Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Woda « Nienajlepsze parametry wody w akwa - co zrobic?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Nienajlepsze parametry wody w akwa - co zrobic?  (Przeczytany 2386 razy)
cobra236
Nowy
*

« : Czerwiec 26, 2009, 20:38:18 »

Otoz mam problem z parametrami wody i nie wiem co mam zrobic czy wymienic calosc czy czesc a moze jakies preparaty.

mam akwarium kilka lat z przerwami w ostatnio zalozonym akwa ktore mam od pol roku sa nastepujace parametry wody.

Temp - 26
PH - 7
NO2 - 0,5
NO3 - 130
NH3 - 0
KH - 6
GH - 12
PO4 - 1,5
Fe - 0 - 0,1

obsada w akwa
35 molinezji okolo 1 - 2 cm (wiekszy narybek)
4 dorosle molinezje
2 dorosle mieczyki
okolo 15 szt rosliny (moczrka kanadyjska)
dosc sporo paprotnicy

akwarium
60 l
oswietlenie  1 x 60 w
filtr wewnetrzny turbo 550.     550l/h     

teoretycznie rosliny powinny juz chyba zgnic ale moczarka rosnie gorzej z paprotnica ale tez wypuszcza nowe listki

nawoz gliniano torfowy  w kulkach

moze ktos cos na te paramety poradzi

z gory dziekuje
ala
Super aktywny

ala

« Odpowiedz #1 : Czerwiec 26, 2009, 20:44:24 »

przy takiej ilości ryb? dopóki nie zmienisz obsady na taka która się nadaje do tego litrażu nie uda Ci sie opanowac N

Qter
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #2 : Lipiec 01, 2009, 13:00:15 »

poza N jest całkiem nieźle...

ja bym sugerował 5 podmian po 15-20 ltr co drugi dzień na odstany kranowit (chyba że wodę w kranie masz do chrzanu) z pomiarami parametrów przed kolejną podmianą, dodatkowo wcześniej zaopatrzył bym się w sole takie jak MgSO4*7H20, K2SO4 i KH2PO4 i zmniejszył obsadę

a jak wygląda u ciebie:
- oświetlenie - czy to jest zwykła żarówka ?,
- nawożenie (czy dajesz coś poza kulkami) ?,
- czy masz jakieś glony (myślę że powinienneś mieć zielenice)

Qter

szymonw
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Lipiec 01, 2009, 14:37:26 »

podmiany wody nie prowadza nigdy do stabilizacji zbiornika. jeżeli je się stosuje to tylko z konieczności. tylko redukcja obsady i to znaczna może na dłuższa metę pomóc. i tak dobrze ze filtr sie wyrabia w miarę i nie masz azotu amonowego wykrywalnego.

cobra236
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Lipiec 04, 2009, 06:31:58 »

ryb juz mam mniej a co do oswietlenia to mam lampe jarzeniowa a nawoz stosuje w kulkach a poza tym dodaje sól akwariowa taka jaka jest w sklepach zoologicznych. zmienialem przez kilka dni codziennie po 5 l wody odstanej. a ostatnio co drugi dzien ale jeszcze parametrow nie mierzylem.
cobra236
Nowy
*

« Odpowiedz #5 : Lipiec 05, 2009, 12:07:51 »

tak wiec mierzylem dzis parametry wody i wyniki sa lepsze ale jeszcze nie takie jak powinny wydaje mi sie ze mam maly niedobor zelaza. ale no2 sie poprawilo lecz dalej problem z no3

temp 28
PH - 7,6
NO2 - 0,1
NO3 - 130
NH3 - 0
KH - 6
GH - 12
PO4 - 1,0
Fe - 0 - 0,1

sprzet ten sam co powyzej
obsada 2 mieczyki
4 molinezje
Muchomorek
Super aktywny

...a cыновья уходят в бой!

« Odpowiedz #6 : Lipiec 05, 2009, 12:30:41 »

Szczęka opada, jak się widzi poziom  NO3. Daj zdjęcie akwarium, jeśli można.
Qter
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #7 : Lipiec 05, 2009, 19:22:03 »

a jeszcze z ciekawości - jakimi testami robisz pomiary, czy twoja kranówa nie zawiera dużo NO3 (zrób pomiary), IMHO za małe podmiany (5lt - to pewnie jakieś 10% netto twojego akwa), żelaza bym na razie nie ruszał. Czy oprócz moczarki i paprotnicy masz jeszcze inne rośliny ? W jakim stanie są twoje rośliny ? Napisałeś, że zmniejszyłeś obasdę - możesz podać aktualną ??

PZDR

Qter

Mechanic
Super aktywny

« Odpowiedz #8 : Lipiec 06, 2009, 19:13:34 »

Na NO3 - Tetra NitrateMinus Pearls. Dasz podwojna dawke i bedziesz miec NO3=10 albo mniej. Dodaj rowniez Sera bio nitrivec. Twoje rosliny poradza sobie bez nawozenia. Twoje ryby produkuja sporo g****. Wink Sa nieodpowiednie do tego litrazu. Wpusc sobie stadko 10-15 szt jakichs malych kąsaczowatych i od razu bedziesz miec lepsze parametry. Podejrzewam, ze podloze jest juz niezle zamulone i chyba nie obedzie sie bez restartu. Undecided Przydalby sie rowniez jakis filtr z wkladem ceramicznym, w ktorym osiedla sie bakterie.
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: