. Co wtedy?
Uwazam, ze conajmniej nieroztropne jest podwyszanie temp. czy dodawanie lekarstw w ogolnym. Rosliny, te najbardziej popularne, tez takiej temp. nie lubia. Wyleczymy z jednej choroby, a wyhodujemy druga. Dodajac, np. medykamenty rowniez zmieniamy parametry wody, czasem na rzecz bakterii.

Lifia

50 l.
- 20 gupikow (15 samic)
- Gyrinocheilus Aymonieri (glonojad syjamski)
- Ancistrus Dolichopterus
- Caridina Gracilirostris "Red Nose"
- Neocaridina Heteropoda (Neocaridina Denticulata Sinensis) "Fire Red"
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: