Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 [2]
  Drukuj  
Autor Wątek: Odkażanie roślinek  (Przeczytany 15913 razy)
Tomlsv
Super aktywny

« Odpowiedz #15 : Wrzesień 24, 2004, 16:17:37 »

Silver jest doświadczonym akwarystą, nie róbcie na niego nagonki jak na 14letniego sadyste !!

http://akwarium.cdi.pl/avataranim.html  avatary (zdjęcia/obrazki pod nick) na forum !
Jak komuś nie działa to dodać www do adresu.
atusia
Stały użytkownik

« Odpowiedz #16 : Wrzesień 24, 2004, 21:53:57 »

Cytat: Silver
niestety wolałem nie ryzykować i roślinki również "uśmierciłem"  Sad  

Szkoda Sad fajniutkie okazy miałeś, ale z pewnością doczekasz się nowych równie imponujących roślinek Smiley
nadmanganian potasu jest raczej środkiem "staromodnym" , poza tym silnie narusza samą roślinę a w szczególności korzenie

Tak to prawda, jest to silny środek i dlatego zaleca się dość krótkotrwałą kąpiel w nim, ale czy tak krótka kąpiel wystarczy?...raczej nie :?

ja obecnie mam problem w postaci zielenic i glonów nitkowatych

Ten problem mam i ja :? Polecono mi ze dwie kosiarki do akwarium, pojechałam i kupiłam. Niestety zostałam oszukana przez sprzedawcę i nabyłam kosiarki fałszywe :evil: ...glony nitkowate nie bardzo im smakują, więc nadal w akwarium mam sporo "niteczek" Sad Jedyny glon, który wcinają  u mnie to zielenice...codziennie mam tych glonów coraz mniej, nawet pięknie obrośnięty zielenicami korzeń nabiera już brązowej barwy, również z roślin  znikają zielone kropeczki.

Silver jeśli znajdziesz jakiś sposób na glony nitkowate, to proszę opisz jak się z tym uporałeś :wink:

Pozdrawiam Beata

240l-paletki
Silver
Stały użytkownik

« Odpowiedz #17 : Wrzesień 24, 2004, 22:49:03 »

krewetki radzą sobie z tymi nitkami całkiem dobrze (zarówno filtrujące jak i amano-te drugie lepiej),ale musi ich byc sporo

kosiarki zwalczają u Ciebie "zieloną wodę" czy zielony nalot na dekoracjach itp ?
atusia
Stały użytkownik

« Odpowiedz #18 : Wrzesień 25, 2004, 15:15:23 »

Cytat: Silver

kosiarki zwalczają u Ciebie "zieloną wodę" czy zielony nalot na dekoracjach itp ?

Moje kosiarki jak już gdzieś pisałam są fałszywe, dałam się nabrać Sad
Mogę pochwalić je tylko za zjadanie glonów zielonych, naloty znikają z dekoracji, szyb, roślin, żwirku....uwielbiają te zielenice Smiley Są u mnie od kilku dni, a akwarium jest coraz czyściejsze...jedynie nitkowatych nie ruszają :? Ostatnio sama bawiłam się w "kosiarkę" i pencetą likwidowałam te paskudne nitki :wink:
"Zielonej wody" nie mam, kolor raczej żółtawy od korzeni, kokosów...

Pozdrawiam Beata

240l-paletki
JIN5
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #19 : Listopad 01, 2004, 13:13:56 »

Czy roślinki kupowane ze sklepu odkaża sie czymś jak tak to czym??

60 l. 57 Głupiczków, Labeo i 2 Kirysy  30l. 25 młodych Molinezji, 6 Neonów

WWW.NFSUCENTER.TK i WWW.FORUMAQUA.IR.PL
Danuta
Bywalec

« Odpowiedz #20 : Listopad 09, 2004, 13:47:42 »

To do silvera:
A otoski, czy kosiary , krewetki amano to wszystko na glony. Plus jeszcze glonojady, ampularie. jest tego dość. :wink:
A to do Jin-a
Roślinki mozesz odkażać np: w AQUA-KALI Tropicala. Zastosowanie wypisane na pojemniczku. Jest szerokie m.in. do roślin wodnych. :lol:

Akwa 80l
20 rybek małych

Pozdrowienia z Olkusza
Strony: 1 [2]
  Drukuj  

Skocz do: