młodyakwarysta
Bywalec

ryby denne
|
 |
« : Maj 27, 2009, 18:31:21 » |
|
Mam małe pytanie czy rzęsa zebrana z niezatrutego bagienka sie nadaje do akwarium ?
i takie pytanie ,na jaki plan takie rośliny kryptokorony kabomby moczarki żabienice
|
|
|
|
|
|
moje awkaria 54l i 27l i 30l i25 Maży mi sie jeszcze 10 zbiorników ....
|
|
|
Muchomorek
Super aktywny

...a cыновья уходят в бой!
|
 |
« Odpowiedz #1 : Maj 27, 2009, 18:51:38 » |
|
Rzęsa się nadaje, byle tam nie było ryb i kaczek, bo można złapać kulorzęska. Najlepiej potraktować ją ichtiosanem profilaktycznie, potrzymac trochę, potem wypłukać.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Emi
|
 |
« Odpowiedz #2 : Maj 27, 2009, 19:53:41 » |
|
Rzęsy najlepiej do akwarium nie wprowadzać bo się tego cholerstwa potem z baniaka nie idzie pozbyć a w tydzień zarasta całą taflę.
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam, Emi Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.plMałe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
|
|
|
Muchomorek
Super aktywny

|
 |
« Odpowiedz #3 : Maj 27, 2009, 20:21:09 » |
|
Faktycznie rośnie, ale jedno zaczerpnięcie sitkiem i po sprawie. Gorzej, że zasłania oświetlenie. Rzęsę można ograniczyć montując coś na powierzchni, ślimaki ją lubią, nie wiem czy nie lubią raki.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Female_Raziel
|
 |
« Odpowiedz #4 : Maj 27, 2009, 20:25:13 » |
|
Bardzo nie lubie rzesy wodnej. Zawsze jak zrobie cos w akwarium to musze umyc rece bo sie to małe cholerstwo wszedzie przykleja. Niestety nie mam pojecia jak sie jej pozbyc. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Muchomorek
Super aktywny

|
 |
« Odpowiedz #5 : Maj 27, 2009, 20:35:30 » |
|
A ja miałem i prawie wszystko mi zjadły ślimaki  Zostały pojedyncze sztuki.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Raffy
Global Moderator
Super aktywny

|
 |
« Odpowiedz #6 : Maj 27, 2009, 20:56:11 » |
|
A ja lubię rzesę, skarmiam nią swoje żółwie wodne 
|
|
|
|
|
|
Zawód : akwarysta... Wszystkie ryby są wyjątkowe! Uszanujmy ich wymagania, podziękują nam dobrym zdrowiem i młodymi... NIE UDZIELAM RAD PRZEZ PW!http://www.3cityakwarium.fora.pl/Trójmiejska Akwarystyka Obecnie: 500L Rafa, 112L roślinne, 160L mcharium I we mnie drzemie Tanganika i Malawi
|
|
|
młodyakwarysta
Bywalec

ryby denne
|
 |
« Odpowiedz #7 : Maj 28, 2009, 04:55:25 » |
|
czylio potraktuje ichtiosanem (ryby ,są tam) i moge wrzucac?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
gina2006
NOWE FOTECZKI - zapraszam do opiniowania
Super aktywny

|
 |
« Odpowiedz #8 : Maj 28, 2009, 07:27:12 » |
|
Bardzo nie lubie rzesy wodnej. Zawsze jak zrobie cos w akwarium to musze umyc rece bo sie to małe cholerstwo wszedzie przykleja. Niestety nie mam pojecia jak sie jej pozbyc.  A gdybys nie mal rzesy to nie myl bys rąk ?  Bardzo latwo mozna sie pozbyc rzesy, jest zawsze na tafli wody wiec wystarczy ja zebrac co do ostatniego listka (jesli nie masz innych plywajacych roslin. Ale i na to jest sposob, wyjmuje wszystkie rosliny plywajace (w moim przypadku pistia) i dokladnie je czyszcze z rzesy. Sama rzese zbieram i wywalam i wrzucam z powrotem pistie 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Emi
|
 |
« Odpowiedz #9 : Maj 28, 2009, 08:48:26 » |
|
Bardzo trudno jest wybrać rzęsę do ostatniego oczka. Jak jakieś oczko spłynie przy wyciąganiu w dół pomiędzy rośliny to populacja znów się w tydzień odrodzi i tak w kółko. Walczę z rzęsą u paletek od dłuższego czasu i już mnie szlag trafia jak muszę ściągać pokrywę co tydzień wybierając pół wiadra tego badziewia. Nic z tego pożytku nie ma, wg mnie to typowy chwast akwariowy.
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam, Emi Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.plMałe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
|
|
|
gina2006
NOWE FOTECZKI - zapraszam do opiniowania
Super aktywny

|
 |
« Odpowiedz #10 : Maj 28, 2009, 09:35:38 » |
|
Troche racji masz  , ale jak sie chce bardzo to wszystko jest mozliwe - troszke to trwalo ale sie pozbylam do 0, 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Muchomorek
Super aktywny

|
 |
« Odpowiedz #11 : Maj 28, 2009, 09:36:00 » |
|
czylio potraktuje ichtiosanem (ryby ,są tam) i moge wrzucac?
Jeśli jest ze stawu, gdzie są ryby, zawsze się kulorzęsek może przypałętać, dlatego proponuję moczenie i potem przetrzymanie w czystej wodzie, żeby się pozbyć trucizny. Formalnie takie rośliny powinny leżeć nawet trzy tygodnie w osobnym zbiorniku, żeby mieć pewność, że się nic nie zawlecze. Nawet, jeśli nie ma ryb w stawie, to i tak jest zagrożenie, bo kaczki mogą przywlec do stawu jakieś dziadostwo, ale to już jak wygrana na loterii, ryzyko bardzo małe.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Raffy
Global Moderator
Super aktywny

|
 |
« Odpowiedz #12 : Maj 28, 2009, 10:13:51 » |
|
Rzesę wybierajcie siateczką dla ryb, usuwajcie ją z powierzchni i po paru dniach kontrola, i wtedy ew. wybieranie pojedynczych sztuk rzęsy i już wtedy mamy ją z głowy.
|
|
|
|
|
|
Zawód : akwarysta... Wszystkie ryby są wyjątkowe! Uszanujmy ich wymagania, podziękują nam dobrym zdrowiem i młodymi... NIE UDZIELAM RAD PRZEZ PW!http://www.3cityakwarium.fora.pl/Trójmiejska Akwarystyka Obecnie: 500L Rafa, 112L roślinne, 160L mcharium I we mnie drzemie Tanganika i Malawi
|
|
|
młodyakwarysta
Bywalec

ryby denne
|
 |
« Odpowiedz #13 : Maj 28, 2009, 13:30:04 » |
|
będzie sie moczć 3 tygodznei w preparacie i tydzień w wodzie czystej
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|