Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Choroby « Niewiem co dzieje sie z moja rybka :(
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Niewiem co dzieje sie z moja rybka :(  (Przeczytany 2995 razy)
Didelluska
Nowy
*

« : Grudzień 17, 2008, 21:15:23 »

Mam akwarium o pojemnosci 60l. Sa w nim 4 neonki , 1 glonojad, gupik i welonka.  Welonka dziwnie sie zachowuje , podpływa na samo dno a potem daje sie unosic wodzie (poprostu woda ja ponosi).Gdy juz jest  przy powierzchni to zamiera  w bezruchu.I takprzez jakis czas. Strasznie szybko oddycha i nie wiem co jej jest. Nie roi tak caly czas, pomyslalam ze moze miec za malotlenu wiec wyczyscilam filtr i to pomoglo ale tylko na chwile. Co powinnam zrobic? Zgory dziekuje Smiley
Tomeek
Nowy
*

« Odpowiedz #1 : Grudzień 17, 2008, 21:19:19 »

Witam...od kiedy masz ta welonke i jaka masz temperature w aqua...moze rybcia ma cos z pecherzem plawnym albo zwyczajnie ma (gazy) Cheesy to sie czasem zdaza welonom heh...
Pethro
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Grudzień 17, 2008, 21:31:51 »

masz raczej za małe akwarium na welonkę i glonojada, i bedziesz musiała dla ich dobra poszukać innego domu  Tongue poza tym dlaczego trzymasz ryby tropikalne z welonem ?
one potrzebują innej temp., no i welonki strasznie brudzą wodę będzie ci cięzko w tym małym akwarium by utrzymać czystość wody.
Twoje akwarium dojrzewało zanim wpuściłaś tam rybki ? Powinno to trwać ok miesiąca bez ryb z włączonym filtrem i światłem
ponieważ w tym czasie zasiedlają zbiornik bakterie nitryfikacyjne, odpowiedzialne za przemianę trujących soli amonu poprzez azotyny w mało szkodliwe azotany.
Jeśli nie było dojrzewania zbiornika to sprawdz testem zawartość NO2 jesli wynosi wiecej niz 0 to podmien wodę ( ok 20l) i intensywnie napowietrzaj na 2 dzien znowu sprawdz i jesli nadal bedzie wiecej to jeszcze raz podmien wodę i dalej intensywnie napowietrzaj
Didelluska
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Grudzień 18, 2008, 14:46:17 »

Powiedzmy ze  ja w ogole nie znam sie na rybkach... mam je od niedawna i ja narazie opiekowalam sie tylko psami ,kotami,chomikami,szczurami itd. t jest moje pierwszy akwarium i razem z siostrami staram sie o nie dbac jk najlepiej...
Co do tego co wczpraj pisalam to zmienilo sie tylko tyle ze welonka juz nie zyje...  ak ja kupowalam tez dziwnie sie zachowywala.
Ale pomimo wszystko dziekuje Wam za pomoc i odpowiedzi, postanowilam uz nie kupowac welonek bo sa trude w utrzymaniu.
Ale mialabym heszcze jedna prosbe...
Czymoge dokupic jeszcze jakies rybki?
jak tak to jakie? Wink
Dzieki Smiley
Shifty
Stały użytkownik

« Odpowiedz #4 : Grudzień 18, 2008, 15:00:07 »

Hmm neonków masz trochę mało dokup z 4 sztuki.Jeszcze z 5 kirysków by się przydało.I powinnaś oddać glonojada bo dla niego akwa min.100l a zamiast jego kup sobie z 4-5 otosków Wink

PS:Co to w ogóle za neony ?

Pethro
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Grudzień 18, 2008, 15:42:27 »

rozumiem że nie było żadnego dojrzewania, czekania na odpowiedni moment z wpuszczeniem rybek ... a to że zdechła ci rybka jest ci obojetne bo kupisz nowe Tongue

to że jesteś początkująca nie zwalnia Ciebie z obowiązku zapewnienia rybkom godziwych warunków, poczytaj troche o akwarystyce. Na forum jest mnóstwo przyklejonych watków w których znajdziesz podstawowe informacje jak zapewnić dobre funkcjonowanie akwarium. I zakup sobie testy na NO2 bo pewnie przez to ci złota rybcia padła...
Didelluska
Nowy
*

« Odpowiedz #6 : Grudzień 18, 2008, 20:11:07 »

Przepraszam ,ale na rybka zalezy mi tak samo jak na innych zwierzetach,wiec nie jest mi obojetne to cz zdechla czy nie...
Akwaium dojrzewalo,a  ale widocznie za krotko.
Wiem ze to ze jestem nowa nie zwalnia mnie od odpowiedzialnosci itd. dopieor sie ucze.
I wydaje misie ze jestem dosc odpowiedzialna skoro mam w domu 4 psy , 2 koty i rybki;p
 Dziekuje wszystkim Smiley
Didelluska
Nowy
*

« Odpowiedz #7 : Grudzień 18, 2008, 20:13:50 »

To neonki inessa. Sami chlopcy (rodzenstwo) by uniknac rozmnazania rybek Smiley
Pethro
Super aktywny

« Odpowiedz #8 : Grudzień 18, 2008, 20:38:57 »

neonki to nie gupiki; na 99,9% nawet jakbyś miała tam samiczki neonów to byś sie nie doczekała potomstwa, i nie pisze tego przez złośliwość tylko po prostu są to trudne w hodowli rybki. A jak długo dojrzewało to akwarium ? i w którym momencie wpuściłaś rybki?
« Ostatnia zmiana: Grudzień 18, 2008, 23:56:17 wysłane przez Pethro » Zapisane
Didelluska
Nowy
*

« Odpowiedz #9 : Grudzień 18, 2008, 22:10:19 »

Wiem ze nie z zloslowosci i weim tez ze gupik nie moze mniec dzieci z neonka ( nie mam 5 lat ;P)
Akwarium dojrzewalo jakies 3 tyg. nie wiem czy to dobrze czy zlel.
Welonke dokupilam po pewnym czase wraz z 4 neonkiem w innym sklepie niz reszte rybek, teraz ten neonektezdziwnie sie zachowuje ,tzn,chowa sie przed reszta neonkow , nie plywa znimi. Moze te rybki z tego sklepu sa jakies dziwne nie wiem trudno mi powiedziec... reszta rybek gania po akwarium itd. a on taki biedny na uboczu. Undecided
Didelluska
Nowy
*

« Odpowiedz #10 : Grudzień 18, 2008, 22:11:37 »

Jeszcze zanim je wpuscilam , wlozylam je do akwarium rzem z woreczkiem w ktorym zostaly zakupione , zeby sie temperatura wyrownala i zeby nie doznaly szkou Wink
Pethro
Super aktywny

« Odpowiedz #11 : Grudzień 18, 2008, 23:55:40 »

miałem na mysli porównanie do gupików a nie krzyżówki z tych 2 gatunków Wink gupiki są bardzo płodne i napewno jesli masz samczyka i samiczkę doczekasz sie potomstwa.

może być tak że te neonki z jednego sklepu juz sie znają i dlatego pływaja razem natomiast dokupiony dopiero musi sie zaznajomic z resztą. Albo jest chory, ale to by było widać inne objawy np chudy brzuszek, najeżone łuski, śluz, poszarpane płetwy itp.
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #12 : Grudzień 19, 2008, 11:31:06 »

Jak często i w jakich ilościach podmieniasz wodę w akwarium?

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: