Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Sprzęt, technika akwarystyczna « Ile czasu potrzebują bakterie nitryfikacyjne
Strony: 1 [2]
  Drukuj  
Autor Wątek: Ile czasu potrzebują bakterie nitryfikacyjne  (Przeczytany 14083 razy)
szymonw
Super aktywny

« Odpowiedz #15 : Maj 25, 2009, 20:10:49 »

pietro ale po co ci denitryfikator. pisałem ci przecież ze twój poziom azotanów wcale denitryfikatora nie wymaga. a po drugie masz sporo roślin w baniaku. masz zamiar potem nawozić solami z azotem? strzelasz sobie "samobója"

Pietro54
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #16 : Maj 25, 2009, 20:38:48 »

Ale widzisz, napisałeś że nitryfikacja jest zbyt wydajna... a ona nie może być zbyt wydajna tak naprawdę, bo te bakterie przetwarzają tylko tyle ile mogą, ile dostaną papu Smiley przetworzą na no3 bo jak by nie przetworzyły to rybki nie były by za szczęśliwe żyjąc we własnym amoniaku etc. azotanów tak naprawdę podejrzewam że mam około 30... chociaż moje testy jbl pokazują zupełnie co innego, wnioskuję tak tylko i wyłącznie po naprawdę dziesiątkach artykułów przeczytanych, chce również kupić test kropelkowy, najpierw sprawdzę ile rzeczywiście mam no3 w akwarium, jeżeli to się potwierdzi dopiero zastosuję denitryfikator, nie zapominaj że przepływ w denitryfikatorze można zawsze obniżyć, jeżeli osiągnę poziom 5-8ppm to znaczy że znalazłem optimum i że teraz należy tylko troszeczkę roślinką pomóc w postaci innych nawozów a wtedy i no3 spadnie do około 2czyli można powiedzieć utopia:)
Pietro54
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #17 : Maj 30, 2009, 13:02:05 »

Hej, przepraszam za post pod postem ale nie chciałem zakładać nowego wątku,

Wczoraj nie mogłem się oprzeć i stwierdziłem że zajrzę do filtra i zobaczę na jakim etapie są bakterie nitryfikacyjne.... filtr chodził blisko 10dni... o dziwo ceramika była bielusieńka, właściwie nie nosiła żadnych śladów działalności bakterii... czy to normalne?
gina2006
NOWE FOTECZKI - zapraszam do opiniowania
Super aktywny

« Odpowiedz #18 : Maj 30, 2009, 13:16:41 »

Chyba tak, u mnie po pol roku na ceramice w filtrze zaledwie kilka paproszkow   Cheesy

Strony: 1 [2]
  Drukuj  

Skocz do: