Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: nowe 126l w mysl LOW-TECH prośba o pomoc  (Przeczytany 1322 razy)
K-21
Nowy
*

« : Maj 21, 2009, 22:35:15 »

Witam wszystkich Smiley w najbliższym czasie być możę zmienie swoje akwa z 60l na 126l. Ograniczone fundusz sprawiają ze szukam alternatywy dla podłoża i trafiłem na low-tech z ziemią donniczkową. Pomyślałem o warstwie ziemia ok 3 cm przysypane 3 cm żwirku o granulacji 1-3 oraz 3-5 (taki mam obecnie). Moj plan zakłada tak:
1.dokukionym piaskiem o takiej samej granulacji obsypije sciany akwa na wys zakładanych 6 cm w celu uchronienia ziemi przed słońcem
2. przenosze rybki z 60 do garnków(woda z akwa) wode zlewam do wiadra, wybieram zwirek i przesupuje do 126
3. wykonanie nowej aranżacji przesadzenie roślinej z 60 (nurzaniej, moczarka, mech) plus dosadzenie nowych (mysle o anubiasie, żabienicy, blyxia jap, Kabomba i cos na trawniczek )
4.zalanie wodą część z kranu, RO i starego akwa
5. i tu pytanie ze wzgledu ograniczonego sprzetu nie mam jak czekac 2-3 tyg na pełne dojrzanie czy rybki lepiej zostawic w pustym akwa(1/2wody starej+ nowa) czy odrazu przeniesc (mysle ze pierwsza opcja lepsza ale)
jakie sa szanse nie wiem np. zplesnienia, albo czegoś innego co mogło by zaszkodzic rybkom
obsada to 10 neonów innesa parka ramirezek i krewetki red cherry
Prosze o rade osób z większym doświadczeniem i posiadaczy low-tech. Z gory dzięki
szymonw
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Maj 21, 2009, 23:01:55 »

jesli podłoże glebowe  którego użyjesz nie spłata ci figla to spokojnie możesz wpuścić te ryby od razu do nowego baniaka. zastartuj w nim tylko stary filtr, podłoza ze starego baniaka które chcesz użyć w nowym nie płucz za długo.  generalnie w baniakach LT można ryby wpuszczać od zaraz. twoja obecna obsada na 126L nie jest specjalnie duża. to moim zdaniem  o  wiele bezpieczniejsze rozwiązanie niz trzymać je w starym baniaku bez podłoża przez te kilka tygodni

gina2006
NOWE FOTECZKI - zapraszam do opiniowania
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Maj 21, 2009, 23:21:10 »

Bylam zmuszona (poprzednie 80 L peklo  Wściekły ) przeniesc calosc do wiekszego baniaka 275 l, ziemi wprawdzie mialam niewiele - bo nie na calosci tylko w szklanych pojemnikach (wszystko przysypane zwirkiem). Przez pierwsze 2 dni trzymalam rybki w pojemnikach na wode, bo nie mialam wystarczajacej odstanej. Poczekalam tylko na odchlorowanie i wpuscilam obsade, zero strat rybki w dobrej kondycji. Oczywiscie sporo roslin posadzonych, duzo plywajacych szybkorosnacych.
Powodzenia
« Ostatnia zmiana: Maj 21, 2009, 23:23:11 wysłane przez gina2006 » Zapisane

K-21
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Maj 21, 2009, 23:38:49 »

dziękuje za szybką odpowiedz:)
Grajewiak
Global Moderator
Super aktywny

Dariusz

« Odpowiedz #4 : Maj 22, 2009, 10:43:11 »

Po restarcie także od razu wpuściłem obsadę. Z ryb nie padło nic natomiast populacja krewetek RC znacznie się zmniejszyła.

GG 12591627
"Niedoświadczony daje wiarę każdemu słowu, lecz roztropny rozważa swe kroki" Prz 14:15

160l na ziemi!
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: